FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Laptop do Trainz i wszystkiego!!!
Autor Wiadomość
Cris 
zaawansowany


Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Dołączył: 15 Sie 2008
Posty: 936
Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 17-11-2020, 22:11   Laptop do Trainz i wszystkiego!!!

Witam serdecznie. Potrzebuję na już nowego laptopa. Ze względu na brak miejsca na blaszaka musi to bycć laptop.Pewne propozycje już dla siebie znalazłem. Jednakże mam pewien problem natury technicznej. I tu pytanie do znawców. Co jest lepsze?

Intel® Core™ i5-9300HF - 16GB RAM - 512GB Dysk - RTX2060 Grafika
czy,
Intel® Core™ i7-9750HF - 8GB RAM - 512GB Dysk - RTX2060 Grafika
Oba laptopy są w podobnej cenie. Pytanie, ktora konfiguracja jest lepsza???
 
 
 
rysztur
znawca



Pomógł: 66 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 1004
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 17-11-2020, 22:23   

Druga, na I7, RAM'u zawsze można dołożyć w przyszłości, procka (raczej) nie wymienisz.
 
 
Cris 
zaawansowany


Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Dołączył: 15 Sie 2008
Posty: 936
Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 17-11-2020, 23:55   

No i wszystko jasne. Dzięki za podpowiedz
 
 
 
Pm37 
zaawansowany


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 21 Cze 2009
Posty: 718
Skąd: Katowice
Wysłany: 18-11-2020, 10:44   

Czepiałbym się.

W II konfiguracji z i7 jest ciut mało RAM-u. 16 GB to powoli standard i jest naprawdę komfortowo.

W kwestii dysków - da się ustalić coś więcej o tym dysku? Brzmi jak z reklamy MediaExpertu, a to nigdy nie było zbyt wiarygodne.

Może warto rozejrzeć się za czymś jeszcze?
 
 
 
Cris 
zaawansowany


Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Dołączył: 15 Sie 2008
Posty: 936
Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 18-11-2020, 11:37   

Mediaexpert odpada zdecydowanie, oni maja zawyżone ceny, zresztą przejechałem się już na ich sklepie więc nawet nie biorę ich ofert pod uwagę. Laptop na jaki zwracam uwagę to Lenovo Legion Y540-15IRH 15,6" Intel® Core™ i7-9750HF - 8GB RAM - 512GB Dysk - RTX2060 lub identyczna konfiguracja z opcją na 16 GB RAM ze zwykłego salonu komputerowego. Możliwe też, że tak jak rysztur wspomnial pamiec ram zwieksze w miarę możliwości finansowych w niedalekiej przyszłości. Co do dysku dysk oczywiscie ssd. Informacje na temat laptopa brane na prędce przed wyjazdem do pracy. Dopiero jutro dokladnie temat chciał bym ogarnąć wraz z zakupem owego sprzętu, gdyż na wczoraj potrzebuje laptopa tym bardziej iż obecny ma juz 7 lat, co prawda idzie do naprawy, acz kolwiek juz powoli nie daje rady
Ostatnio zmieniony przez Cris 18-11-2020, 11:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
wladek1961
nowy


Dołączył: 12 Wrz 2021
Posty: 18
Wysłany: 10-12-2021, 20:43   

Witam kolegów .
czy na takim laptopie TS12 i TANE będą hulały
laptop HP OMEN 17-an021na 2MD74EAR
Dane techniczne
System operacyjny: Windows 10 Home
Procesor: Intel Core i7-7700HQ Bazowa częstotliwość procesora 2,8 GHz, Maks. częstotliwość
turbo 3,8 GHz, Cache 6 MB pamięci podręcznej
Liczba rdzeni procesora: 4
Dysk: 128 GB M.2 SSD PCIe NVMe TLC, 1TB SATA 5.400rpm
Typ dysku twardego: SSD + HDD
Pamięć Ram: 16 GB pamięci DDR4-2133 SDRAM (2 x 8 GB)
Liczba banków pamięci: dwa banki pamięci na płycie głównej
Typ napędu: brak
Wielkość matrycy: 17.3" LED FHD o przekątnej 43,9 cm z powłoką antyrefleksyjną i podświetleniem LED
1920x1080
Powłoka matrycy: Matowa
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 1070 (8 GB dedykowanej pamięci GDDR5)
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 61
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 608
Skąd: Kraków
Wysłany: 11-12-2021, 19:27   

No Czy TS12 pójdzie to nie wiem, bo tego już nie używam a to nieco inna konstrukcja niż TANE. Myślę, że właśnie TANE może lepiej zadziałać, choć na takich niskich ustawieniach. Mam podobnego laptopa ale gra na nim to udręka :(
_________________
KUID:269437
 
 
 
wladek1961
nowy


Dołączył: 12 Wrz 2021
Posty: 18
Wysłany: 11-12-2021, 21:11   

Co należało by zmienić na lepsze sugestie jak dopalić laptopa
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 61
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 608
Skąd: Kraków
Wysłany: 11-12-2021, 23:50   

Mówiąc szczerze to laptopy nie nadają się do wymagających gier, no może z niektórymi wyjątkami ale to za duuuże pieniądze. Trainz może nie należy do takich mocno wyśrubowanych gier ale dla uzyskania płynności w rozsądnych ustawieniach jakości, wymaga mocnego sprzętu. I tu musisz wiedzieć, że nawet procesor I7 w wersji laptopowej jest sporo słabszy niż podobny dla komputera stacjonarnego. Tak samo jest z grafiką. W wersji na PCI-Ex to Twoja karta by śmigała w TANE ale nie wersja do laptopa. W laptopach chodzi o maksymalne wydłużenie pracy na bateriach a to się mocno kłóci z wydajnością.
Oczywiście jeszcze trzeba pamiętać o dysku, który co prawda masz w wersji SSD ale ma trochę małą pojemność. Na początek wystarczy ale z czasem symulator puchnie szybko :) Ten drugi HDD +SSD to już nie jest to co klasyczny SSD. Trzeba by go wymienić.
Ogólnie wiele nie poprawisz i trzeba po prostu próbować. A za jakiś czas kupić normalny komp do grania z dużym ekranem :-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
wladek1961
nowy


Dołączył: 12 Wrz 2021
Posty: 18
Wysłany: 12-12-2021, 13:22   

i tutaj kolega troszkę mnie wyprostował odnośnie laptopa myślałem że jest bardzo dobry jako gemingowy.Jednak stacjonarny do trainza
A czy coś takiego moze być


Procesor INTEL Core i9-11900F 8 x 2.5GHz Turbo 5.2GHz

Płyta główna B560M, NVMe Gen3 x4, USB 3.0, 1 x USB-C

Pamięć RAM 32GB DDR4 3200MHz

Grafika nVidia Quadro P2000 5GB DDR5

Dysk SSD o pojemności 1TB M.2 PCI-E NVMe

Dysk SSD SAMSUNG 870 QVO 1TB Sata3

Nagrywarka DVD-RW Dual Layer, Gbit Ethernet

Zasilacz SilentiumPC 550W 80+

Obudowa SilentiumPC USB 3.0, czytnik kart

System Windows 10 Pro 64bit PL
zastanawiam się jeśli by latało to takiego bym sobie sprawił
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 65 razy
Wiek: 32
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2037
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 12-12-2021, 14:14   

Wymień procesor z i9 na i7 który będzie miał większe taktowanie per rdzeń np 3,6GHz. Bo 2,5GHz nie robi szału.
Grafikę bym wymienił na jakiegoś RTX jeżeli to ma być zestaw pod Trainza.
Zasilacz 550W może być trochę za słaby w tym wypadku.
Reszta podzespołów bardzo dobra, w zasadzie standard przy nowych zestawach.

Po tych zmianach będziesz miał komputer do Trainza i wszystkiego. TS19 na ultra powinien chodzić bez problemów.
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3789
Skąd: Opole
Wysłany: 12-12-2021, 14:29   

Będzie chodzić ale czy masz teraz takie ciśnienie z kupnem?
Koniec roku, to zły moment na stawianie blaszaka. Po pierwsze, to dostępność kart graficznych. To co jest dostępne to ma ceny z sufitu, a wydajnościowo (jeśli cena w miarę ludzka) z poprzedniej epoki. Sam nie dawno postawiłem blaszaka, więc wiem o czym piszę. Nie jest jakiś tam super ale na dobrych kilka lat będzie jednym z lepszych za tą kasę. Do niego kupiłem kartę graficzną na przeczekanie. Z tego co oglądam, to dopiero w przyszłym roku, tak koło maja będzie troszkę lepiej. Wejdą nowe kart od czerwonych, zielonych i jako nowość od niebieskich, czyli Intela. Co do zasilacza, to wpisz sobie w wujka Google: jaki zasilacz do PC. Będziesz miał kalkulator do policzenia jakiej mocy potrzebny jest zasilacz w zależności od tego co chcesz mieć w budzie.
Co do obudowy, to jakaś cienka, a kupowanie po taniości się może szybko zemścić. Do procka trzeba mieć chłodzenie, a to ma swój rozmiar.
Jak jesteś fanem intela, to wiedz o tym, że zmiana procka na inny wiąże się z kupnem nowej płyty, ta firma tak ma. Podobno dopiero teraz Intele 12-tej generacji mają mieć płyty które będą obsługiwać do 14-tej. Inaczej jest z AMD, no ale jak kto lubi. Jeżeli będziesz chciał, to mogę podać swoje składowe blaszaka dla porównania.
 
 
 
wladek1961
nowy


Dołączył: 12 Wrz 2021
Posty: 18
Wysłany: 12-12-2021, 14:34   

Dzięki za cenne uwagi.Parcia aż takiego nie mam poczekam do połowy roku.
Pozdrawiam
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 65 razy
Wiek: 32
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2037
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 12-12-2021, 16:05   

Tylko że zostało jeszcze trochę liter w alfabecie, póki co jest O jak omikron. Póki to świrowanie się nie skończy i nie ustabilizują się linie transportowe z dalekiego wschodu to nie liczyłbym na poprawę dostępności kart graficznych i spadek ich cen. Najwyżej jeszcze bardziej wzrosną.
Mojego złożyłem w maju 2020 roku, początkowo były złośliwości że przepłaciłem a teraz to wszyscy siedzą cicho bo cały zestaw jest dwa razy droższy z tego ponad połowa to karta graficzna.

Jeżeli nie masz ciśnienia i musu żeby kupować to oczywiście możesz dać na wstrzymanie. Cholera wie co będzie się działo na świecie po nowym roku i być może będzie jakiś spadek cen. Najwyżej przepłacisz trochę.
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3789
Skąd: Opole
Wysłany: 12-12-2021, 16:20   

Nie tyle spadek cen, co nowe procki i karty mają być. Poza tym wyznaję zasadę, że pośpiech wskazany przy łapaniu pcheł i biegunce :mrgreen:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group