Pomógł: 8 razy Wiek: 64 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 697 Skąd: Kraków
Wysłany: 28-08-2022, 17:19 Wielka ilość błędnych dodatków
Dawno nie zabierałem głosu na forum, ale to głównie z tego powodu, że użytkuję Trainza w wersji SP1 b.105096 a ona jest jak najbardziej w porządku i nie było z nią żadnych problemów. Jednakże niedawno namówiono mnie żebym przeglądną sobie nową mapkę Korsze-Olecko i chcąc niechcąc musiałem uruchomić wersję SP5 b.117009. O mapce wspomnę tylko, że jest OK bo nie jej dotyczy temat ale zaskoczyła mnie wielka ilość zainstalowanych błędnych dodatków. Wcześniej starałem się mieć wszystko OK i jakieś błędne dodatki były poprawiane na bieżąco a tu mi wyskoczyło ich kilka tysięcy. Trochę dziwna z tym sprawa bo w CM wyświetliłem po prostu błędne. I oprócz tych na czerwono ewidentnie błędnych jest też cała masa które mają status Modified, Packaged, Packaged Obsolete a także Packaged Payware. I nie świecą na czerwono. To o jakie błędy są podejrzewane skoro trafiły na listę z błędami? CM też nie potrafi indywidualnie wskazać na każdym co jest nie tak.
Ponieważ zdecydowana większość błędów - tych na czerwono, dotyczy plików *.texture zacząłem je stopniowo poprawiać. Tyle, że nawet i te co poprawiłem dalej widnieją na czerwono :/ Naprawa bazy też nie wniosła nic nowego, a tak poza tym to nie za bardzo uśmiecha mi się naprawianie setek dodatków i żmudne stukanie po klawiszach. Jakoś w SP1 chyba funkcjonują te dodatki i wszystko działa.
I na koniec sprawa z kasowaniem brakujących dodatków. Jak mi na mapie brakuje jakiegoś a nie idzie go znaleźć no to po prostu kasuję go z poziomu geodety odpowiednią opcją. Tyle, że opcja ta raz działa a kiedy indziej nie i choćbym kaował jakiś dodatek ileś razy to on w dalszym ciągu będzie widniał w spisie danej mapy a mapa będzie w kolorze czerwonym :/