Wysłany: 20-03-2008, 18:38 Problem w tworzeniu syreny
Witam,
Tworzę teraz syrenę EN71.
Mam taki problem. Otóż mam 5 plików, podzieliłem je tak: horn_start,horn_1,horn_srodek,horn_2,horn_stop
Czy w ten sposób zadziała syrena ?
Ostatnio zmieniony przez Kamil 20-03-2008, 18:41, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 15 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-03-2008, 18:49
Nigdy w życiu.
Potrzebujesz "horn_start" i "horn_loop". Ten ostatni musi być wykonany tak żeby zapętlony brzmaj jednakowo.
Potrzebny Ci jeszcze będzie plik "horn" który używany jest przez grę podczas prezentacji modelu w "Lokomotywowni".
Przeczytaj Content Creators Guide. Tam jest napisane jak zrobić hornsound.
Żeby nie zakładać nowego tematu podłącze się tutaj.
Zrobiłem swój pierwszy dodatek (hornsound) i jest lipa. Horn działa w lokomotywowni oraz w kabinie loka, niestety po wyjściu z kabiny horna nie słychać ;/ Czy ktoś wie co może być przyczyną? Na marginesie dodam, iż korzystałem z tutoriala oraz brałem za wzrór konfigi innych hornsoundów.
Pozdrawiam
Zawsze, po jakimkolwiek grzebaniu w CMP kasuję te pliki a dokładnie pliki TRS2006/assets.tdx i Cache/assets.bku
W TRS2006 nie ma plików z rozszerzeniem .chump ;)
W każdym razie to nie pomogło :/
Horn działa w lokomotywowni oraz w kabinie loka, niestety po wyjściu z kabiny horna nie słychać ;/ Czy ktoś wie co może być przyczyną? Na marginesie dodam, iż korzystałem z tutoriala oraz brałem za wzrór konfigi innych hornsoundów.
Pozdrawiam
Też tak miałem w przypadku swoich hornsoundów. Powodem było to, że niekiedy przez przeoczenie zapominałem we właściwościach pliku zmienić parametr "stereo" na "mono".
Też tak miałem w przypadku swoich hornsoundów. Powodem było to, że niekiedy przez przeoczenie zapominałem we właściwościach pliku zmienić parametr "stereo" na "mono".
Dokładnie :) Uprzedziłeś mnie, bo właśnie jestem po kolejnych swoich eksperymentach audio.
Jeszcze raz zmiksowałem pliki, ale tym razem do mono i teraz działa na zewnątrz kabiny. Trochę mi to nie w smak, bo na efekcie "przestrzeni" opierała się "inność" moich hornsoundów
W sumie zrobiłem tak:
horn. (stereo)
horn_start (mono)
horn_loop (mono)
idle (mono)
w efekcie w lokomotywowni gra piękny stereofoniczny RP1, a już podczas jazdy jest niestety mono. No cóż, grunt, ze działa. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam