FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Mapa Wolsztyna
Autor Wiadomość
RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 29-03-2008, 13:11   Re: TRAINZ199219

trainz199219 napisał/a:
Witajcie właśnie studiuje Przepisy sygnalizacji na Polskich Kolejach Państwowych ale mam problem bo nie wiem jaką powinienem użyć sygnalizacje na trasie bo E1 niema wzorów.
.

Wzorów nie ma. Są za to pewne zasady. Akurat przy sygnalizacji kształtowej zasada jest prosta - jeśli pociąg na drodze jazdy pomiędzy semaforami przejeżdża chociaż jeden rozjazd "na bok" - to jedzie na "dwa ramiona", jeśli tylko "na wprost" - na jedno.

Semafory wyjazdowe, czyli ze stacji w kierunku linii (wiem, ma być szlaku :) ) dajesz w wersji bez tarczy ostrzegawczej i w opcjach nie uzależniasz od niczego. Jedynie ustawiasz opcję "szybkość wskazywana" odpowiednio do tego, co napisałem powyżej, tak żeby semafor pokazał jedno albo dwa ramiona.

Semafory wjazdowe z linii na stację dajesz z tarczą ostrzegawczą i uzależniasz je od położenia rozjazdów: tworzysz osobną zależność dla każdej możliwej drogi jazdy ze szlaku na stację podając położenia rozjazdów (L albo P) i semafor, na którym kończy się droga wjazdu(opcja "następny semafor). I tak tyle razy ile masz torów na stacji.
Do tego semafor wjazdowy poprzedzasz tarczą ostrzegawczą ze wskaźnikami W11. W ten sposób jazdę w jedną stronę przez stację masz załatwioną. Potem dokładnie to samo robisz dla jazdy w stronę przeciwną.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

arczix
zaawansowany

Wysłany: 29-03-2008, 19:28   

RBach, według mnie Tarcza ostrzegawcza, przy semaforze ostrzega przed semaforem na wprost, Np: ToD od D... i przed żadnym innym tylko tym, którego nazwa jest zapisana w postaci listerką za "To" , czyli powtózę się jeszce raz: ToD od D (na wprost!! czyli jazda z Vmax)... chyba, że cię źle zrozumiałem.

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 29-03-2008, 19:39   

arczix napisał/a:
RBach, według mnie Tarcza ostrzegawcza, przy semaforze ostrzega przed semaforem na wprost, Np: ToD od D... i przed żadnym innym tylko tym, którego nazwa jest zapisana w postaci listerką za "To" , czyli powtózę się jeszce raz: ToD od D (na wprost!! czyli jazda z Vmax)... chyba, że cię źle zrozumiałem.

Mylisz się. Tarcza ostrzegawcza przelotowa ("przy semaforze") ostrzega o sygnale na każdym semaforze (wyjazdowym bądź drogowskazowym), do którego można dojechać spod semafora, przy którym stoi ta tarcza (czyli nie tylko semafora, do którego dojechać można jadąc "na wprost").

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 29-03-2008, 20:09   

Mannerheim napisał/a:

Mylisz się. Tarcza ostrzegawcza przelotowa ("przy semaforze") ostrzega o sygnale na każdym semaforze (wyjazdowym bądź drogowskazowym), do którego można dojechać spod semafora, przy którym stoi ta tarcza (czyli nie tylko semafora, do którego dojechać można jadąc "na wprost").

Zgadza się. A mówi o tym WTBE10, rozdział 2, paragraf 18, punkt 4. Ktoś tu napisał że WTBE10 jest ważniejsze (dla nas, TRSowców) od E1 - i tu jest piękny przykład.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

arczix
zaawansowany

Wysłany: 30-03-2008, 14:24   

To dlaczego jest tam symbol semafora który jets na wprost, np ToD , według mnie, jakby ostrzegała od weszystkich, to by pisało samo To (!?)
Ostatnio zmieniony przez arczix 30-03-2008, 14:25, w całości zmieniany 1 raz  

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 30-03-2008, 14:45   

arczix napisał/a:
To dlaczego jest tam symbol semafora który jets na wprost, np ToD , według mnie, jakby ostrzegała od weszystkich, to by pisało samo To (!?)

Tarcza ostrzegawcza musi mieć w oznaczeniu literę semafora, nie może być samo "To", ale to nie zmienia faktu, że jedna To przelotowa informuje o sygnałach na kilku semaforach.

arczix
zaawansowany

Wysłany: 31-03-2008, 16:30   

Przynajmiej będę wiedział na przyszłość... zawsze chcialem sie dowiedziec jak to jest z tymi przelotówkami :) dzieki za pomoc :)

Odpowiedz do tematu