WItam,
Chciałbym zaprezentować pierwszą mapę, która jako-tako mi "wychodzi". Jest to mapa fikcyjna, rzecz dzieje się latem 1999 roku na Pomorzu Zachodnim, między Szczecinkiem a Kaliszem Pomorskim. Nazwy miejscowości są fikcyjne, w dodatku wymyślane "na kolanie". Na razie mapa ma nie więcej niż 10 kilometrów, choć dokładnie nie mierzyłem. Na razie w 6/7 jej części umieszczona w lesie. Konfiguracja światła dobrana jest na zachód słońca latem. Przepraszam za szynobus, w 1999 roku go tam nie było...
I jak na razie tak się kończy...
Z uwagi na to, że to jednak jedna z moich pierwszych map, postanowiłem ją zaprezentować. I co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony przez Jacbull 08-01-2009, 19:01, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 08-01-2009, 19:24
Jednolite teksturowanie, na stacji nawciskane tyle dodatków ile w linii się mieści. Goło na szlaku, brak trawska chaszczy itp itd. Pokazuj screeny "za dnia" światło lamp utrudnia oglądanie. Na razie marnie to wygląda :|
Screeny pokazuj raczej w dzień, tak żeby można było wszystko zobaczyć, co do mapki to miejscami trochę pusto, jednolita tekstura trawy no i jakoś pusto koło torów.
Tekstura trawy nie jest do końca jednolita, jezdnakże zdaję sobie sprawę z tego, że nie widać, aby nie była jednolita. Faktycznie, błąd popełniłem nie zmieniając konfiguracji światła i pory dnia, ale w naspępnych screenach będzie pod tym względem dobrze. Na szlaku może i pusto, jednak obecność tych różnych chwastów zdecydowanie ścina szybkość gry. Co śmieszne na stacji nawciskane specjalnie, żeby pusto nie było...
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 173 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-01-2009, 21:03
W tym mieście możesz dodać jakiś drzewek i krzaków zamiast tylu tych budynków, teraz jest taki efekt jakby "przepełnienia" tak za bardzo napchane, więcej luuuzu ;) Tak i w lesie bliżej te drzewa tego torowiska, ale ogółem trasa wygląda ciekawie. ;)
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Marcin
_________________ PKP Cargo S.A.
Sekcja Eksploatacji Lokomotyw Warszawa Odolany
[kabel≠przewód]
Wykonałem dziś poprawiony odcinek "próbny" trasy. Dodałem trawę, przybliżyłem drzewa, poplamiłem tekstuę gruntu, dodałem słupy telegraficzne i scenkę naprawy przejazdowej. W konfiguracji domyślnej dla trasy wygląda tak (screeny z geodety):
W dzień (12:00) wygląda to jednak tak:
Ostatnio zmieniony przez Jacbull 10-01-2009, 14:54, w całości zmieniany 1 raz
I trawka greenery jest dość ciężka :) Najlepiej stosuj trawy spline FMA.
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-01-2009, 19:32
Wywal Greenery w ogóle ze swojego trainza. Przeciążone tekstury, mały wybór, przeskalowana większość roślin, zwłaszcza krzaków, brak zróżnicowania pór roku i do tego autor nonstop rżnie głupa że nie wie co do niego w 5 językach w tym po czesku piszę i nie raczy dać tego na DLS/odpisać.
Na Auranie znajdziesz autora "Jankvis" którego blisko 3000 pozycji w dziale roślinności klasycznej i spline zastąpi calkowicie greenery w każdej mapie o każdej porze. Polecam natomiast zostawić FMA Grass Spline, są doskonałe uzupełnione np. trawką "Caddylars" tegoż Jaknvisa.
Na moim kompie tego nie widać. Co prawda trzeba oszczędnie stosować, ale tyczy się to wszystkich dodatków do TRS. Poza tym sprawia ładny efekt.
kilanziom napisał/a:
...mały wybór...
To co jest w zupełności wystarczy.
kilanziom napisał/a:
...blisko 3000 pozycji...
Łohoho! 3000 dodatków... Niestety ściąganie z DLsu to jakaś pomyłka. Cho sam pomysł zebrania tylu dodatków w jednym miejscu jest po prostu wspaniały, to rejestrowanie, limity ściągania z FTP, i oczywiście wszystko rozwalone pojedyńczo przyprawia o mdłości. Żadnych packów ani żadnego sposobu przyspieszenia tej mordengi. Mimo wszystko ciekawa propozycja, na pewno wypróbuję.
kilanziom napisał/a:
...Polecam natomiast zostawić FMA Grass Spline...
FMA Grass Spline ma kilka wad. Mianowicie po ok. 50 metrach, o czym zreszą pisał @pysi znika... Poza tym brak w niej zróżnicowania, mam po prostu pas jednolitej trawy o szerokości np. 20m. Do ogródka dobre, ale nie pod tory, gdzie nikt o trawę nie dba...
Ogólnie bardziej bym się skłaniał ku trawie Greenery, choć przetestuję jeszcze propozycję kilanzioma.
Ostatnio zmieniony przez Jacbull 10-01-2009, 21:11, w całości zmieniany 2 razy
Przepraszam za 2 posty pod rząd, ale nie wyrobiłem się w 15 minut.:D
Na screenach to wygląda tak (i znów screeny z geodety):
Do jako-takiego stanu jeszcze daleka droga. Poprawić muszę:
- Dalej pustka przy torach. Trzeba jakieś semafory i wskaźniki dorobić...
- Miasto zbyt napchane
- Niepoukładane otoczenie w najnowszym odcinku
- Niecenzuralne nazwy stacji.
200km? Nie przesadzajmy :P Wystrczy te 10km ktore jest teraz żeby załatwić większość kompów:)
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
No więc po przeanalizowaniu, mierzeniu, zastanawianiu się itp. dotarło do mnie, że najlepsza wydaję się propozycja kilanzioma. Ponadto okazało się że dużo zabiera las - cihcy zabójca komputerów. Cenne okazały się porady umieszczone tu:
http://www.trainz.pl/_for...p?p=19282#19282
No nic, tak to jest uczyć się robiena map...
Wracam więc do mordowania się z DLSem. Naprawdę nie ma sposobu na przyspieszenie tego?
Nowe screeny. Nauka robienia map trwa :). Oto następny odcinek, z "systemem" trawy proponowanym przez kilanzioma.
Screeny jak zwykle z geodety. Drugi z nich pokazuje rozwiązanie problemu tekstur i konstrukcji lasu. Reszta pokazuje szlak około przystanka Karczew Pomorski, jak i sam przystanek i przyległy do niego teren lotniska wojskowego.
Ostatnio zmieniony przez Jacbull 24-01-2009, 21:42, w całości zmieniany 1 raz