FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Obiekty dźwiękowe w TRS
Autor Wiadomość
zielony
nowy

Wysłany: 25-03-2008, 16:12   Obiekty dźwiękowe w TRS

Jak już sygnalizowałem w innym miejscu forum, piszę tutorialik nagrywania i obróbki dźwięków do użycia w TRS. Ponieważ chcę się w nim oprzeć na amatorskim sprzęcie i oprogramowaniu (dostępnym dla każdego) mam pytanie do osób obeznanych z edycją dźwięku: czy ktoś może natknął się na DARMOWY program do edycji sampli, który posiada narzędzie do "Pitch Bend" w funkcji czasu (płynna zmiana wysokości dźwięku). W programach profesjonalnych (np.Soundforge) lub samplerach (to takie instrumenty) jest to standard. W odwodzie jest sharware'owy Goldwavwe, ale ma on pewne ograniczenia.

Druga propozycja. Może warto by było pokusić się o stworzenie serii polskich dodatków typu "scenery", zawierających różnego typu dźwięki nie związane z konkretnymi obiektami (odpowiednik Mak Sound z DLS). Potrzebny byłby ktoś, kto stworzy gustowny (najlepiej prosty, ale charakterystyczny) mesh widoczny tylko w geodecie (przykład czeski Balda jest na http://www.trainzpedro.cz/ w dziale "Objekty - Tratove" jako "Staniční znělky"). Przydałyby się też różne nagrania dźwięków wraz ze zgodą autorów do ich wykorzystania (ambient dworca, miasta, zapowiedzi pociągów, stuki, puki, maszyny itp). Obróbką sampli mógłbym się zająć, być może będzie chciał to robić ktoś jeszcze (opis, jak to robić będzie w tutku). A może w dalszej perspektywie jakiś specjalista od skryptów (a są tacy na forum...) nadałby tym obiektom interaktywny charakter (przykładem może być U7 - lina berlińskiego metra ze strony http://www.trainz-aktiv.de/index.html)?

Pozdrowienia

Odpowiedz do tematu