FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
TRS19 SP5
Autor Wiadomość
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 40
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 540
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 25-02-2022, 20:23   TRS19 SP5

Aktualizacja do Build:116678 oznaczona jako SP5, bez przydomka Beta.
Mapki zapisane w TRS22 startują bezproblemowo..
_________________
GKW History Project.
 
 
 
Railwoj 
super user


Pomógł: 14 razy
Wiek: 46
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 153
Skąd: Kraków
Wysłany: 18-03-2022, 16:01   

Moje przewidywanie się sprawdziło. TRS19 build:117009 właśnie wyszedł jako łatka. Poprawili te nieszczęsne napisy na przyciskach menu w polskiej wersji, zepsute w SP5. Przywrócili także możliwość edycji sesji spod wyboru mapy w menu. W SP5 spod wyboru mapy można było tylko edytować samą mapę, a sesję tylko usunąć lub jeździć w niej w maszyniście. Ale nie edytować. Edycja sesji była możliwa po zastosowaniu w menu filtra pokazującego tylko sesje. Teraz przywrócono normalną możliwość edycji sesji spod filtra wyboru mapy.
Na razie nie znalazłem nic o tym, aby była to SP6. Może jest to tylko łatka dla niektórych wersji językowych: polskiej, niemieckiej, o których pisał zyxist?
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 18-03-2022, 16:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 18-03-2022, 17:34   

Railwoj napisał/a:
Moje przewidywanie się sprawdziło. TRS19 build:117009 właśnie wyszedł jako łatka. Poprawili te nieszczęsne napisy na przyciskach menu w polskiej wersji, zepsute w SP5. Przywrócili także możliwość edycji sesji spod wyboru mapy w menu. W SP5 spod wyboru mapy można było tylko edytować samą mapę, a sesję tylko usunąć lub jeździć w niej w maszyniście. Ale nie edytować. Edycja sesji była możliwa po zastosowaniu w menu filtra pokazującego tylko sesje. Teraz przywrócono normalną możliwość edycji sesji spod filtra wyboru mapy.
Na razie nie znalazłem nic o tym, aby była to SP6. Może jest to tylko łatka dla niektórych wersji językowych: polskiej, niemieckiej, o których pisał zyxist?


Z maila którego dostałem od auranu jakiś czas temu wynika że jest to tylko łatka językowa a nie SP6. Ciekawe to co piszesz o edycji sesji bo ja w menu nic nie zmieniałem i normalnie mogłem sesje edytować aczkolwiek napisy na przycisku do tego wyglądały tak jak w menu głównym.
 
 
 
Railwoj 
super user


Pomógł: 14 razy
Wiek: 46
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 153
Skąd: Kraków
Wysłany: 18-03-2022, 18:11   

No właśnie, u mnie w TRS19 SP5, po kliknięciu w ikonę mapy i następnie kliknięcie w przycisk "pokaż sesje" pojawiały się tylko trzy opcje:
- edytuj trasę
- stwórz sesję
- uruchom sesję (tryb maszynisty).
Aby znaleźć opcję "edytuj sesję" (tryb geodety), trzeba było w filtrze w menu głównym wybrać opcję "sesje", znaleźć właściwą sesję i dopiero kliknąć przycisk "edytuj sesję". Dostęp do geodety został więc w SP5 utrudniony, moim zdaniem. Na szczęście chwilowo tylko. Ale przyznać trzeba, że naprawili inne problemy, o których pisał Robercik101.
Teraz w najnowszej łatce przywrócono stan z SP4 pod względem dostępu do sesji geodety. Przypuszczam, że, tak jak napisał zyxist w wątku TRS2022, sklejenie maszynisty i geodety w jeden tryb unified (bez sławetnej pauzy w geodecie w TRS19 SP1) wymagało "przeorania silnika gry". I to spowodowało incydentalne błędy, których naprawie służy ta łatka.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 18-03-2022, 18:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 18-03-2022, 19:01   

Trzeba dodać jeszcze że przywrócili opcje wyboru antyalasingu w ustawieniach trainza.
 
 
 
Railwoj 
super user


Pomógł: 14 razy
Wiek: 46
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 153
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-04-2022, 15:29   

Powiem szczerze, że nie wierzyłem własnym oczom, kiedy dokonywałem kilka dni temu drobnej przebudowy srk na SKG1989, związanej z wyłapanymi w trakcie jazdy błędami, w TRS2019 build 117009 (SP5 + najnowsza łatka dla polskiej wersji językowej). Nie wierzyłem, bo byłem przekonany, że w geodecie nie da się sprawdzić nowych ustawień konfiguracji semaforów - zgodnie z tym, co wiemy o zapauzowanym geodecie.

Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że ustawienie lokomotywy na torze przed semaforem w geodecie spowodowało ustawienie się na tym semaforze zadanego sygnału zezwalającego na jazdę. Również To świetlna wyświetliła odpowiedni, powiązany obraz sygnałowy. Latarnie zwrotnicowe systemu RBacha przy przekładaniu kierunku rozjadu - poruszały się, ustawiając zgodnie z ułożonym kierunkiem przebiegu.

Ponadto, powróciwszy do mapy Siedlce-Ostrołęka, chciałem skonfigurować na nowo przejazd przez słynny kolejowo-drogowy most na Bugu. Okazało się, że animacja rogatek (opuszczanie, podnoszenie poleceniem z menu kontrolera przejazdowego systemu RB) DZIAŁA w geodecie!

Wszystko więc wskazuje na to, że w łatce dla polskiej wersji językowej... geodeta po cichu został ODPAUZOWANY!

Oczom nie wierzyłem, ale dalsze testy, przeprowadzone także dzisiaj dla upewnienia, że nie śnię, potwierdziły, że mi się nie przywidziało. Nie trzeba już kupować platyny ani trainz plusa, żeby mieć funkcjonalnego geodetę. Warto było czekać...
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 66 razy
Wiek: 32
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2068
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 01-04-2022, 18:23   

To teraz podstawowe pytanie - co w tej wersji jest spieprzone? Coś być musi, taka zasada - jedno naprawiajo, drugie psujo. Skrypty, biblioteki, łączenie torów, nie wiem cokolwiek...
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 62 razy
Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1687
Skąd: Lubin
Wysłany: 01-04-2022, 18:55   

Pawel_15 napisał/a:
To teraz podstawowe pytanie - co w tej wersji jest spieprzone? Coś być musi, taka zasada - jedno naprawiajo, drugie psujo. Skrypty, biblioteki, łączenie torów, nie wiem cokolwiek...


ADHD działa prawie tak samo jak w SP1 - jedyne co jest popsute to fakt, że "zniknięte" przełączniki (np wyjęty klucz kierunkowy) da się "złapać" kursorem.

Za to z rzeczy "mapowych" to jak dzisiaj zrobiłem jazdę testową po Jamal-mapie, to w paru miejscach w "maszyniście" wyświetlały mi się niewidzialne tory, które nie powinny być widoczne.

Ale ogólnie nie ma tragedii. Z dużych plusów - znowu naprawa bazy jest w miarę szybka, jak w SP1. wersje od 2 do 4 strasznie zamulały.
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
Ostatnio zmieniony przez adamstan 01-04-2022, 18:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 66 razy
Wiek: 32
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2068
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 01-04-2022, 19:31   

Poddam to pewnie piątkowemu rozważaniu ale skończy się zapewne jak zawsze - skoro mi działa to co mam i to znam to po co to zmieniać i przy okazji wykluczać osoby z niższymi wersjami. Obecnie mam najniższy, niżej się nie da chyba że TANE.
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 62 razy
Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1687
Skąd: Lubin
Wysłany: 01-04-2022, 22:09   

Ja tego SP5 mam jako dodatkowy, na osobnej instalce. Główne działania na SP1, bo na pre-SP1 mam za słabego kompa :P
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 02-04-2022, 12:37   

W Platinum dalej jest domyślnie zapauzowany, ale może dlatego, że w nim ta pauza jest dostępna z menu.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 61
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 619
Skąd: Kraków
Wysłany: 10-05-2022, 19:03   

Trochę nie bardzo wiem o co chodzi z tą edycją sesji, bo na mojej angielskiej wersji po kliknięciu na ikonę mapy pojawia się ikona "Pokaż sesje" a po kliknięciu na nią pojawiają się ikony sesji. I tu owszem po wybraniu tej sesji o którą mi chodzi pojawia się przycisk "Edytuj sesję". I zawsze tak było. Czy coś źle zrozumiałem?
To tyle w tej sprawie ale chciałem zapytać o cos innego. Chodzi mi o warstwę trasy i warstwę sesji. Czy tabor wstawiony na warstwie trasy powinien chyba być widoczny również w sesji? Natomiast tabor w sesji oczywiście nie będzie widoczny na warstwie trasy. Miałem taki przypadek, że to co wstawiłem na trasę też nie był widoczny w sesji. Trochę to dziwne :/
_________________
KUID:269437
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group