FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
TRS 2022 Platyna
Autor Wiadomość
makaron1970
super trainz

Wysłany: 29-12-2023, 18:17   TRS 2022 Platyna

Po kilkudziesięciu godzinach testów:

"AI" w tej wersji przewala wszystkie semafory z sygnałem S1 "Stój!" niezależnie od tego na jakich torach zbudowana jest mapa i jaka sygnalizacja jest zastosowana, zwyczajnie skład/lokomotywa wyjeżdża poza semafor i tyle, nawet jak pod nim stoisz i dasz komendę "jedź", to go przejedzie i dopiero się zatrzyma, oczywiście gra przy tym wyświetli komunikat, że "przejechano semafor coś tam coś tam..."

- niezależnie od trybu kamery z jaką jedziesz (czy w kabinie, czy z kamerą filmową), po przejechaniu kilku km gra przestaje ładować obiekty scenery, efekt jest taki, że jeśli nie wciśniesz pauzy, to zaczynasz jechać po pustym polu, po kolei znikają tory, nasypy, drzewka, domki i wszystko pozostałe. W momencie kliknięcia pauzy gra w ułamku sekundy ładuje wszystko i po odpauzowaniu znów możesz cieszyć się widokami przez kilkaset metrów/kilka kilometrów i ponownie sytuacja zaczyna się powtarzać.

Ogólnie rzecz biorąc - z mojej strony dyskwalifikacja.
Ostatnio zmieniony przez makaron1970 29-12-2023, 18:20, w całości zmieniany 1 raz  

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 29-12-2023, 19:20   

U mnie co prawda nic nie znika ale jeśli chodzi o semafory to też tak działa. Co jakiś semafor to go pociąg przejeżdża i 2 minuty trzeba odczekać :-/
Poza tym takie niby drobne sprawy, ale w oknie właściwości czy to lokomotywy czy semafora czy też znaczników nie działa na klawisz Enter. Ustawiamy znacznik pierwszeństwa to w oknie nie ma gdzie zmienić ważności (0,1,2,3) Musze zatwierdzić i za drugim kliknięciem otwiera się okno gdzie dopiero pojawia się opcja do wyboru. Wstawiając semafor to w Teresce kursor wskakiwał sam w pole nazwy i łatwo się zmieniało. Teraz trzeba myszką najechać na stary napis, skasować go i dopiero wpisać nową nazwę. A dlaczego nie można Enterem zatwierdzić tego nie wiem :-/
A na dodatek, wraz z zaakupem TRS22 mogłem ściągnąć super pociąg Frecciarossa. Owszem, zainstalowałem go z Trainz Content, tyle że TRS wykazuje mnóstwo błędów *.texture których nie da się naprawić. Ciekawe, że w TRS19 też był ten pociąg dołączony przy zakupie i tam działa jak należy. Co te kangury wymyśliły że w TRS22 to nie działa?
Ogólnie jestem zawiedziony jak na razie i na pocieszenie tylko jest to, że kupiłem na promocji świątecznej za 60 zł

makaron1970
super trainz

Wysłany: 03-01-2024, 20:06   

Tak wygląda u mnie ładowanie dodatków spline/scenery przez grę podczas jazdy :-x

Tutaj na żywo fragmenty z przejażdżki po Sudetach na odcinku Kłodzko - Międzylesie:

https://www.youtube.com/watch?v=T_1vKGOS9gA

-

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 07-01-2024, 16:46   

Może to jakieś braki pamięci nie pozwalają na prawidłowe wyświetlanie wszystkiego? Ja mam tylko 16GB Ramu a na grafice 4 GB i nie miałem takich efektów. Podczas zmiany widoku pociągów obraz mi się ładuje czasem z lekkim opóźnieniem ale to są pojedyncze sekundy. Szczególnie jak są rozbudowane układy torowe

ryszard
znawca

Wysłany: 07-01-2024, 18:15   

Wg mnie opóźnienia wynika ze zbyt małej ilości VRAM-u. Jako standardowa ilość do obecnych gier (nie tylko naszej) to 8GB. Oczywiście wchodzi jeszcze taktowanie i szyna pamięci.Przy rozbudowanych układach torowych i dopasionym otoczeniu braki w pamięci będą bardziej widoczne. Alternatywą jest obniżenie odległości rysowania, szczegółowości, czyli suwaki z max w prawo przesunąć w lewo. Niestety gry coraz bardziej wypasione i bez upgrade kompa będzie coraz trudniej.

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 07-01-2024, 18:34   

Rysiu, ta gra jest po prosto skopana. Mam 32GB RAMu, 8GB pamięci w grafice, dyski M2 jedne z najszybszych, procesor chłodzony cieczą a i tak gra potrafi zamulić i w miejscach mocno rozbudowanych trzeba chwilę czekać aż się w geodecie załadują wszystkie tekstury bo często ładuje się coś co przypomina konsystencję wyrzyganego grochu i dopiero po chwili wygląda to jak drzewo. Trzeba czekać na kolejną odsłonę gry i może naprawią ten błąd to znaczy zamienią na jakiś inny :-)

makaron1970
super trainz

Wysłany: 07-01-2024, 18:44   

ryszard napisał/a:
Wg mnie opóźnienia wynika ze zbyt małej ilości VRAM-u. Jako standardowa ilość do obecnych gier (nie tylko naszej) to 8GB. Oczywiście wchodzi jeszcze taktowanie i szyna pamięci.Przy rozbudowanych układach torowych i dopasionym otoczeniu braki w pamięci będą bardziej widoczne. Alternatywą jest obniżenie odległości rysowania, szczegółowości, czyli suwaki z max w prawo przesunąć w lewo. Niestety gry coraz bardziej wypasione i bez upgrade kompa będzie coraz trudniej.

Ryszard, czy Ty w ogóle widziałeś ten film? A widziałeś dla porównania pozostałe filmy na kanale? :->

Nic takiego się nie dzieje na tej samej mapie na tym samym kompie (i7 - 12700H, RTX3070 Ti 64GB ramu) ani na TANE, ani w trawniku. W każdej grze, rozgrywka idzie płynnie ze średnią 60 - 150 KL/S na ustawieniach ULTRA, poza tym to się nie dzieje w miejscach mapy przeładowanych ciężkimi dodatkami tylko wszędzie, a zwłaszcza na prostych i ubogich w scenery odcinkach mapy, co widać przecież na filmie. Dzieje się bez względu na ustawienia wydajności. Scenery "znika spod kół" nawet na najsłabszych ustawieniach gry, z wyłączonymi turfiksami, cieniami i pozostałymi bajerami.

-

makaron1970
super trainz

Wysłany: 07-01-2024, 18:58   

Napiszę to inaczej - to nie komputer ma problem z załadowaniem i odświeżaniem (wyrenderowaniem) tego co się dzieje w grze, tylko sama gra wewnątrz siebie ma problem z załadowaniem na mapę zaimplementowanych obiektów. O!
:lol:

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 07-01-2024, 20:36   

makaron1970 napisał/a:
Napiszę to inaczej - to nie komputer ma problem z załadowaniem i odświeżaniem (wyrenderowaniem) tego co się dzieje w grze, tylko sama gra wewnątrz siebie ma problem z załadowaniem na mapę zaimplementowanych obiektów. O!
:lol:

Ostatni taki przypadek, który spotkałem, to były "Kaszubskie Żelazne Szlaki" na TS2010 - i zdecydowało to o przeniesieniu naszej kontynuacji projektu na trawnik właśnie. I tam też to był wewnętrzny problem na styku silnika gry i jakichś problemów w plikach mapy spowodowanych zszywaniem jej z wielu fragmentów. TANE i trawnik radzą sobie, ale może podobny bug znów wrócił?
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/

Odpowiedz do tematu