Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 10 Gru 2021 Posty: 46 Skąd: Kraków
Wysłany: 28-12-2022, 13:14 Północne Podkarpacie
Witajcie! Dziś chciałbym zaprezentować po raz pierwszy efekty mojej trainzowej dłubaniny - mapkę Północne Podkarpacie. Pracuję nad nią od lipca 2020, przy czym pierwszą wersję zaorałem kilka miesięcy temu i zacząłem robić wszystko od zera :). Rejon ten wybrałem, ponieważ są to moje rodzinne strony i mam do nich duży sentyment. Tamtejsze szlaki kolejowe przemierzałem często jako dziecko, oczywiście nie sam :).
Idea projektu
Projekt przedstawia fikcyjną, aczkolwiek mocno inspirowaną rzeczywistością, wersję Północnego Podkarpacia z lat 20. XXI wieku, czyli czasów współczesnych. Zachowałem mniej więcej rzeczywisty przebieg linii, lokalizacje miast i zakładów, aczkolwiek dodałem dużo rzeczy od siebie. Dwie największe różnice to:
- zachowanie niemal wszystkich bocznic towarowych,
- dodanie dużej inwestycji w postaci obwodnicy towarowej największego miasta regionu wzorowanego na Stalowej Woli wraz z generalną przebudową tego węzła kolejowego.
Aby podkreślić fikcyjny charakter trasy, miejscowości mają "delikatnie" zmienione nazwy :). W tej części, która nie jest dotknięta dodaniem w/w obwodnicy towarowej, stacje i bocznice mają układy torowe wzięte z rzeczywistości, chyba że nie zachowały się żadne materiały dokumentujące przebieg torów.
Trasy nie robię na podstawie zdjęć satelitarnych, ani TransDEM. Zamiast tego mierzyłem przebiegi szlaków w Google Earth Pro i Geoportalu (kąty/długości) oraz promienie łuków, a następnie przenosiłem wszystko do edytora. Do tego szablony łuków i rozjazdów RBacha. Układ terenu to też twórcza adaptacja wykonana na podstawie ręcznych pomiarów w w/w programach.
Od strony technicznej, trasę robię w TRS 2022 i staram się wykorzystywać niemal wyłącznie zależności dostępne w DLS tak, aby zredukować liczbę problemów technicznych z instalacją i uruchomieniem trasy do minimum. Jest to wynik bolesnych doświadczeń z tworzenia pierwszej wersji trasy, gdzie się mało nie pochlastałem, próbując przenieść to na nową instalację Trainza. Obecnie zależności niedostępne na DLS obejmują wyłącznie sieć trakcyjną Bogdana, sygnalizatory przejazdowe i sygnalizację świetlną (+ zestaw zmodernizowanych peronów, który niebawem chcę wyrżnąć i zastąpić własnym modelem). "Przenaszalność" trasy regularnie weryfikuję poprzez tworzenie jej wymiennie na dwóch komputerach: mocniejszym stacjonarnym i słabszym, podróżnym laptopie.
Szlak
Projekt obejmuje fragment linii 68 od Zaklikowa (Daleko) do Leżajska (Stojańsk), linie 74 i 78, linię 25 od Dwikóz (Dzikozy do Chmielowa (Trzmielów), linię 71 do Nowej Dęby (Nowa Gęba) oraz linię 66 do Biłgoraja (Myłgoraj). Na planszy znalazły się także fragmenty LHS-u, jednak tylko jako sceneria nie-do-jeżdżenia. W pięciu miejscach na końcach odcinków zrobiłem techniczne pętle do zawracania, trzy kończą się ślepo, ale może za X lat, jak zrobię właściwą część, będę tam robić jakieś przedłużenie :).
Stan prac
Obecnie gotowy mam przebieg wszystkich linii kolejowych, osadzenie ich na odpowiedniej wysokości i rzeźbę terenu wokół nich. Gotowe są także układy torowe większości stacji - do dokończenia pozostały mi tak naprawdę tory stacji Stalowa Rola Towarowa i stacji w zagłębiu siarkowym. Prace te wykonałem we wrześniu, październiku i listopadzie.
Przez grudzień pracowałem natomiast nad pierwszym fragmentem kompletnej scenerii obejmującym miasto Wysoko i leżące na jego terenie stacje. Ma to być pilotażowy fragment do zweryfikowania założeń, dopracowania kwestii wizualnych i stworzenia pierwszej demonstracyjnej sesji.
Czego brakuje? Większości wskaźników kolejowych, części sieci trakcyjnej, części sygnalizacji, przejazdów kolejowych, uziemienia sieci trakcyjnej. Oświetlenie modyfikowałem póki co w minimalnym stopniu.
Screeny
Garaż stacji Wysoko Towarowe oraz centrum spedycyjne PKP Cargo:
Po lewej - terminal intermodalny Wysoko dla toru normalnego i szerokiego. Po prawej: pasażerska linia 68, za nią stacja Wysoko Towarowe i linia towarowa:
Tory do terminala intermodalnego ze stacji Wysoko Towarowe i linii LHS:
Dojazd do stacji Wysoko. Po lewej widoczny stary przebieg LK 68 sprzed modernizacji, po prawej tor łączący Wysoko z Wysokiem Towarowym i służący do obsługi miejskej bocznicy kolejowej.
Stacja Wysoko:
Ulica Głowackiego (w rzeczywistości jest tu zwykły przejazd):
Przystanek Wysoko Osiedle (jeszcze bez infrastruktury peronowej):
Bocznica w Wysoku do zakładów drzewnych, zakładów metalowych oraz jednostki wojskowej. Rzeczywisty odpowiednik sukcesywnie zaorywany od około 2005 roku. Nie znam żadnych zachowanych współczesnych zdjęć bocznicy i odtwarzałem ją na podstawie tego, co pamiętałem z dzieciństwa (mijanka w ciągu ul. Przemysłowej, dwa tory po obu stronach rampy na terenie jednostki wojskowej), a resztę wymyśliłem tak "by pasowało":
Szkielet stacji Stalowa Rola Rozkładów:
Szkielet stacji Wodomierz:
Podsumowanie
Zapraszam do komentowania oraz wskazówek, zwłaszcza odnośnie infrastruktury kolejowej, gdyż koleją interesuję się hobbystycznie i choć sporo już się naczytałem i naoglądałem materiałów, to wciąż jeszcze wiele brakuje.
Ostatnio zmieniony przez zyxist 28-12-2022, 13:15, w całości zmieniany 1 raz
https://trainzpicture.pl/image/2022-12-28-112925.GtJG9
- semafory prawdopodobnie nieopisane i pozbawione oznaczeń; sieć trakcyjna na pierwszym planie jest zdublowana, z niewiadomych względów (na screen'ie tego nie widać - to jakieś przęsło napręzenia?)
https://trainzpicture.pl/image/2022-12-28-113113.GtZiY
- tu może trochę czepianie się, ale to skrzyżowanie torów wygląda dość dziwnie; w sensie: nie jest to zasadniczo błędne, ale wygląda to na dość niecodzienną komplikację, tak jakby ktoś z niewiadomych względów za wszelką cenę chciał żeby tory się "przeplatały" i krzyżowały, pomimo że można by to zrobić prościej i bez krzyżowania.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-12-2022, 01:16
Fajnie to wygląda.
Możesz trochę urozmaicić najbliższe otoczenie torowisk w obszarze zabudowanym, pojazdami, ludźmi, elementami infrastruktury miejskiej symulującej ruch i życie. To z korzyścią wpłynie na odbiór tych fragmentów mapy.
Wysłany: 29-12-2022, 08:06
Dzięki - jeśli pierwsze screeny z jeszcze nieukończonego pierwszego fragmentu wyglądają zachęcająco, to nic tylko kontynuować kierunek i szlifować warsztat :).
Faktycznie tam, gdzie jest jakaś bocznica w scenerii miejskiej i jedzie się wolno, można dodać więcej tych elementów. Na drogach ogólnie jeżdżą samochody, tylko nie jestem w stanie wykminić, na jakiej zasadzie gra dobiera ich liczbę. Gdy sobie testowałem, na dużym obszarze poruszały się... dwa pojazdy i dostrzegłem je dopiero z lotu ptaka.
Aikozann, odpowiadając po kolei na Twoje pytania:
1. tam jest sieć 1-1 z izolatorem sekcyjnym na środku, tylko w tym świetle jest ciężko dostrzegalna,
2. tak, tu jest przęsło naprężenia 210 m. Stacja jest zbyt długa na to, by przęsła były na obu końcach. Programowanie, znakowanie semaforów i dodawanie wszystkich brakujących wskaźników będę robił po ukończeniu scenerii na tym fragmencie. Muszę też samodzielnie zrobić wskaźniki We, bo nie znalazłem żadnych na DLS.
Historia przeplotu torów: ten terminal umożliwia przeładunek z toru szerokiego na normalny. Są trzy dwutorowe grupy przeładunkowe wraz z suwnicami. Dwie z nich mają po jednym torze 1435 i 1520 mm, trzecia najbardziej na lewo ma dwa tory 1435 mm. Ten przeplot to właśnie środkowa grupa, gdzie jakoś ten tor szeroki trzeba było doprowadzić i z konieczności musiał on się skrzyżować z torem normalnym idącym do skrajnej grupy. Ogólnie tor na brązowej podsypce to 1520 mm - ten konkretny dodatek to UA track wooden #7-R65-2000 gray <kuid2:506034:575635:3>. Początkowo chciałem zrobić bez przeplotu, tj. dwa tory z prawej normalne i dwa tory z lewej szerokie, ale nie znalazłem żadnej pasującej suwnicy, która pozwalałaby objąć cztery tory. Z kolei przy dwóch niezależnych zestawach suwnic nie leżała mi kompletnie idea rozładowywania pociągu najpierw na ciężarówkę tylko po to, by podjechać na inne stanowisko i tam załadować kontener ponownie na inny pociąg.
Mam też pytanie związane z numeracją linii kolejowych. Mam na planszy parę 100% fikcyjnych linii, których nie nadałem jeszcze numerka. Zastanawiam się, jak to rozwiązać i czy dokonuje się jakichś hardkorowych zmian w numeracjach linii w ramach tego typu przebudowy, by ta numeracja zachowała sens? Przykładowo w rzeczywistej Stalowej Woli dwutorowa linia 68 odbija na północ już jako linia jednotorowa, a odcinek dwutorowy idzie dalej jako linia 74. Ma to - powiedzmy - uzasadnienie w układzie torowym stacji. Tu po moich rewolucjach pasowałyby zmiany:
- linia 58 idzie sobie aż do Miłoszyna jako linia pasażerska, bo tak jest ogarnięty układ torowy na stacji Dudnik,
- linia 74 idzie sobie od Miłoszyna jako linia towarowa aż do Dudnika, a nawet dalej, również z powodu zachowania ciągłości układów torowych,
- linia 68 kończy się na stacji Stalowa Rola Rozkładów, ew. kontynuuje jako dodatkowa para torów do stacji Stalowa Rola Południe.
Nie wiem jednak czy PLK bawiłaby się w takie przenumerowywanie linii, czy starała się zostawić numery tak, jak były.
Ostatnio zmieniony przez zyxist 29-12-2022, 08:24, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 375 Skąd: Kraków
Wysłany: 29-12-2022, 18:29
1Maciej9 napisał/a:
Cytat:
Muszę też samodzielnie zrobić wskaźniki We
ZiuT Pol Cat (autor: cebar3). Najlepiej pobierz całość tego autora - zrobił trochę fajnych detali i bajerów. Wskaźniki We są na bank.
DLS to nie wyrocznia, warto zawsze poszukać polskich wskaźników na naszym podwórku: oprócz paczki Cebara są jeszcze dwa komplety wskaźników We: tutaj wisi paczka wskaźników We trackside Jesiona (nie zawiera wskaźników zawieszanych nad torem na linie nośnej trakcji):
www.trainz.pl/_download/s...kazniki_we.html
Paczkę wskaźników We typu scenery (zawierającą wskaźniki wiszące nad torem) stworzył też Zwinny - była wykorzystywana w zależnościach do map KGrida (D29-10+TWK), na pewno także na Lublinie - Dorohusku Jamala itd. Kuid 218801. W razie czego służę paczuszką na PW, gdybyś nie znalazł sam, a potrzebował.
Ogólnie trzymam kciuki za Twój projekt. Może dzięki niemu przekonam się do kupna ciągle betatestowej 22-jki?
Poniżej kilka uwag-pytań szczegółowych do screenów.
https://trainzpicture.pl/image/2022-12-28-112925.GtJG9
Dlaczego środkowy semafor na tym screenie ustawiony jest po lewej stronie toru, a nie w normalny dla semaforów wyjazdowych sposób, po prawej? Czy dobrze się domyślam, że dwa środkowe tory stanowią szlak dwutorowy i dlatego ten lewy semafor jest po lewej stronie, żeby zachować układ "szlakowy" sygnalizy na wyjeździe ze stacji? Tak czy siak będzie tam potrzebny wskaźnik W15 z prawej strony toru.
Trakcja na pojedynczych słupach przy skrajnych torach widocznych na screenie (wobec braku bramki trakcyjnej czy słupów dla wewnętrznych torów) wygląda dość dziwnie. Jakby budowniczym nie zależało na ekonomicznym rozwieszeniu trakcji i mieli na zbyciu za dużo pojedynczych słupów trakcyjnych.
https://trainzpicture.pl/image/2022-12-28-113053.Gt7t1
Nie widać tutaj dojść do tych peronów i przydałyby się pewnie jakieś barierki czy ogrodzenia od zewnętrznej strony (przeciwnej do torów). Ale rozumiem, że nie jest to jeszcze ukończone miejsce.
https://trainzpicture.pl/image/2022-12-28-113004.Gt4LN
Tutaj widoczna w głębi kadru płyta przejazdowa wygląda, jakby nie miała styku z żadną drogą, choć widok osiedla po prawej stronie sugeruje taki dojazd. Jeśli przejazd ma tam być, to brakuje słupków przejazdowych wzdłuż drogi, Andrzejów itp.
Dziwnie też wygląda ta płytowa droga po lewej stronie kadru: nie ma styku z drogą po lewej, choć wygląda na jakąś techniczną, lokalną dojazdówkę.
Co do numeracji linii to na fikcyjnej mapie, moim zdaniem, obowiązuje Twoja licencja poetica. Polecam, może jako ciekawy punkt odniesienia, przyjrzenie się systemowi, jaki sobie wymyślił Jerzy Babść na mapie Jeziorsko lub na którejś z jej części (Drawsko, Gołuszyn). (Mapę i paczki wsporcze po liftingu autora wydał Shonek93 na fb). Jest to system fikcyjny, ale ma swoją logikę wzorowaną na numeracji realnej, przy skomplikowanych układach torowych, w takim kontekście, w jakim się zastanawiałeś nad numeracją szlaków kolejowych w poście powyżej.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 29-12-2022, 18:47, w całości zmieniany 5 razy
Wysłany: 30-12-2022, 08:29
Dzięki za dobre słowa i uwagi, mocno to motywuje do dalszej pracy! :) Zacznę od garści kolejnych screenów.
Niemal ukończony przystanek Wysoko Podbylina, jeszcze bez sieci trakcyjnej, ale z ładnym przejściem pod torami:
Rzut okiem na terminal intermodalny:
Stacja Wysoko "z satelity":
Odpowiedzi na pytania:
1. semafor wyjazdowy - tak, taki był zamysł, tor szlakowy "pod prąd". Ale chyba jednak przestawię ten semafor na właściwą stronę. Jak oglądam schematy różnych stacji na Semaforku, to widzę, że na rzeczywistych stacjach raczej stoi wszystko po prawej stronie, chyba że dopiero jakieś względy techniczne to utrudniają.
2. przejazdy - ten przejazd w tle ma krzyż św. Andrzeja, tylko stoi on idealnie bokiem do kadru i go nie widać. Ale słupki faktycznie warto dodać. Ta płyta przejazdowa bliżej to wjazd na posesję. W "realu" też stoi tam taki domek, do którego dojazd był przez tor bocznicy, gdy ta jeszcze istniała: https://goo.gl/maps/WT7GWyHTqLhFmHFr7 - w latach 90. to miejsce wyglądało trochę inaczej, tego budynku ze ścianą od strony toru nie było, plac był nieogrodzony i był swobodny przejazd po betonowych płytach wzdłuż toru bocznicy.
3. sieć trakcyjna - hmm.... na stacji bramki portalowe mam co 70 metrów rozstawione, jedynie na głowicach rozjazdowych ciut częściej. Nie wiem czy ekonomiczne byłoby zagęszczanie bramek, albo stawianie tam pełnej bramki tylko po to, by zawiesić jeden wysięgnik, który w tym miejscu jest po prostu potrzebny, by sieć wisiała jakoś nad torem, a wypada niemal idealnie w połowie odległości między dwoma bramkami. Jak sobie oglądałem różne zdjęcia zmodernizowanych stacji i stację Kraków Bonarka w trakcie przebudowy, obok której co jakiś czas zdarza mi się przechodzić/przejeżdżać, to widzę, że z tymi słupami to się raczej nie pierdzielą, tylko sieją nimi gęsto, np. tu: https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php?title=Bochnia
4. przęsło naprężenia: tj. z tym 210 chodzi mi, że jest 70 metrów "głównego odcinka" i dwa skrajne. Dałem takie długie, bo widziałem, że się stosuje długie przęsła na "szybkich" liniach i tu mogłem dzięki temu wszystko podwiesić na bramkach portalowych, bez stawiania dodatkowych słupów.
6. numeracja linii - dzięki, sporo mi rozjaśniła Twoja odpowiedź. Spróbuję sobie podejrzeć tamtą mapkę.
7. Wskaźniki We: mam wszystkie dodatki cebara i sporo z nich używam. Faktycznie w paczce z siecią trakcyjną ma kilka wskaźników We, ale jest to niestety niekompletny zestaw, podobnie zresztą jak cały zestaw sieci trakcyjnej :(. Chętnie bym go użył, ale nie ma akurat tych elementów, które mi by były potrzebne. W zestawie są tylko wysięgniki teownikowe, które w tym regionie po prostu nie występują. Swego czasu korespondowałem z autorem i pytałem się go o to, czy będzie uzupełniał zestaw i odpisał, że ma to w planach, ale nie wie, kiedy do tego siądzie.
Liczbę dodatków, których nie ma na DLS-ie, ograniczam do absolutnego minimum, by dało się je łatwo skompletować i by ograniczyć do minimum ryzyko, że strona, na której dany dodatek jest, po prostu zniknie z sieci razem z inwentarzem. Każdy ma wolność w tym, gdzie publikuje swoje prace i szanuję decyzje autorów dodatków. Natomiast smutna rzeczywistość wygląda tak, że nigdy nie udało mi się do końca zainstalować ani jednej (!) polskiej trasy, z wyjątkiem Central Europe Mini, która została zbudowana wyłącznie w oparciu o zależności dostępne na DLS i na trasach wbudowanych w Trainza. Na każdej innej trasie niby są paczki wsporcze, w praktyce zawsze brakowało w nich sporo rzeczy. Kończyło się zawsze tym, że traciłem godziny na łażeniu po stronach i szukaniu każdego jednego dodatku z osobna, poprawianiu bugów w konfigach, a na końcu i tak okazywało się, że części zależności po prostu nigdzie nie ma i lipa. Jak pierwszą wersję "Północnego Podkarpacia" musiałem przenieść z TRS 2019 na TRS 2022, to się omal nie pochlastałem, a jak potem musiałem przenieść ją jeszcze raz na nowy komputer, to machnąłem ręką i stwierdziłem, że to nie ma sensu.
Ostatnio zmieniony przez zyxist 30-12-2022, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 30-12-2022, 09:50
Cytat:
4. przęsło naprężenia: tj. z tym 210 chodzi mi, że jest 70 metrów "głównego odcinka" i dwa skrajne. Dałem takie długie, bo widziałem, że się stosuje długie przęsła na "szybkich" liniach i tu mogłem dzięki temu wszystko podwiesić na bramkach portalowych, bez stawiania dodatkowych słupów.
Mógłbyś dać obrazek z góry jak to wygląda?
https://www.transportszyn...trakckolrodzaje tutaj masz przęsło naprężania.
Odnośnie odległości między słupami, to: 23, 43, 23 w sieci skompensowanej czterosłupowej.
Cytat:
3. sieć trakcyjna - hmm.... na stacji bramki portalowe mam co 70 metrów rozstawione, jedynie na głowicach rozjazdowych ciut częściej.
i dalej w tym punkcie. Rozstawienie słupów wynika z zawieszenia sieci nad osią toru i jak nie można wstawić słupa z powodu skrajni stosuje się półbramki. Wszystko co potrzebne do sieci zrobił Bogdan i jest dostępne tutaj: http://trainz.krb.com.pl/
Ostatnio zmieniony przez ryszard 30-12-2022, 09:50, w całości zmieniany 1 raz
Mógłbyś dać obrazek z góry jak to wygląda?
https://www.transportszyn...trakckolrodzaje tutaj masz przęsło naprężania.
Odnośnie odległości między słupami, to: 23, 43, 23 w sieci skompensowanej czterosłupowej.
Cytat:
3. sieć trakcyjna - hmm.... na stacji bramki portalowe mam co 70 metrów rozstawione, jedynie na głowicach rozjazdowych ciut częściej.
i dalej w tym punkcie. Rozstawienie słupów wynika z zawieszenia sieci nad osią toru i jak nie można wstawić słupa z powodu skrajni stosuje się półbramki. Wszystko co potrzebne do sieci zrobił Bogdan i jest dostępne tutaj: http://trainz.krb.com.pl/
Przęsło 210m to nic innego jak gotowy obiekt właśnie od Bogdana.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 30-12-2022, 18:53
Oczywiście że jest ale to przęsło sześcio-słupowe: dwa kotwowe i cztery krzyżowe. W jednej parze krzyżowych odległość wynosi 2m i to się nie da na jednej bramce tak jak na obrazku.
Wysłany: 31-12-2022, 08:07
Panowie, przerobię to przęsło :). Faktycznie na kolei są takie bajerki do wysięgników, by zamontować dwa na jednym słupie w odstępie, ale w zestawie Bogdana takowych nie ma, więc po prostu dorzucę tam dodatkowe słupy lub bramki.