FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nie do wiary...
Autor Wiadomość
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.

Wysłany: 27-01-2022, 03:42   Nie do wiary...

TAK>>>
PRZYBYŁ>>>
NOWY>>>
KRÓL>>>

Okienko startowe bez zmian poza grafiką... Ustawienia żywcem jak w 19...

Menadzer zawartości . . . to samo :)

Menu>>>> prawie...

Ciekawostką może się pochwalić ekran ładowania...

Z losowo generowaną ciuchcią......

W moje OKO jak igła wpadło OSWIETLENIE o 100000000 :)razy bardziej do mnie przemawiająće, brak problemów z ładowaniem LOD w splineach i trackach.

Symulatorek został znacznie zooptymalizowany czy jak to się zwie>>>

w naj...NAJ... wymagającym trujkącie BYTOMskim >>> dalej mogę cieszyć się przyzwoitą ilością FPS.

GENERALNIE I OFICJALNIE TO TRS22 MA NAM DO ZAOFEROWANIA COŚ Z INNEJ BEKI:)

EDYTOR/KREATOR NASZYCH WIRTUALNYCH MAKIET...

I PRZYZNAM ŻE NOWY OKIENKOWY INTERFEJS JAKOŚ nie do konca mi pasi. TO inaczej mają sie NOWE ZABAWKI, ktore to aplikują nam POTENCJAŁ nie znany w naszej trainzowatej galaktyce..

NP: twożysz mapkę 4x4 segmenty... pędzel powiększysz tak ze ONE KLIK zamaluje je wszystkie....

NASZ NADWORNY MAPOTWÓRCA BĘDZIE ZADOWOLONY...

poz

ps IKONKA Z DELIKATNĄ ZMIANĄ aby trawniki nam sie nie mylily.

zyxist 
nowy

Wysłany: 27-01-2022, 07:28   

Ponieważ też mam TRS2022, dam dla odmiany bardziej merytoryczną, a mniej hejterską coś a'la recenzję i wyprostuję kilka przekłamań w powyższym poście.

TRS2022 zawiera wszystko, co weszło do tej pory w ramach TrainzPlusa. Twórcy się z tym nigdy nie kryli, że mają taką politykę wydawniczą oraz że TrainzPlus to poligon dla chętnych do testów funkcjonalności na kolejną wersję. Nie powinno być też dla nikogo zaskoczeniem, nad czym pracowano przez ostatnie dwa lata. Twórcy skupili się przede wszystkim nad Unified Driver Experience, który na razie jest znany z problemów z dodatkami w edytorze oraz nad Multiplayer Surveyor. I pod spodem robili akcję z tym by mieć jedną linię kodu z grą dla danej wersji (jestem zawodowym programistą i mogę tylko zaręczyć, jak bardzo brak tego spowalnia prace nad aplikacją).

Multiplayer Surveyor raczej się w polskich realiach nie sprawdzi, natomiast Unified Driver Experience okazał się dla mnie bardzo przydatnym narzędziem do tworzenia sesji. Pamiętam debugowanie mojej pierwszej 1,5-godzinnej sesji bez tego - koszmar. Tutaj jak dojdę do miejsca, gdzie gdzieś się zatnę, przełączam się na Geodetę, mogę pokombinować z ustawieniami, albo tymczasowo się odblokować, by zobaczyć resztę sesji, a potem raz, a dobrze nanoszę poprawki na oryginalną sesję.

Surveyor 2.0

Surveyor 2.0 nie jest częścią i nie będzie dostępny w TRS2022. Dostępna jest jedynie wczesna, jeszcze nieukończona beta i ona jest i na razie będzie dostępna w ramach subskrypcji Trainz Plus. Też twórcy się z tym nie kryją. Reszta dostanie Surveyora 2.0 gdzieś w przyszłości, jak narzędzie zostanie ukończone.

- Tzw. "Surveyor Classic" nie znika i jeszcze przez jakiś czas nie zniknie, można się dowolnie przełączać między jednym a drugim w menu,
- Surveyor 2.0 (S20) nie jest jeszcze ukończony (m.in. dlatego nie znajdzie się w TRS2022). Część narzędzi nie jest jeszcze gotowa, nie rozpoczęto jeszcze prac nad korektami interfejsu pod względem usability, gdy zainstalowałem TRS2022, nie były jeszcze nawet skróty klawiaturowe obsługiwane.
- Na forum N3V jest wątek "Surveyor 2.0 feedback thread" gdzie wszyscy mogą podzielić się pomysłami, uwagami, zgłosić błędy. Ja poszedłem, napisałem kupę pomysłów na usprawnienia, dostałem podziękowania za fajny i ciekawy feedback i parę odpowiedzi, że np. X i Y są planowane, a Z można zrobić inaczej. I po to kupiłem sobie wcześniej TrainzPlusa, by pomóc w developmencie i w efekcie dostać lepsze narzędzie.

Trzy rzeczy, które mnie mega-przekonują do S20:
- porządnie zrobione zaznaczanie, kopiowanie i operowanie na grupie obiektów. Można zaznaczyć sobie całą stację i obrócić np. o 5 stopni.
- wszystko zmierza ku temu, by rozwiązano bolączkę obracania każdego pojedynczego obiektu do żądanego kąta i niemożność stworzenia np. 30 latarń obróconych o 60 stopni. Już teraz da się np. zaznaczyć jeden obiekt i zrobić Ctrl+C/Ctrl+V tyle razy, ile potrzebujemy, a UI ma możliwości ku temu, by po prostu wpisać żądany kąt w odpowiednie pole i stawiać.
- pivot a'la programy graficzne, w którym można łatwo przesunąć obiekt/węzeł wzdłuż zadanej osi

Nad tymi dwoma rzeczami tracę mnóstwo czasu w klasycznym edytorze. Przez niedokończony UI jeszcze się nie przesiadłem z tworzeniem map na TRS2022, bo są braki i rzeczy, które w S20 na chwilę obecną robi się trudniej, ale czekam po prostu na kolejne aktualizacje. Chcę też potestować scrapbooka i obczaić to narzędzie.

Ogólnie

Czy warto, by osoby mające TRS2019 przesiadały się na TRS2022? Osobiście myślę, że nie ma takiej potrzeby, o ile ktoś nie chce mieć nowych narzędzi, bo głównie się na tym skupiono. Obie wersje mają aktualnie wersję buildu 4.7, więc nie ma też nowości jeśli chodzi o możliwości dodatków. A jak ktoś nie ma TRS2019 w ogóle, a chciałby mieć nową wersję, to TRS2022 jak najbardziej.[/u]

PS

Jeśli dla kogoś barierą jest język angielski w przekazaniu inf. zwrotnej twórcom Surveyora 2.0, mogę przekazać w czyimś imieniu pomysły.
Ostatnio zmieniony przez zyxist 27-01-2022, 07:31, w całości zmieniany 2 razy  

Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.

Wysłany: 27-01-2022, 07:55   

Posta pisałem w nocy, ale ni h... nie mogę wyłapać gdzie w nim jest cytowany chejt...
TRS19 nigdy nie dostanie surva 2.0 albowiem ten fitcher ma być koniem sprzedażowym 22-ki a 19-tka ma pozostać kompatybilna z 22-ą build 5. co umożliwi uruchomienie map stworzonych w 22. A jeżeli chodzi o spolszczenie to prowadzone są prace (czyn społeczny jak w trs19) ,,,

o tutaj...
https://crowdin.com/project/trainz?goal=0_463d5db52a-b36ed33e6e-92920569&mc_cid=b36ed33e6e&mc_eid=aa49c2db3a

do przetłumaczenia pozostało 2024 (wyrazy/zdania)
Ostatnio zmieniony przez Robercik101 27-01-2022, 08:06, w całości zmieniany 2 razy  

zyxist 
nowy

Wysłany: 27-01-2022, 08:29   

Tak, pisanie totalnie nieprawdziwych rzeczy o kimś/o czymś w szyderczy sposób, to jest właśnie hejt. Nawet jeśli intencje miałeś inne. I mimo wszystko jako zawodowy programista nie lubię takiego sposobu wyrażania się o pracy innych.

Surveyor 2.0 nie wejdzie w skład TRS2022, bo jest jeszcze niegotowy. Ty wziąłeś dwa screenshoty z wczesnej bety, napisałeś wrażenia o elemencie, co do którego twórcy sami napisali, że jest jeszcze niegotowy i że dopiero będą go szlifować (UI) i podczepiasz to pod TRS2022. A teraz w dodatku piszesz, że feature, który nie będzie częścią TRS2022 ma być koniem pociągowym sprzedaży TRS2022... naprawdę, to wszystko jest napisane na oficjalnym forum, wystarczy siąść i chwilę poczytać...
Ostatnio zmieniony przez zyxist 27-01-2022, 08:30, w całości zmieniany 1 raz  

rysztur
znawca

Wysłany: 27-01-2022, 10:43   

zyxist napisał/a:
....Surveyor 2.0 nie wejdzie w skład TRS2022, bo jest jeszcze niegotowy...

Surveyor 2.0 nie jest w TS2022 :?: Dziwne...

zyxist 
nowy

Wysłany: 27-01-2022, 16:36   

To dlatego, że widocznie masz aktywną subskrypcję TrainzPlusa, którą albo miałeś, albo wykupiłeś przy okazji w ramach niedawnej promocji "zakup roczną subskrypcję Gold lub Plus i zatrzymaj TRS2022 na zawsze". Ja też mam surveyora 2.0, bo wykupiłem Trainz Plusa w ramach tej promocji, ale jak mi subskrypcja wygaśnie, to przestanę mieć. No i nadal to jest wczesna, nieukończona jeszcze beta.

Jest o tym oficjalna informacja od CEO N3V Games: https://forums.auran.com/trainz/content.php?180-Welcome-to-TRS22-from-the-CEO

Cytat:
With Surveyor 2.0 still being developed, this feature will remain a Trainz Plus feature until it has been fully fleshed out and then included in a future Trainz update.

I can already hear the disappointment that this feature is not included in TRS22 (or even TRS19 or TANE). As with all new features, our members have first access for a period of time while we fine tune systems, and make improvements. Once a feature is complete, it’s released to everyone via a new Trainz product.

Tłumaczenie:

Cytat:
Ponieważ Surveyor 2.0 jest wciąż w trakcie tworzenia, ta funkcjonalność pozostanie dostępna tylko w Trainz Plus, dopóki nie zostanie w pełni ukończona, a następnie umieszczona w przyszłej wersji Trainz.

Mogę już usłyszeć ten jęk zawodu, że ta funkcjonalność nie znajdzie się w TRS2022 (lub nawet w TRS19 lub TANE). Jak ze wszystkimi funkcjonalnościami, nasi członkowie otrzymują wczesny dostęp na pewien okres, dopóki nadal dopracowujemy funkcjonalność i dodajemy ulepszenia. Gdy funkcjonalność jest skończona, wypuszczamy ją dla wszystkich w nowej wersji Trainz.

I jeszcze mogę dorzucić link do broszury informacyjnej dodać: https://store.trainzportal.com/pages/trainz-railroad-simulator-2022 - na dole są rodzaje zakupu i tam jest też czytelnie zaznaczone, kiedy jest surveyor 2.0, a kiedy go nie ma.
Ostatnio zmieniony przez zyxist 27-01-2022, 16:54, w całości zmieniany 2 razy  

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 27-01-2022, 16:51   

Jak juz tlumaczysz, to moze troche staranniej?
"and then included in a future Trainz update" to nie jest "a następnie umieszczona w przyszłej wersji Trainz."

tylko raczej "i wówczas zostanie zawarty w przyszlej aktualizacji" co zatem wskazuje na dodanie wlasnie w ramach kolejnej aktualizacji Trainza22 a nie przyszlej iteracji Trainza2025, czy kiedy tam wypuszcza kolejnego knota.

I jeszcze jeden "michalek"
is not included in TRS22 (or even TRS19 or TANE)
- czas terazniejszy, a nie przyszly, co rowniez zasadniczo zmienia sens zdania.

Ja rozumiem, że - zgodnie ze słowami Młynarskiego - z przekładem jak z kobietą; albo jest ładny albo wierny ale jakieś minimum warsztatowe wypadałoby jednak zachować. Nawet tłumacząc na szybko/roboczo. Gramatyczny sens zdania jest ważny. Bo ze stylem, to wiadomo. De gustibus itd.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 27-01-2022, 16:59, w całości zmieniany 4 razy  

zyxist 
nowy

Wysłany: 27-01-2022, 17:12   

Tak, a w kolejnym akapicie pisze o "future Trainz product", plus te same zasady TrainzPlusa, które podał, są też w innych miejscach w Internecie. Nie sądzę też, by CEO umieszczał aż tak zaowalowane aluzje, zwłaszcza patrząc jak się zaczyna niezacytowany tutaj początek artykułu (to odnośnie pisania o TRS2022 w czasie teraźniejszym). To już tylko moja interpretacja, równie dobra jak każda inna.

Zresztą, nawet jak wypuszczą go wcześniej, to co z tego, poza tym że zrobią miłą niespodziankę? Jak na razie nikt czegoś takiego nigdzie nie obiecuje, więc ja się osobiście nie nastawiam.
Ostatnio zmieniony przez zyxist 27-01-2022, 17:15, w całości zmieniany 2 razy  

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 27-01-2022, 17:18   

Tyle, ze futre Trainz product - sądząc po obecnym modelu biznesowym - to może być równie dobrze kolejny skok na kasę w postaci "Trainz22 European Edition", "Unicorns and Rainbows" "Muchi i karaluchi czyde" i inne takie. Przerabialiśmy to już pareę razy. Wiadomo, wróżyć z fusów nikt nie będzie. Moja uwaga dotyczyla wyłącznie wątpliwej wierności przekładu, co siłą rzeczy rzutuje na jakość dysksusji w przypadku osób, które języka obcego np nie używają.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 27-01-2022, 17:21, w całości zmieniany 3 razy  

zyxist 
nowy

Wysłany: 27-01-2022, 17:29   

Spoko, rozumiem co masz na myśli, przy czym wg mnie oddałem poprawnie sens artykułu. Twoje rozumienie też może być poprawne, ale żeby to ocenić to trzeba by wiedzieć, co siedzi w głowie CEO.

Mi w całej tej dyskusji chodzi tylko o to, by później ktoś w jej wyniku nie kupił TRS2022 np. dla nowego Surveyora, a później się gorzko nie rozczarował, że go nie ma. I w sumie chyba cel się udało mniej więcej osiągnąć :).
Ostatnio zmieniony przez zyxist 27-01-2022, 17:30, w całości zmieniany 1 raz  

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 27-01-2022, 17:56   

Doskonale rozumiem. Są tacy, dla których ten nowy Surveyor może być jakimś argumentem. Pomijając mój stosunek do 19tki i konsewentny brak chęci zakupu kolejnych wersji mam jednocześnie nieodaparte wrażenie, że to, co kiedyś było atutem trainza - względna intuicyjność oraz prostota robienia map/makiet, ginie w gąszczu okienek i parametrów, które dość kiepsko informują o tym, co się dzieje. Widać to na przykładzie turfów - brak podglądu i zmienne, które dość oględnie informowały o tym, jakich aspektów dotyczą. Nowy surveyor - jak dla mnie - kontynuuje ten trend.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 27-01-2022, 17:56, w całości zmieniany 1 raz  

zyxist 
nowy

Wysłany: 27-01-2022, 18:28   

Oj turfy taaaak, ich konfiguracja to jakiś kosmos, całe szczęście że wystarczy ją zrobić raz i później tylko używać :). Dla mnie jednak osobiście klasyczny Surveyor jest w wielu miejscach zbyt prosty. Są tam i fajne, intuicyjne rozwiązania i elementarne braki, które sprawiają, że na banalne - wydawałoby się rzeczy - schodzi mnóstwo czasu. Z drugiej strony np. Unified Driver Interface mnie mega-pozytywnie zaskoczył. Nie kupowałem wcześniej TrainzPlusa przy TRS2019, bo nie widziałem tam nic interesującego, a gdybym kupił, to zaoszczędziłbym kilka, jeśli nie kilkanaście godzin życia tylko przy tworzeniu mojej pierwszej w życiu sesji 1,5 roku temu. A ostatnio oszczędził mi mnóstwo czasu przy debugowaniu sygnalizacji.

Nowy edytor ma mega-potencjał i adresuje wiele bolączek starego, ale nadal jest mocno niedokończony i na chwilę obecną nie nadaje się jeszcze do pełnego zastąpienia klasycznego Geodety. W wersji z grudnia jeszcze nawet skróty klawiszowe nie były zaimplementowane. Kupiłem TP w promocji z TRS2022, doskonale sobie z tego zdając sprawę, bardziej na zasadzie: "skoro robią i oferują do testów, to wezmę i potestuję, a nuż zobaczą sens w moim feedbacku i dzięki temu edytor będzie lepszy - co mi szkodzi?" Jest tam trochę rzeczy, które przez niedopracowany jeszcze UI - w porównaniu do geodety - robi się na razie trudniej, dlatego się na razie nie przesiadam, ale trzymam rękę na pulsie, od czasu do czasu sobie włączam, klikam i patrzę, co tam :).
Ostatnio zmieniony przez zyxist 27-01-2022, 18:30, w całości zmieniany 1 raz  

Thalys 
znawca
Jack Sparrow

Wysłany: 28-01-2022, 19:26   

No dobra Panowie, a jak z naszym taborem? Skryptów nie popsuli (znów)?

zyxist 
nowy

Wysłany: 28-01-2022, 19:56   

Zarówno TRS2019, jak i TRS2022 mają ten sam build number: 4.7. Zamierzam niebawem zaimportować trochę kluczowych dodatków (sygnalizacje, sieć trakcyjną, tory Samplaire'a, jakieś pociągi) i zobaczyć czy coś się sypie.

Thalys 
znawca
Jack Sparrow

Wysłany: 28-01-2022, 20:14   

Dobra, skusiłem się. Zobaczymy co to za cuda. :)

Edit, co do BUILDu nie zgodze sie.

TRS19 platyna ma build 114800

TRS22 ma 115985
Ostatnio zmieniony przez Thalys 28-01-2022, 20:17, w całości zmieniany 1 raz  

zyxist 
nowy

Wysłany: 28-01-2022, 21:05   

Chodziło mi o ten build number: https://online.ts2009.com/mediaWiki/index.php/%22Trainz-build%22_number :). Niestety są dwie liczby nazywające się tak samo, a oznaczające co innego :)

I poprawiam się: 4.9 a nie 4.7

Thalys 
znawca
Jack Sparrow

Wysłany: 28-01-2022, 22:37   

No to first look wygląda tak, że optymalizacja serio jest bardzo dobra. Przynajmniej mam takie wrażenie vs TRS19.

Oświetlenie in plus. Zrobiłem sobie wycieczkę po Uralu na rosyjskiej trasie na ustawieniach ultra, światła nie zmieniałem. Wygląda to następująco

Bawiłem sie ustawieniami wyswietlania podczas jazdy i chyba sobie coś zbugowałem, bo w kabinie było widac oswietlenie zewnętrzne, co nie powinno miec miejsca. :)

Mam wrażenie, że w końcu zaczyna to dobrze wyglądać (poza badylami speedtreez). No ale nie zapeszam. Jutro sobie obadam S20 i zdam relacje.
Ostatnio zmieniony przez Thalys 28-01-2022, 22:38, w całości zmieniany 1 raz  

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 29-01-2022, 05:34   

Thalys napisał/a:

Bawiłem sie ustawieniami wyswietlania podczas jazdy i chyba sobie coś zbugowałem, bo w kabinie było widac oswietlenie zewnętrzne, co nie powinno miec miejsca. :)

Tak się dzieje od TANE wzwyż, jeżeli kabina nie ma zrobionych dodatkowych ścian zwróconych na zewnątrz, które by rzucały cienie. Ale nie wiem, czy to akurat ten przypadek, bo tym taborem się nie bawiłem.
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 02-02-2022, 10:41   

Obecnie TRS19 produkuje trasy z buildem już 5.0 I nie ma szans ich zastosować we wcześniejszych wersjach TRS'a
A moja wersja Tereski już ma numer 116313
Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 02-02-2022, 10:44, w całości zmieniany 1 raz  

Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.

Wysłany: 15-02-2022, 08:33   

TRS2022 Aktualnie 116492 T+ Build 5.0
TRS2019 Aktualnie 116313 PE Build 5.0 (U mnie znikł problem z ładowaniem LOD- Tory Wojtka, czy teletechnika wujka...

zyxist 
nowy

Wysłany: 20-02-2022, 20:20   

Wykonałem dzisiaj przesiadkę z TRS2019 na TRS2022, a przy okazji postanowiłem uporządkować sobie dodatki i poimportować je "na czysto".

Jeśli chodzi o kompatybilność dodatków otoczeniowych i infrastruktury, jest dobrze. Tory, sieć trakcyjna, sygnalizacja zaimportowały się bez problemów, podobnie jak i prawie wszystko potrzebne do działania mojej trasy (na niej się skupiłem). Aktualnie mam 160 "czerwonych" dodatków i prawie wszystkie wykładają się na nieszczęsnym "$screenshot0.jpg" lub ew. braku sekcji "thumbnails" - obie rzeczy bardzo proste do naprawienia, tyle że czasochłonne. Na razie zidentyfikowałem tylko kilka starożytnych domków, które mają mocno popsute configi (kuid 136030) wymagające większej miłości.

Nie importowałem jeszcze taboru, ani żadnych sesji. To zostawiam sobie na później, bo w TRS2019 poimportowałem sobie mnóstwo niekompletnych dodatków, próbując odpalić jakąkolwiek polską trasę i teraz nie chcę powtórzyć tego błędu :)
Ostatnio zmieniony przez zyxist 20-02-2022, 20:22, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu