Wyczuwam inspirację Koninem czy wręcz częścią Zimowiska od Jacka. Tak jaskrawe teksturowanie to nie moje klimaty, niemniej jednak to tylko moje zdanie estetyczne bo zestawienie tekstur jest kompletne i dobrze dobrane.
Mam tylko kilka pytań, sugestii;
- czy tak ogromny wachlarz nie powinien mieć jednak większego zaplecza "pod chmurką"? Aktualnie widzę w zasadzie tylko 3-4 tory dojazdowe i nic więcej.
- końcowe/ostatnie wysięgniki przy torach odstawczych przy nastawni bramowej powinny być wzmocnione (zamiast liny z izolatorami rura/płaskownik) gdyż są tam dużo większe naprężenia samej sieci
Swoją drogą - co to za budynek trzykondygnacyjny przy tych torach odstawczych? Ten z kominem ciepłowniczym.
Ostatnio zmieniony przez Pawel_15 17-02-2026, 20:06, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 304 Skąd: Katowice
Wysłany: 17-02-2026, 14:25
Pawel_15 napisał/a:
Nie widać screenów, są tylko przecinki, popraw to proszę.
Dalej jest problem? Bo chyba występuje jakaś blokada hotlinkowa, mimo, że wpisałem trainz.pl do wyjątków. Jakby co podaję link do galerii.
Kanclerz napisał/a:
Wyczuwam inspiracjÄ Koninem czy wrĂďż˝cz czĂ��ciĂďż˝ Zimowiska od Jacka. Tak jaskrawe teksturowanie to nie moje klimaty, niemniej jednak to tylko moje zdanie estetyczne bo zestawienie tekstur jest kompletne i dobrze dobrane.
Nie, nie inspirowałem się tutaj realnymi bądź fikcyjnymi stacjami - wszystko powstawało spontanicznie.
Cytat:
- czy tak ogromny wachlarz nie powinien mieĂďż˝ jednak wiĂďż˝kszego zaplecza "pod chmurkĂďż˝"? Aktualnie widzĂďż˝ w zasadzie tylko 3-4 tory dojazdowe i nic wiĂďż˝cej.
Jak za duży wachlarz to zawsze mogę go troszkę zmniejszyć
Albo dobudować jeszcze im zaplecza pod chmurką.
Cytat:
- koÄšďż˝cowe/ostatnie wysiĂďż˝gniki przy torach odstawczych przy nastawni bramowej powinny byĂďż˝ wzmocnione (zamiast liny z izolatorami rura/pÄšďż˝askownik) gdyĚź sĂďż˝ tam duĚźo wiĂďż˝ksze naprĂ�̟enia samej sieci
Nie, sam wachlarz jest okej. Zmierzam do tego, że jeśli wachlarz jest tak duży, to może warto jednak obudować go większym zestawem torów dojazdowych. Choćby tak, jak poniżej. Żółte tory to nowe bez druta, zielone odrutowane, czerwone istniejące (o ile się nie mylę). Reszty bym np. nie ruszał. Możesz w ogóle te uwagi olać, to w końcu tylko gra i masz się dobrze bawić.
Ostatnio zmieniony przez RBach 23-02-2026, 11:34, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 22-02-2026, 17:17
Kanclerz napisał/a:
Nie, sam wachlarz jest okej. Zmierzam do tego, że jeśli wachlarz jest tak duży, to może warto jednak obudować go większym zestawem torów dojazdowych. Choćby tak, jak poniżej. Żółte tory to nowe bez druta, zielone odrutowane, czerwone istniejące (o ile się nie mylę). Reszty bym np. nie ruszał. Możesz w ogóle te uwagi olać, to w końcu tylko gra i masz się dobrze bawić.
Na chwilę obecną zrobiłem tak, że dodałem dwa tory w tym rejonie który wskazałeś.
Ten co miałby być elektryczny kończy się ślepo - póki co nie chcę rozwalać układu torowego i do tego konfiguracji semaforów bo tworząc anglika doszłoby rozjazdów do przebiegów.
Dlatego może uznajmy, że dojazd z tej strony uległ naturalnej degradacji w skutek cięć infrastruktury oraz przewozów. Wiem, że takie leniwe wyjaśnienie ale zawsze coś
Natomiast będę jeszcze miał co najmniej dwie lokomotywownie gdzie też może być problem, bo jest już gęsta zabudowa i może braknąć miejsca na więcej torów dojazdowych - ale to przy okazji prezentacji kolejnej stacji.
Na dzień dzisiejszy wrzucam jeszcze kilka ujęć ze szlaku Matołków - Warchoły.
Jest super
Przełam ten szpaler sosen z lewej jakimiś pojedynczymi drzewami. Można też delikatnie losowo poopuszczać spline, bo to pierwsza rzecz jaka rzuca się w oczy:
http://www.luki.tramwaje....matolkow/38.jpg
Zgadzam sie z przedmowca, wyglada to wszystko bardzo ladnie. Ten urwany tor bym przedluzyl samymi podkladami (samplaire takie ma) i moze powrzucal same podklady luzem - w mysl, ze rozebrali to i tak zostalo na kolejne 30 lat? I wowczas mozna nawet usunac gorke od kozla oporowego. Mowa oczywiscie o tym miejscu co ponizej. Fajnie, ze jest jakis ruch na forum
Wysłany: 24-02-2026, 17:22
Kanclerz, Korzeń, dzięki za uwagi, dopieści się
No to lecimy ze stacją Warchoły. Jest to większa stacja węzłowa ze starą sygnalizacją świetlną. Od strony północnej przychodzi szlak dwutorowy z Matołkowa oraz jednotorowy ze Żwirek (kolej piaskowa, sieć trakcyjna rozebrana).
Stacja dzieli się na część pasażerską a następnie towarową. Przy części towarowej po stronie zachodniej czai się kolejny wachlarz Ponadto znajduje się tam zakład remontowy taboru kolejowego. Część wschodnia natomiast to różne zakłady z bocznicami.
Wyjazd w kierunku południowym to linia dwutorowa do Uciekowa (przez Myszki Dolne), dwutorowa do Myszek Kopalni (tory skrajne) plus łącznica do Myszek Górnych.
Wybaczcie brak polskich znakow, wywala mi formatowanie. Rzuca mi sie w oczy tym razem znacznie mniej niz za pierwszym razem;
Wprowadzenie drogi publicznej wprost pod wachlarz szopy to pomysl dosc karkolomny, obejrzalem to z kilku innych screenow i brakuje pewnej dozy "prywatnosci" zakladu lokomotywowni. Jakis szlaban + portier. Moze warto zmienicnawierzchnie a sama droge z pierwszenstwem przejazdu poprowadzic w prawo?
Otoczenie dworca z kazdej strony asfaltem to troche bledne podejscie. Dworzec najczesciej otoczony jest jakas strefa zieleni, a chocby nawet jesli nie to po prostu chodnikiem. Na ta chwile on po prostu jest umiejscowiony wprost na drodze.
Na obu lesnych szlakach troche zamaskowalbym jednorodnosc spline'ow - pojedyncze krzaki scenery albo polamanie samej krzywej spline.
Podmien sobie moze tor idacy w betonowym placu manewrowym na ten - RTAX Streetrun cos tam - do znalezienia na DLS bodajze. A jak nie to Ci podesle wieczorem. Wowczas mozna to maskowac i wyglada jak szyny zatopione w powierzchni skladowiska.
Sama szopa wyglada super, nie mam do niej uwag. Reszta otoczenia coraz lepsza.
Wysłany: 25-02-2026, 16:17
Kanclerz napisał/a:
Otoczenie dworca z kazdej strony asfaltem to troche bledne podejscie. Dworzec najczesciej otoczony jest jakas strefa zieleni, a chocby nawet jesli nie to po prostu chodnikiem. Na ta chwile on po prostu jest umiejscowiony wprost na drodze.
Troszeczkę to poprawiłem, dodając chodniki, pasy zieleni, płotki, przejścia dla pieszych itp.
Wprowadzenie drogi publicznej wprost pod wachlarz szopy to pomysl dosc karkolomny, obejrzalem to z kilku innych screenow i brakuje pewnej dozy "prywatnosci" zakladu lokomotywowni. Jakis szlaban + portier. Moze warto zmienicnawierzchnie a sama droge z pierwszenstwem przejazdu poprowadzic w prawo?
Zasadniczo te drogi w sąsiedztwie lokomotywowni i torów bocznych są "terenem kolejowym".
Aczkolwiek jakoś musiało mi się postawić płotek wcześniej czy później, że mogło to sprawić inne wrażenie. No cóż, zostawię publiczną "pętlę" drogową - może jakiś autobus będzie tu zawracał, drogę idącą prosto na wachlarz zmieniłem na kostkę brukową i węższą, dodałem budkę i szlaban, przesunąłem lekko ogrodzenie.
Wysłany: 28-02-2026, 13:46
No to lecimy dalej na południe. Teraz przed nami Węzeł Myszki.
Aby ułatwić zorientowanie się w terenie dodałem wycinek uproszczonego schematu węzła.
Węzeł składa się z:
- Kopalni Myszki - po stronie zachodniej
- dwóch posterunków odgałęźnych Myszki Dolne i Myszki Górne.
Na południu znajduje się stacja Adrianów. W osi wschód - zachód przebiega linia 1100.
Linia z Warchołów (1153) łączy się z nią w 4 - torową magistralę do Słoneczna.
Stacjom Myszki, Ucieków, Adrianów przyjrzymy się w późniejszym czasie.
P.S. Teraz po tych zmodernizowanych peronach zauważyłem, że tekstury są przepalane przez maksymalne ustawienie jasności słońca. Ogólnie wszystko wymaksowałem aby było lepiej widać.