Wysłany: 23-01-2009, 18:03 Kiedy Tymek będzie buchał ?
Witam, mam dobrą wiadomość. Jest szansa na uratowanie chojnickiego parowozu Ty2-1387, który już od kilku lat stoi odstawiony na bocznym torze, rdzewiejąc przy tym z dnia na dzień. Choć zapadła decyzja o zezłomowaniu parowozu, to jednak znalazła się organizacja "Arcana Historii" mająca na celu uratowanie "Tymka", ale o tym poczytajcie w tekście: (materiał na zdjęciu pochodzi z tygodnika regionalnego "Czas Chojnic"
Ja osobiście mam nadzieję, że znajdą się osoby, czy przedsiębiorcy którym los tego parowozu, zresztą jednego z nielicznych w Polsce nie będzie obojętny, i wspomogą finansowo jego modernizację, bo jak wynika z textu, sama renowacja kotła kosztuje 200.000 zł nie mówiąc już o innych kosztach, których na pewno będzie wiele. Miejmy nadzieję, że chociaż ludzie pracujący przy renowacji będą to robić dobrowolnie i za tzw. free. :)