Mam problem z wyhamowaniem składu. Daje AI nawiguj do znacznika. Jeśli wjazd na stację odbył się z Vmax np 100km/h to pociąg w momencie dojechania do znacznika ma ok 50km/h. Za znacznikiem znajduje się semafor, który pociąg przejeżdża na czerwonym i zanim wyhamuje jest daleko za peronami. Zaznaczam że zmiana parametrów silnika max-acel i max-decel a nawet breakratio generalnie nie zmienia prawie nic (zwiększyłem obie wartości 10 razy a max-decel daję nawet dwa razy większe niż max-acel). Może ktoś się orientuje w czym problem?
Czy jest jakaś komenda dzięki której pociąg dojeżdżając do znacznika będzie wyhamowany prawie do zera?
Pomógł: 26 razy Wiek: 48 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: 03-05-2022, 16:28
Ja też zauważyłem, że ciapągi prowadzone przez AI miewają ten problem z hamowaniem przy prędkościach szlakowych powyżej 60km/h. Przewalają wtedy semafor ustawiony na S1 albo nie trafiają w peron przystanku osobowego na szlaku. Nie jest to norma, ale potwierdzam, że potrafi się tak zdarzyć i to właśnie w trawniku. Nie zdarzyło mi się to gdy prędkości szlakowe lub wjazdowe na stację są niższe niż 60km/h.
Na swoich mapowo-sesyjnych podwórkach rozwiązuję to tak, że ustawiam dodatkowe niewidzialne ograniczenie prędkości obowiązujące tylko AI i tylko w określonym priorytecie, (np. pierwszym, na który ustawiam pociągi pasażerskie), pomiędzy semaforem wjazdowym na stację a czołem peronu, tak, aby ciapąg AI musiał wyhamować wcześniej. W tym samym celu ustawiam takie markery prędkości dla AI w priorytecie osobowym przed przystankami osobowymi, na ogół na wysokości wskaźnika W16. Za wskaźnikiem W4 w danym kierunku ustawiam kolejny marker prędkości, przywracający prędkość drogową, aby ciapąg nie wlókł się np. 40 na godzinę do kolejnej stacji, przystanku czy wskaźnika W27 lub innego ograniczenia.