FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
TS2019 - brak wczytywania mapy
Autor Wiadomość
Cargulec160 
nowy

Wysłany: 03-09-2026, 22:33   TS2019 - brak wczytywania mapy

Od paru dni próbuję wykonać do TRS19 (najnowszy build) sesję z ruchem dla mapy "Hołopole 2025", do użytku własnego rzecz jasna (no, chyba że autor mapy zgodzi się na publikację, wtedy zwrócę się do niego z prośbą o umieszczenie mojego wytworu na jego stronie). Po ustawieniu większej ilości taboru, mapa nie ładuje się poprawnie. Sesja uruchamia się zarówno do edycji, jak i prowadzenia, ale nie wczytuje mapy i wiesza się do poziomu jednej klatki na pięć minut. Gra jednocześnie nie wykorzystuje nawet połowy potencjału komputera, bowiem na 12GB dostępnego RAMu (z 16GB, reszta idzie na system, muzykę i aplikacje w tle) gra ciągnie jedynie 5GB, podobnie z procesorem CPU i kartą graficzną, użycie nie przekracza 60%. Podczas normalnej rozgrywki program bez problemu pobiera nawet 8GB RAMu i potrafi sprawić, że użycie karty i procesora skacze pod 80%. Nie jest to pierwszy taki przypadek, podobne sesje próbowałem zrobić na początku roku na mapie "Zimowisko", gra zachowywała się w ten sam sposób. Dodam, że mam na koncie parę tego typu tworów, ale do Trainza 2010 (na mapach "Nadkarpacie" i "D29-10 + TWK") i tam nic się takiego nie działo, a wszystko chodziło płynnie. Poniżej przedstawiam specyfikację komputera:
CPU - Intel Core i5 11400 2,6GHz
GPU - Nvidia GeForce RTX3060 12GB vRAM
RAM - 16GB DDR4
Dysk 1 - Gigabyte SSD 512GB
Dysk 2 - Samsung SSD 1TB
System - Windows 10

Bardzo proszę o pomoc i równie mocno z góry za nią dziękuję! :)

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 03-09-2026, 23:35   

A spróbuj może nie na najnowszym buildzie jak się da.
Masz możliwość uruchomienia czystej wersji TRS19 pre-SP1 build 102400?
Najmniej problematyczna wersja :-)

psed
super trainz

Wysłany: 04-09-2026, 10:14   

Skąd ja znam ten ból ? Pomaga redukcja ilości taboru na mapie.

Cargulec160 
nowy

Wysłany: 04-09-2026, 16:12   

@Espen - Spróbuję, ciekawe czy zachowa się to jakoś inaczej.
@psed - Redukcja taboru nie jest możliwa. Mapa jest na tyle duża, że w celu utrzymania sensownego ruchu potrzebne jest ok. 15 - 20 składów, z czego min. 5 jeżdżących w każdym danym momencie.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 04-09-2026, 16:49   

A to nie jest ten słynny błąd związany ze skryptem sterującym światłami lokomotyw?
Wymień loki na mapie na jakieś "bezpieczne". Jakiekolwiek wbudowane na przykład. Nadaj im te same nazwy, co oryginalnym lokomotywom przez kopiuj-wklej żeby nie wysypać sobie sesji. Zapisz jako nową mapę i sprawdź czy będzie tak samo. Według mnie 20 składów to nie jest tak dużo żeby rozwalić sesję. Chyba że ją rozbudowałeś na 12 godzin jak ja :mrgreen:

psed
super trainz

Wysłany: 04-09-2026, 20:26   

Kolega Korzeń przypomniał mi starą sprawę związaną ze światłami lokomotyw. Rozwiązanie podał kolega RBach:

Było na forum 1.09.2021.

"Otwierasz do edycji loka, patrzysz, czy skrypt jest niekodowany - plik .gs. Plik .gse to kodowany, z takim nic nie zrobisz.
Następnie otwierasz taki niekodowany skrypt choćby w notatniku. Plik gs to zwykły plik tekstowy, tylko z innym rozszerzeniem - możesz nawet tymczasowo zmienić mu rozszerzenie z .gs na .txt - tylko na koniec przywróć! :-)
W tymże pliku szukasz wierszy, które zawierają w sobie polecenie SetHeadlightState(tu-cos-tam) - usuwasz je. Całe wiersze. Będą dwa lub trzy w lokach, jeden w wagonach.
Zapisujesz, ewentualnie znów zmieniasz z .txt na .gs, zatwierdzasz całego loka w managerze. Jak nie wywali błędu - jesteś w domu :-)
Ważne - zawieszanie jest spowodowane tym poleceniem - i UWAGA - niektóre wagony też to mają w skrypcie!. Więc jeżeli po naprawie loka skład dalej nie chce jechać - sprawdź też skrypty wagonów.
To jest naprawa "na szybko". Oczywiście ostateczne rozwiązanie, to wydanie poprawionych loków przez autorów, ale wielu już się nie udziela i trzeba samemu."

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 05-09-2026, 12:46   

Przy czym większość loków Kilana i pochodnych od nich jest już od jakiegoś czasu poprawiona i wrzucona na DLS.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Cargulec160 
nowy

Wysłany: 05-09-2026, 14:17   

Dopiero teraz miałem chwilę, aby spróbować odpalić TRSa na starym buildzie. Ależ ja żałuję, że nie rozeznałem się, że przez steama się tego nie kupuje te 5 lat temu...

@Korzeń, @psed: Rzeczywiście zauważyłem taką prawidłowość. Postawienie TrainzArt-owej EP07-356 sprawiało, niemalże automatycznie, nieładowanie się sesji. Najwyraźniej takich wozów jest więcej. Dzięki wielkie, poszukam nowych wersji dodatków na DLSie, a jak nie znajdę, to poszukam tego skryptu. Będzie to żmudna robota, ale trainz przyzwyczaja do takiego czegoś... W następnym poście dam znać, czy faktycznie coś to dało.
Ostatnio zmieniony przez Cargulec160 05-09-2026, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  

Cargulec160 
nowy

Wysłany: 05-09-2026, 16:50   

Działa, dziękuję najmocniej! Można zamknąć.

Cargulec160 
nowy

Wysłany: 07-09-2026, 08:20   

Jednak proszę nie zamykać, mam kolejny problem... Składy już w połowie poplanowane, uruchamiam sesję w trybie maszynisty i wszystko się ładuje, ale gra znowu kompletnie się ścina. Jedyne, co wykazuje oznaki życia to animowane awatary maszynistów, poza tym gra kompletnie zmrożona. Przekroczyłem już możliwości trainza 2019, czy to też podobna rzecz jak poprzedni błąd?
Ostatnio zmieniony przez Cargulec160 07-09-2026, 08:21, w całości zmieniany 1 raz  

psed
super trainz

Wysłany: 07-09-2026, 13:31   

Wystarczy jedna lokomotywa z "błędem świateł" a symulacja staje w momencie gdy ta lokomotywa ma ruszyć.

Odpowiedz do tematu