Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Mar 2016 Posty: 103 Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 14-05-2024, 09:08 Zawieszanie sie TRS2019
Otóż przeniosłem mapę z TS2010 do 2019, naprawiłem większość zależności żeby wszystko miało ręce i nogi, i wszystko było dobrze, do momentu gdy chciałem postawić tabor. Gdy postawie loka to jest wszystko ok, ale jak dostawie jeden wagon to gra sie zawiesza. To samo w maszyniście gdy dojade i chce sie połączyć z wagonami to też jest zwiecha i koniec gry, przy usuwaniu taboru z mapy też. Czy ktoś sie spotkał z takimi objawami?
Wszyscy się spotkali. Winą są stare skrypty pojazdów, jest nawet o tym temat na forum.
Trzeba albo pobrać aktualizacje pojazdów, albo poprawić samemu skrypty (prosta rzecz).
Zwiecha zależy od tego, na jakiej wersji skryptu są loki, którymi jeździsz. Skrypt Lsc generalnie nie wiesza gry, to z mojego doświadczenia. Sytuacja, którą opisałeś wskazuje, że ustawiłeś lokomotywy z innym skryptem. W linkowanym temacie RBach napisał w pierwszym poście, który wpis powoduje problem. Pozostaje drobna zabawa z usunięciem wpisu albo poszukanie aktualizacji loka. Tudzież nie zawsze skazane na sukces eksperymenty z podmianą skryptu z innej lokomotywy. Czasami się udaje. Cóż, nie powstała jeszcze niestety taka wersja Tereni, która nie byłaby na swój sposób frustrująca...
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 14-05-2024, 21:13, w całości zmieniany 1 raz
dzisiaj. Jego autor pokazuje krok po kroku sposób na eliminację problemu, na który Ty i właściwie my wszyscy, którzy zaczęliśmy cieszyć się zakupem trawnika, w końcu się nadzialiśmy.
Sposób podany w filmie nie jest nowy, ale tym bardzie potwierdzam z mojej praktyki, że działa. Da się tak naprawić rzeczywiście wszystkie lokomotywy na skryptach z rozszerzeniem .gs - z wyjątkiem tych, które pracują na skryptach z kodowanym rozszerzeniem .gse. Tych plików nie da się odkodować. W niektórych przypadkach rozwiązaniem, które można zastosować we własnym zakresie, i na własną odpowiedzialność, jest podmiana skryptu na niekodowany z innej lokomotywy. Tak udało mi się przywrócić do życia w TRS19 ET22-645 Patrykosa.
Przypomnę, że lokomotywy na skrypcie LSC.gs nie powodują zwiechy trawnika i w tym skrypcie nie trzeba grzebać!
Jest też jeszcze jedno ALE, o którym nie mówi youtuber w materiale, a o którym warto pamiętać. Opisany w filmie sposób powoduje, że gra nie sprawdza ustawienia świateł lokomotywy przy jej ruszaniu z miejsca, tylko włącza domyślne ustawienie świateł, czyli priorytet 2. Jeśli chcesz uzyskać oświetlenie manewrowe, musisz je ręcznie zmienić w opcjach lokomotywy. Ale wobec perspektywy pozbycia się zwiechy trawnika przy odpale mnóstwa polskich loków, przyznać trzeba, że jest to małe Miki.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 15-05-2024, 17:55, w całości zmieniany 5 razy