Yaro, dodatki będą do pobrania z www.thalys.pl i z www.gwtteam.eu :)
Kolejne syreny ukończyłem :) ET22,ET41.EU07,SA109,SM42,SU45, syreny będą może jeszcze dzisiaj do pobrania ;)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
SCALONY przez maki:
Wysłany: 20 marca 2008 23:21 przez Kamil
Dodatki wiszą już na stronie www.gwtteam.eu :) Zapraszam do pobierania :)
PS: Proszę o scalenie postów :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
SCALONY przez maki:
Wysłany: 21 marca 2008 11:00 przez Kamil
Listy kuid moich i Pawła dźwięków syren:
EN57:
kuid:161670:1000,1001
EN71:
kuid:161670:1002,1005
ET22:
kuid:198319:221,222,223,224
ET41:
kuid:198319:449
EU07:
kuid:198319:71,72
SA102:
kuid:161670:1005
SA109:
kuid:198319:109
SM03:
kuid:198319:103
SM42:
kuid:198319:421,422,423,424
SM48:
kuid:198319:148,149
SU45:
kuid:198319:459
PS: Proszę o scalenie postów.
Ostatnio zmieniony przez Maki 21-03-2008, 13:32, w całości zmieniany 4 razy
Pomógł: 2 razy Wiek: 67 Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 19 Skąd: Borówiec
Wysłany: 23-03-2008, 00:24
Drogi Kamilu! Ściągnąłem te Twoje syreny i... mam pewien problem. Mój 6 letni syn od razu powiedział: tato, my już je mamy! I faktycznie. Sprawdziłem na przykładzie ET22: wszystkie pięć figurują w moim managerze z autorem o nicku "newlacil" (kuid:216332: itd) i były dołączone do lokomotyw tegoż autora. Są to BEZ WĄTPIENIA te same sample. To słychać i widać w odpowiednim programie. Zmieniona jest tylko numeracja, w jakimś pliku poziom głośności oraz, i to jest bardzo ciekawe, jeden z sampli "newlacil'a" jest krótszy od zamieszczonego przez Ciebie (jest nieprofesjonalnie przycięty). Wskazywałoby to, że dodatki obu autorów mają to samo trzecie źródło. Podobnie EU07 i SM48 (w tle ćwierkają te same ptaszki). Nie jestem z ABW, ale poniekąd znam się na dźwiękach - to mój zawód. Mam zatem pytanie: czyje własciwie są te syreny - tego kto je nagrał, tego kto "obrobił", czy tego kto opublikował. Może Ty i "newlacil" to ta sama osoba... Odpowiedź na pytanie jest dla mnie o tyle istotna, że sam w wolnych chwilach podłubałbym trochę w samplach, starając się na przykład poprawić ich jakość. Nie mam czasu biegać po peronach z mikrofonem, czy zatem mogę sobie powyjmować sample funkcjonujące w istniejących dodatkach, poprzerabiać je (ale tak na poważnie) i następnie je opublikować?
Pozdrawiam.
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 23-03-2008, 10:01
Pozwole sobie odpowiedzieć jako że byłem w projekt zaangażowany. Newlacil to Kylo0, Kamil to TY51. Z tego co wiem to Kylo0 zezwolił na publikacje itd. Głowy uciać sobie nie dam ale myśle że to tak wygląda jak napisałem. Tak bynajmniej ja wiem. Osobiście wycofuję się z robienia nowych dźwięków przy zostawieniu na wydane już dźwięki licencję.
Tak więc, z tego co wiem to Krzysiek Newlacil pozwolił mi na wykorzystanie jego sampli do zrobienia packu syren. Jako że kilka osób wytknęło mi błędy postaram się w najbliższym czasie poprawić syreny. Poprawiony pack wisi na www.trainzmaps.cal.pl
Dzięki za wszelkie sugestie. Pack po świętach przejdzie "gruntowną" modernizację" W międzyczasie proszę o dalsze wątpliwości co do packu syren.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 23-03-2008, 10:19, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 23-03-2008, 12:15
Kamilu! Zostawmy na boku sprawy autorstwa dodatków. Ale wydaje mi się, że zmiana numeru kuid w configu to trochę za mało, by pisać "stworzyłem syrenę". Otworzyłem sobie te poprawione syreny z trainzmaps i muszę stwierdzić, że nie bardzo masz chyba pojęcie, o co w tych dodatkach chodzi. Przeczytaj sobie tutorial CCG z PTT (str.57); tam jest właściwie wszystko (może trochę skrótowo) opisane. Powielenie w katalogu dodatku 4 razy tego samego sampla jest kompletnie BEZ SENSU.
Aby syrena działała w maszyniście, wystarczy jeden dźwięk pod nazwą "horn" oraz usunięcie z configu wpisu "two part ........1".
Pliki "horn_start" i "horn_loop" są w istocie jednym plikiem dźwiękowym podzielonym na dwie fazy: fazę początkową (nabrzmiewania) i fazę zapętloną. Ta druga faza musi być specjalnie spreparowana, tak, aby nie było słychać przeskoku pomiędzy końcem a początkiem podczas zapętlonego odtwarzania. Właściwe użycie tych plików daje w grze możliwość sterowania czasem trwania syreny poprzez odpowiednio długie przytrzymywanie klawisza "H".
Używanie pojedynczego pliku "horn" powoduje każdorazowo jednokrotne odtworzenie dźwięku o określonym z góry czasie trwania.
Plik "idle" odtwarzany jest w pętli i przeznaczony jest do dzwonków lokomotyw parowych lub tramwajów; praktycznie nie ma zastosowania do dźwięków syren lokomotyw elektrycznych lub spalinowych. Niektórzy autorzy (bardzo słusznie) umieszczają w nim dźwięki innego typu (np. piszczenie hamulców, kompresor, jakieś syczenie itp.)
Być może - nie wiem co o tym sądzicie - przydałby się na forum mały tutorial nagrywania i obróbki dźwięków do zastosowania w TRS. Jeżeli uważacie to za warte uwagi, mógłbym skrobnąć na ten temat parę słów.
Pozdrawiam
Zielony - twórz tutorial. To jest b. dobry pomysł. Wydaje mi się, że sa to dwie kwestie. jedna jak dobrze nagrać dźwięk syreny loka, a druga to jak go obrobić (zwłaszcza dobrze dopasować pętlę). Oprócz posiadania softu typu np. CoolEdit trzeba jeszcze mieć wiedzę jak co i jak zrobić. Jeśli , jak piszesz, zajmujesz się obróbką dźwięku - to taki profesjonalny tutoroial by mam się przydał.
Wysłany: 23-03-2008, 22:39
Jetem wprawdzie tylko zwykłym muzykiem, ala nagrało się w życiu co nieco. Piszę właśnie drugą stroniczkę (parę ich będzie). W pracy mam do dyspozycji profesjonalny soft (ProTools, Sound Forge itp), ale w tutorialu chcę oprzeć się na ogólnodostępnych programikach (ściągnąłem sobie właśnie kilka z netu i badam co i jak można w nich zrobić). Poradnik dla każdego! Chcę go zrobić, bo jestem dłużnikiem tych wszystkich twórców polskich dodatków, które są moim zdaniem "THE BEST" - (no może poza syrenami). Pare dni mi to zajmie, może do tego czasu nie umrę (bo w moim wieku nic nie wiadomo - biorą już z mojej półki).
No, no, tylko bez takiego pesymizmu. Masz ładną 15 do standardowego wieku emerytalnego! Więc na pewno dużo rzeczy zdążysz zrobić i tutorial też. Oprzyj się na jakimś freerowym sofcie (chociaż mi najlepiej pracuje się na CoolEdit, czy obecnie Audition), bo dla większości tak będzie prościej. I czekam na tutka...
Kolejne dodatki, tym razem repainty cystern stworzonych przy pomocy kolegi Adriana:
Zaes DEC 1, fotki matys73
Zaes DEC 2, fotki Skupa
Zaes DEC 3, fotki Adrian
Zaes DEC 4, fotki Sigman
Zaes DEC 5, fotki Adrian
Zaes GATX, fotki matys73
Zaes Zaes ORLEN 1, fotki Adrian
Zaes ORLEN 2, fotki Adrian
Zaes Transchem 1, fotki Sigman
Zaes Transchem 2, fotki Sigman
Zas DEC 1, fotki matys73
Zas DEC 2, fotki Skupa
Zas DEC 3, fotki Adrian
Repainty powstały na modelach Chestera i Torstena :)
Jescze dzisiaj zaprezentuję Zaces CTL Puławy i węglarki PTK Holding.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 13-06-2008, 13:59, w całości zmieniany 1 raz