Pomógł: 14 razy Wiek: 73 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 431 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-01-2024, 16:26 Problem w TRS22PE build 123801
Dwa problemy:
1. Rozkazy dla maszynisty wpisane w czasie edycji sesji nie pojawiają się po przejściu do trybu jazdy pod AI. Rozkazy wpisane w czasie trybu jazdy są realizowane przez AI.
2. Próba położenia tekstury wywołuje komunikat: HD Editing Not Supported.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych problemów.
Pomógł: 8 razy Wiek: 30 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 132 Skąd: Wyszków
Wysłany: 23-01-2024, 20:53
Cześć.
1. Czy po wprowadzeniu poleceń dla maszynistów w geodecie przed przejściem do trybu maszynisty zapisywałeś sesję?
2. Czy mapa, na której próbujesz położyć teksturę była wcześniej edytowana na Trainz Plus? Taki komunikat występuje, jeśli próbujesz edytować teren / tekstury na siatce w HD Terrain z Trainz Plusa na TRS22 PE, w którym w/w funkcjonalności są tylko do odczytu.
_________________ Pasjonaci nieczynnej linii kolejowej Auranowice Kebab - Biała Pendolińska pełodegie.
Wysłany: 24-01-2024, 11:26
Cześć.
Ad. 1 Tak, mam zwyczaj zapisywania zmian w geodecie przed przejściem do trybu maszynisty. Problem rozwiązany, robiłem różne kombinacje z ustawieniami w Driver Setup Rule, samą regułę naprawiłem gdyż miała nie ujawniony przez Content Manager błąd tekstury obrazka maszynisty i w końcu pomogło. Pojęcia nie mam co pomogło.
Ad. 2 To jest mapa stworzona pod TS22. Widać brakujące połacie tekstury gruntu a sama mapa ani Content Manager nie pokazują żadnych braków.
Ostatnio zmieniony przez psed 24-01-2024, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 26-01-2024, 10:31
@rysztur: Nie dla mnie. Autor mapy informuje, że jest zrobiona pod TRS22 ale nie określił numeru wersji. U mnie jest TRS22 Platinium Edition build 123801. Zrobiłem na próbę mapę testową i nie ma problemu z kładzeniem tekstur gruntu. Czy mam rozumieć, że komunikat HD Editing Not Supported wynika z ułomności tej wersji TS22 ?
W/g kangurów 5.4 to TS22 SP3 build 123801 ostatni z dostępnych, więc teoretycznie powinno działać, ale Plus ma często wstawki do testów niedostępne dla ogółu. Nie wiem, może tu być przyczyna?
Po prostu w Trainz Plus jest taka funkcja jak HD Terrain czyli bardzo szczegółowa siatka gruntu i o ile w samym Trainz Plus oczywistym jest że można z niej dowolnie korzystać/edytować o tyle np w TRS22 Platinum Edition jest ona tylko do odczytu - czyli mapę z tą siatką uruchomisz ale nie ma możliwości edycji tego gruntu.