FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z Ok1 w Trawniku
Autor Wiadomość
Arek3009 
super user

Wysłany: 29-11-2022, 13:51   Problem z Ok1 w Trawniku

Cześć, mam problem z lokomotywami Ok1 w trawniku SP5.

Lokomotywy nie chcą się poruszać, jeżeli już zaczną się przesuwać to koła stoją w miejscu, natomiast okno szczegółów pokazuje ich dziwną masę.

Railwoj 
trainz

Wysłany: 29-11-2022, 21:27   

Po Twoim poście pogrzebałem w CM w TS19 SP5 żeby wydłubać te parograciki i rzeczywiście zauważyłem to samo frustrujące zjawisko, że stoją w miejscu jak pomniki techniki i ani rusz. Przy tak zdefiniowanej masie trudno się w sumie dziwić...
Nie żebym był mądrzejszy od Autora, ale w końcu udało mi się, drogą prób i błędów, znaleźć pragmatyczne rozwiązanie "na szybko": podmieniłem enginespec na ten z Okz32 (bo jest na tym samym skrypcie):
Okz32 silnik <kuid:167975:32101>. Ok1 jest na nim co prawda ciężka jak jamnik (140t), ale rusza z miejsca i jeździ. No i nie jest aż tak ciężka, jak na Twoim screenie :shock: :lol:
A w ogóle to czekamy na reakcję Autora.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 29-11-2022, 21:42, w całości zmieniany 4 razy  

rysztur
znawca

Wysłany: 29-11-2022, 22:27   

Railwoj napisał/a:
.... podmieniłem enginespec na ten z Okz32 (bo jest na tym samym skrypcie):
Okz32 silnik <kuid:167975:32101>. Lokomotywa jest na nim ciężka jak jamnik (140t), ale jeździ, no i nie jest aż tak ciężka, jak na Twoim screenie :shock: :lol:
A w ogóle to czekamy na reakcję Autora.

No, skoro zostałem tak kulturalnie wywołany do tablicy, więc w podobnym stylu odpowiadam. U mnie działa poprawnie w TS22. To raz.
Dwa: config silnika nie ma nic wspólnego ze skryptem czajnika, tym bardziej, że loki bazują na skryptach różnych autorów
Trzy: zaproponowany config z punktu widzenia gry jest błędny, w strukturze to jest config silnika spalinowego z dopisaną sekcją steam do tego z błędami.
I na koniec Panie Railwoj, to że coś wydałem nie oznacza, że będę się nad tym pochylał do śmierci. Chcesz używaj, nie działa :?: to usuń lub spróbuj naprawić. Proste.
Skoro w wersji wyższej działa, to znaczy, że błąd nie leży w dodatku, a po stronie instalacji, lub co bardziej prawdopodobne wersji gry.

Railwoj 
trainz

Wysłany: 29-11-2022, 23:12   

Drogi Kolego Rysztur,

ostrze autorskiej asertywności w niewłaściwą stronę zostało skierowane:

Nie tylko po płaskim, ale i po pochyłym trawniku dajemy radę, jak powyżej widać ;-)

To kolega Arek3009 zgłosił problem. I to nad poszukaniem rozwiązania dla Niego a może i innych, którzy mieliby to samo, chciałem się pochylić. Na szczęście udało się go skutecznie rozwiązać i o tym jest mój poprzedni wpis.
Co zaś do przypuszczenia o błędzie po stronie wersji gry to tutaj pełna zgoda. Prawdopodobnie coś w trawniku jest nie tak, choć lok nie wyrzuca błędu. W TANE problem nie występuje. W 22 - nie wiem.

A jeśli o 22 chodzi, to ja na razie do przodu uciekał nie będę. Poczekam aż betatestówka zacznie może wreszcie kosztować rozsądne pieniądze...
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 29-11-2022, 23:20, w całości zmieniany 3 razy  

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 29-11-2022, 23:47   

rysztur napisał/a:
to że coś wydałem nie oznacza, że będę się nad tym pochylał do śmierci. Chcesz używaj, nie działa :?: to usuń lub spróbuj naprawić. Proste.
Skoro w wersji wyższej działa, to znaczy, że błąd nie leży w dodatku, a po stronie instalacji, lub co bardziej prawdopodobne wersji gry.

Jest to idealny argument dla Twoich adwersarzy żeby nie korzystać z Twoich dodatków. Skoro wydajesz dodatek i masz w poważaniu czy będzie działał czy nie, nie aktualizujesz do nowych wersji (tych które są używane przez większość a nie przez kilka osób) to tylko odstraszasz ludzi od swojej twórczości. Skoro instaluje dodatek który stwarza jakieś problemy a autor każe mi samemu naprawiać to bardzo przepraszam ale mam takie dodatki w rzyci i będę szukał alternatywy w miarę możliwości. Jak tak pomyśli więcej osób...

Odpowiedz do tematu