FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Lista bloków blokady liniowej po za ekranem.
Autor Wiadomość
luki_tram
trainz

Wysłany: 07-02-2022, 23:10   Lista bloków blokady liniowej po za ekranem.

Cześć!
Mam mały problemik.
Chodzi mi o listę bloków blokady liniowej w komendzie maszynisty.
Otóż przy budowie mapy namnożyło się dużo blokad i tym sposobem lista wyboru polecenia "wylewa się" po za ekran, przez co nie można wybrać zmiany ustawienia bloków które są po za obrazem (dół listy). Listy nie da się przesuwać myszką, scrollem, klawiaturą strzałkami itp.
I teraz pytanie, da się jakoś przewijać taką listę? :oops:
Problem zarówno w geodecie jak i maszyniście.
Pozdrawiam.

Railwoj 
trainz

Wysłany: 10-02-2022, 20:43   

Nie chcę wyskakiwać przed specjalistę - głównego Toromistrza polskiego trainz, mam nadzieję że się wypowie w tej sprawie, jeśli widzi jakieś rozwiązanie.

Miałem jednak podobne problemy z markerami torów w TRS2006 i TS12. Przy dużej liczbie znaczników - dół listy wystawał poza ekran monitora (= był ucięty właśnie).

Spróbuj pokombinować z rozdzielczością ekranu, o ile Twój sprzęt będzie takie zmiany tolerował. Ja tak robiłem, żeby zmniejszyć wielkość wyświetlanego tekstu i w ten sposób przywrócić uciętą część listy.

W samej grze, aż do TANE włącznie, i to sprawdzałem, nie ma możliwości użycia tych elementów z uciętej, za długiej listy elementów, które nie zmieściły się na ekranie. Myślę, że tak samo dotyczy to bloków blokady jak i markerów torów.

Dopiero w trawniku to naprawiono, co przypadkiem ku mojemu zadowoleniu odkryłem. Na liście w trybie maszynisty wystarczy w trawniku podać jakikolwiek widoczny element, a następnie klikając na jego ikonkę można otworzyć menu z przewijaną listą zawierającą także niewidoczne na ekranie w menu maszynisty składniki i sobie go podmienić na taki, jaki nam jest potrzebny.
IMO, w związku z technologicznym postępem i wzrastającą wielkością map, N3V nabierało świadomości, że problem kłopotliwej edycji list elementów i ich wymiany bez kasowania np. już wybranej listy poleceń maszynisty (markerów, nazw obiektów interaktywnych, bloków blokady właśnie) istnieje i trzeba go rozwiązać. Ale tak, jak z obrotowym przechodzeniem z geodety do maszynisty, które mogłoby być, i było już dostępne w trawniku, (jak piszą ci, którzy kupili wczesne wersje trawnika). Pomysł okazał się za fajny, żeby go ot tak rzucić w ludzi i nie skasować ich za to na nowo... Dlatego stał się głównym ficzerem najnowszej 22-jki.
Moim zdaniem w TANE chyba tylko zmiana rozdzielczości ekranu monitora. Albo przesiadka na trawnik :-D
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 10-02-2022, 20:55, w całości zmieniany 3 razy  

luki_tram
trainz

Wysłany: 10-02-2022, 21:57   

Dzięki za odzew.
Niestety z rozdzielczością nic nie udało mi się wskórać, w zasadzie większej niż mam ustawić się nie da. W trybie okienkowym też nie da rady.

Udało mi się wykombinować dla trybu maszynisty, że niepotrzebne bloki w sesji dodaję do innej warstwy, ukrywam i wtedy lista może się mieścić jeśli poruszać się będę w ograniczonej strefie.

Gorzej z geodetą, bo tam mimo ukrycia warstwy wszystkie bloki dalej są na liście i ciężko sobie sesję przygotować.

Na Trawnik się przesiądę ale wszystko w swoim czasie ;-)

Odpowiedz do tematu