FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pomorze Zachodnie 1999
Autor Wiadomość
Jacbull
nowy

Wysłany: 08-01-2009, 19:00   Pomorze Zachodnie 1999

WItam,
Chciałbym zaprezentować pierwszą mapę, która jako-tako mi "wychodzi". Jest to mapa fikcyjna, rzecz dzieje się latem 1999 roku na Pomorzu Zachodnim, między Szczecinkiem a Kaliszem Pomorskim. Nazwy miejscowości są fikcyjne, w dodatku wymyślane "na kolanie". Na razie mapa ma nie więcej niż 10 kilometrów, choć dokładnie nie mierzyłem. Na razie w 6/7 jej części umieszczona w lesie. Konfiguracja światła dobrana jest na zachód słońca latem. Przepraszam za szynobus, w 1999 roku go tam nie było...

I jak na razie tak się kończy...

Z uwagi na to, że to jednak jedna z moich pierwszych map, postanowiłem ją zaprezentować. I co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony przez Jacbull 08-01-2009, 19:01, w całości zmieniany 1 raz  

mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz

Wysłany: 08-01-2009, 19:24   

Jednolite teksturowanie, na stacji nawciskane tyle dodatków ile w linii się mieści. Goło na szlaku, brak trawska chaszczy itp itd. Pokazuj screeny "za dnia" światło lamp utrudnia oglądanie. Na razie marnie to wygląda :|

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 08-01-2009, 19:26   

Screeny pokazuj raczej w dzień, tak żeby można było wszystko zobaczyć, co do mapki to miejscami trochę pusto, jednolita tekstura trawy no i jakoś pusto koło torów.

Jacbull
nowy

Wysłany: 08-01-2009, 20:54   

Tekstura trawy nie jest do końca jednolita, jezdnakże zdaję sobie sprawę z tego, że nie widać, aby nie była jednolita. Faktycznie, błąd popełniłem nie zmieniając konfiguracji światła i pory dnia, ale w naspępnych screenach będzie pod tym względem dobrze. Na szlaku może i pusto, jednak obecność tych różnych chwastów zdecydowanie ścina szybkość gry. Co śmieszne na stacji nawciskane specjalnie, żeby pusto nie było...

Marcin S 
super user

Wysłany: 08-01-2009, 21:03   

W tym mieście możesz dodać jakiś drzewek i krzaków zamiast tylu tych budynków, teraz jest taki efekt jakby "przepełnienia" tak za bardzo napchane, więcej luuuzu ;) Tak i w lesie bliżej te drzewa tego torowiska, ale ogółem trasa wygląda ciekawie. ;)

Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Marcin

Jacbull
nowy

Wysłany: 10-01-2009, 14:53   

Wykonałem dziś poprawiony odcinek "próbny" trasy. Dodałem trawę, przybliżyłem drzewa, poplamiłem tekstuę gruntu, dodałem słupy telegraficzne i scenkę naprawy przejazdowej. W konfiguracji domyślnej dla trasy wygląda tak (screeny z geodety):

W dzień (12:00) wygląda to jednak tak:
Ostatnio zmieniony przez Jacbull 10-01-2009, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 10-01-2009, 14:55   

wygląda nieźle :) ale bądź ostrożny z ilościa trawy bo może bardz ale to bardzo ograniczyć grywalność.

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 10-01-2009, 15:16   

I trawka greenery jest dość ciężka :) Najlepiej stosuj trawy spline FMA.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 10-01-2009, 15:19   

Trawka grennery też jest dobra, i jej atutem jest to, że nie znika po 50 metrach tak jak fma, ja stosuje głównie grennery i jestem bardzo zadowolony.

Jacbull
nowy

Wysłany: 10-01-2009, 15:27   

W takim razie zrobię 3 próbne odcinki:
- Z trawką Greenery <-- już jest
- Z trawką FMA
- Z obiema typami traw.
I ocenę pozostawię Wam.

Z poprawek zostło mi już tylko rozluźnienie miasta bo wygląda na razie jak "ścisłe centrum wielkiego miasta w środku pola".
Ostatnio zmieniony przez Jacbull 10-01-2009, 15:28, w całości zmieniany 1 raz  

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 10-01-2009, 19:32   

Wywal Greenery w ogóle ze swojego trainza. Przeciążone tekstury, mały wybór, przeskalowana większość roślin, zwłaszcza krzaków, brak zróżnicowania pór roku i do tego autor nonstop rżnie głupa że nie wie co do niego w 5 językach w tym po czesku piszę i nie raczy dać tego na DLS/odpisać.

Na Auranie znajdziesz autora "Jankvis" którego blisko 3000 pozycji w dziale roślinności klasycznej i spline zastąpi calkowicie greenery w każdej mapie o każdej porze. Polecam natomiast zostawić FMA Grass Spline, są doskonałe uzupełnione np. trawką "Caddylars" tegoż Jaknvisa.

Jacbull
nowy

Wysłany: 10-01-2009, 21:06   

kilanziom napisał/a:
...brak zróżnicowania pór roku...

W tym przypadku pora roku mi podpasowała.

kilanziom napisał/a:
...Przeciążone tekstury...

Na moim kompie tego nie widać. Co prawda trzeba oszczędnie stosować, ale tyczy się to wszystkich dodatków do TRS. Poza tym sprawia ładny efekt.

kilanziom napisał/a:
...mały wybór...

To co jest w zupełności wystarczy.

kilanziom napisał/a:
...blisko 3000 pozycji...

Łohoho! 3000 dodatków... Niestety ściąganie z DLsu to jakaś pomyłka. Cho sam pomysł zebrania tylu dodatków w jednym miejscu jest po prostu wspaniały, to rejestrowanie, limity ściągania z FTP, i oczywiście wszystko rozwalone pojedyńczo przyprawia o mdłości. Żadnych packów ani żadnego sposobu przyspieszenia tej mordengi. Mimo wszystko ciekawa propozycja, na pewno wypróbuję.

kilanziom napisał/a:
...Polecam natomiast zostawić FMA Grass Spline...

FMA Grass Spline ma kilka wad. Mianowicie po ok. 50 metrach, o czym zreszą pisał @pysi znika... Poza tym brak w niej zróżnicowania, mam po prostu pas jednolitej trawy o szerokości np. 20m. Do ogródka dobre, ale nie pod tory, gdzie nikt o trawę nie dba...

Ogólnie bardziej bym się skłaniał ku trawie Greenery, choć przetestuję jeszcze propozycję kilanzioma.
Ostatnio zmieniony przez Jacbull 10-01-2009, 21:11, w całości zmieniany 2 razy  

Jacbull
nowy

Wysłany: 10-01-2009, 21:27   

Przepraszam za 2 posty pod rząd, ale nie wyrobiłem się w 15 minut.:D
Na screenach to wygląda tak (i znów screeny z geodety):

Do jako-takiego stanu jeszcze daleka droga. Poprawić muszę:

- Dalej pustka przy torach. Trzeba jakieś semafory i wskaźniki dorobić...
- Miasto zbyt napchane
- Niepoukładane otoczenie w najnowszym odcinku
- Niecenzuralne nazwy stacji.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 11-01-2009, 01:46   

To ja powiem tak. Zrób 200km mapy i zobaczysz czy będziesz tak gadał o trawach. Powiem Ci, nie zrobisz bo zarżniesz mapę tą trawą....

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 11-01-2009, 07:22   

200km? Nie przesadzajmy :P Wystrczy te 10km ktore jest teraz żeby załatwić większość kompów:)

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 11-01-2009, 11:47   

Tu opisałem rozwiązanie optymalne:

http://www.trainz.pl/_for...p?p=19282#19282

Nie musisz oczywiście sie nim kierować, ale ono daje efekty.

Jacbull
nowy

Wysłany: 11-01-2009, 13:15   

No więc po przeanalizowaniu, mierzeniu, zastanawianiu się itp. dotarło do mnie, że najlepsza wydaję się propozycja kilanzioma. Ponadto okazało się że dużo zabiera las - cihcy zabójca komputerów. Cenne okazały się porady umieszczone tu:
http://www.trainz.pl/_for...p?p=19282#19282
No nic, tak to jest uczyć się robiena map...
Wracam więc do mordowania się z DLSem. Naprawdę nie ma sposobu na przyspieszenie tego?

Jacbull
nowy

Wysłany: 24-01-2009, 21:39   

Nowe screeny. Nauka robienia map trwa :). Oto następny odcinek, z "systemem" trawy proponowanym przez kilanzioma.

Screeny jak zwykle z geodety. Drugi z nich pokazuje rozwiązanie problemu tekstur i konstrukcji lasu. Reszta pokazuje szlak około przystanka Karczew Pomorski, jak i sam przystanek i przyległy do niego teren lotniska wojskowego.
Ostatnio zmieniony przez Jacbull 24-01-2009, 21:42, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu