FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja PKP v5.1
Autor Wiadomość
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 304 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4367
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 12-12-2021, 10:43   

To są akurat semafory Bogdana, ale spróbuję ogarnąć.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
CenariusPL 
super user


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Sie 2015
Posty: 146
Skąd: Sanok
Wysłany: 14-01-2022, 22:32   

Prosiłbym o naprawę trigerów, w TS19 nie działają. Nie wyświetlają w ogóle stacji i semaforów wprowadzonych w opcjach sesji.
_________________
Bieszczadzka Kolej Euroregionalna
Koleje Podkarpackie
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 304 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4367
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-01-2022, 08:22   

CenariusPL napisał/a:
Prosiłbym o naprawę trigerów, w TS19 nie działają. Nie wyświetlają w ogóle stacji i semaforów wprowadzonych w opcjach sesji.


Odpauzuj geodetę.
https://www.youtube.com/watch?v=l4B_al77_aw
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 15-01-2022, 08:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zyxist 
nowy


Wiek: 33
Dołączył: 10 Gru 2021
Posty: 12
Skąd: Kraków
Wysłany: 15-01-2022, 10:49   

Robię sobie rozpiskę dostępnych sygnalizatorów 4-komorowych z megapacka, ich układów komór i ich zastosowania (by się nie mylić, bo odkrycie że wziąłem zły sygnalizator po wklepaniu przebiegów jest dość bolesne - opcja "kopiuj przebiegi" by się baaardzo przydała :)) i potrzebuję paru wskazówek na temat przeznaczenia sygnalizatorów typu "SS 4 typ 1 ziel".

* Mają one 4 komory ze światłami: zielonym, czerwonym, pomarańczowym, matowobiałym
* Są wersje z paskami na 60 i 100 km/h
* We właściwościach można wybrać jedynie wskazania "Full speed", "Drive 40 km/h", "Drive 60 km/h" (wersje z paskami) oraz "Stop"
* Mimo iż jest białe światło, nie da się podać ani Sz, ani jazdy manewrowej, a samo światło zawsze miga niezależnie od podawanego sygnału.

Przeszukałem instrukcje kolejowe i nie ma w nich wyjaśnienia, co może oznaczać np. kombinacja światła zielonego i białego migającego (jest jedynie czerwone + białe migające = sz, ale sygnalizator twierdzi, że podaje wtedy sygnał stop, a nie sz). Stąd moje pytanie: co to za sygnalizator, do czego on właściwie służy i czy to migające non-stop białe światło to efekt zamierzony?

Jest też wersja "SS 4 typ 3", któˆra ma identyczny układ komór, da się tam podawać jazdę manewrową i Sz normalnie, ale nie występuje ona w wersji z paskami.

Dodam, że chodzi o TRS2019 i mam ściągnięte wszystkie możliwe update'y skrytów sygnalizacji.
Ostatnio zmieniony przez zyxist 15-01-2022, 10:53, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 304 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4367
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-01-2022, 11:46   

zyxist napisał/a:
opcja "kopiuj przebiegi" by się baaardzo przydała :))


Jest "xero do semaforów" :-)

zyxist napisał/a:

* Mimo iż jest białe światło, nie da się podać ani Sz, ani jazdy manewrowej, a samo światło zawsze miga niezależnie od podawanego sygnału.


Geodeta odpauzowany?

zyxist napisał/a:

Przeszukałem instrukcje kolejowe i nie ma w nich wyjaśnienia, co może oznaczać np. kombinacja światła zielonego i białego migającego (jest jedynie czerwone + białe migające = sz, ale sygnalizator twierdzi, że podaje wtedy sygnał stop, a nie sz). Stąd moje pytanie: co to za sygnalizator, do czego on właściwie służy i czy to migające non-stop białe światło to efekt zamierzony?


Nie. Coś masz nie tak.

zyxist napisał/a:
Jest też wersja "SS 4 typ 3", któˆra ma identyczny układ komór, da się tam podawać jazdę manewrową i Sz normalnie, ale nie występuje ona w wersji z paskami.


Typ 3 podaje tylko sygnały bez ograniczenia prędkości (semafor wyjazdowy na szlak na przykład), stąd pasów na nim nie ma. Można go uzależnić od następnego semafora, czego przy typie 1 się nie da. Typ 1 podaje sygnały ograniczenia prędkości, więc ma pasy.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
zyxist 
nowy


Wiek: 33
Dołączył: 10 Gru 2021
Posty: 12
Skąd: Kraków
Wysłany: 15-01-2022, 12:37   

Dzięki za szybką odpowiedź. Tak, geodetę mam odpauzowanego, a efekt ten widzę też w maszyniście, dzisiaj właśnie robiłem testy: ustawiłem sobie pociąg i zacząłem bawić się rozjazdami by sprawdzić wszystko dobrze poustawiałem i czy pokazywane sygnały mają sens. Niezależnie od tego czy i jak mam skonfigurowany sygnalizator, białe światło non-stop miga. Próbowałem z dodanym "Distant signal", bez niego... to samo. Sprawdzałem na razie wersję "zmodernizowaną", ale zerknę czy wersje niezmodernizowane tego sygnalizatora też się tak zachowują.

Obecnie mam TRS 2019 SP 4 (build 114863).

PS. A co do tego "xero do semaforów" to co masz na myśli? :-) Szukałem po instrukcjach do tych sygnalizatorów jakiejś opcji kopiowania i hmm... gdyby była, to zaoszczędziłoby mi to sporo czasu :-D Edit: ok, chyba coś namierzyłem :)
Ostatnio zmieniony przez zyxist 15-01-2022, 12:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
CenariusPL 
super user


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Sie 2015
Posty: 146
Skąd: Sanok
Wysłany: 15-01-2022, 13:33   

RBach napisał/a:
CenariusPL napisał/a:
Prosiłbym o naprawę trigerów, w TS19 nie działają. Nie wyświetlają w ogóle stacji i semaforów wprowadzonych w opcjach sesji.


Odpauzuj geodetę.
https://www.youtube.com/watch?v=l4B_al77_aw


no tak... mam ze steam, i tak i tak nic mi to nie da bo nie mogę poleceń w sesji dodać z trigera.
_________________
Bieszczadzka Kolej Euroregionalna
Koleje Podkarpackie
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 304 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4367
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-01-2022, 14:29   

Akurat jeśli chodzi o typy semaforów, to Kolega idealnie się wstrzelił, bo właśnie planuję na youtube odcinek o typach semaforów właśnie. Jakie i do czego :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3789
Skąd: Opole
Wysłany: 15-01-2022, 15:16   

Czekamy z niecierpliwością :-P
 
 
 
zyxist 
nowy


Wiek: 33
Dołączył: 10 Gru 2021
Posty: 12
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-01-2022, 20:12   

Dzięki ogromne, RBach, zdecydowanie się przyda, czekam z niecierpliwością :).

Problemu z tym SS 4 typ 1 dalej nie rozkminiłem, ale odkryłem inną przypadłość i rozwiązanie dla niej, może się komuś przyda, bo nie widzę by ktoś o tym wspominał:

Podczas jazd testowych odkryłem, że część ustawionych sygnalizatorów uparcie nie wykrywa zaprogramowanych przebiegów, tj. nawet jak wszystkie rozjazdy były poprawnie ustawione, to sygnalizator uparcie twierdził, że przebieg jest nieznany i wyświetlał domyślny sygnał. Tak samo jak się spróbowało wybrać przebieg i kliknąć "Set", to nic się nie działo. Wyłączanie autoroutera pomagało, ale po ponownym otwarciu mapy ten się znów włączał i problem powracał. Analogicznie, niektóre tarcze ostrzegawcze i sygnały powtarzające nie gadały ze skonfigurowanym semaforem, którego dotyczyły.

Przyczyna leżała w warstwach mapy (nie sesji!) - mam na mapie trochę warstw i okazało się, że część semaforów i zwrotnic ustawiłem na warstwie route-layer, a częśćna warstwie, którą sobie nazwałem stacyjne i która leżała "nad" route-layer. Okazuje się, że kolejność warstw ma znaczenie:

- semafory z wyższej warstwy stacyjne ogólnie działały,
- semafory z niższej warstwy route-layer nie działały, jeśli np. w którymś przebiegu wybraliśmy rozjazd lub inny semafor z wyższej warstwy stacyjne. Tak samo tarcze ostrzegawcze i sygnały powtarzające z route-layer "nie gadały" z semaforami z warstwy stacyjne.

Rozwiązanie: przenieść wszystkie sygnalizatory i zwrotniki, które muszą się widzieć, na tę samą warstwę.
Ostatnio zmieniony przez zyxist 16-01-2022, 20:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group