Witam. Po półrocznej przerwie, postanowiłem powrócić do tworzenia map ;) W związku z moimi ostatnimi
podróżami służbowymi, wybór padł na "Worek Turoszowski" czyli okolice Bogatyni, Turoszowa oraz Zawidowa.
Mapa nie będzie realna, ale wszystkie stacje i przystanki osobowe będą oparte na realnych planach.
Zaczynam od stacji Sulików, która w rzeczywistości znajduje się na linii Mikułowa - Bogatynia. W moim przypadku
odchodzić z niej będą dwie linie w kierunkach : Zawidów/Bogatynia oraz Mikułowa/Lubań Śl.
Na terenie stacji znajduje się zakład zajmujący się naprawą wagonów, co powoduje, możliwość
zobaczenie przeróżnych wagonów z całej Europy. Bocznice obsługują dwie małe lokomotywy manewrowe
SM03 oraz LDH70. [W rzeczywistości w Sulikowie znajduje się kopalnia bazaltu, ale przeniosłem ją gdzie indziej]
Stacja jest o tyle ważna, że w związku z bliskością granic, dojeżdżają tutaj również lokomotywy DB oraz CD.
Na liniac można spotkać wszystkie możliwe lokomotywy spalinowe
PKP Cargo : SM31, SM42, ST43, ST44, SU45, SU46
Prywaciarze : 232, M62, SM42, TEM2, 060Da
PKP Przewozy Regionalne : SM42, SU42, SP42, SU45
PKP Inter City : SM42, SU45
Ceske Drachy : 810, 749/751, 750/753, 742, T679.1 i inne
DB : 232 i inne
Pociągi pasażerskie :
Stacją węzłowa, zarówno pasażerski, jak i towarowy spory. Cztery pary pociągów pośpiesznych (Warszawa-Praha, Wrocław-Bogatynia,
Białystok-Zawidów oraz Gdynia-Praga), obsługiwane na przemian przez lokomotywy SU45 i SU46, oraz pociągi osobowe jeżdżące
w relacjach : Zgorzelec - Zawidów, Zgorzelec - Lubań Śl, Węgliniec - Bogatynia, Węgliniec - Zawidów, Wrocław - Bogatynia,
Wrocław - Liberec, Zielona Góra - Liberec oraz Jelenia Góra - Bogatynia/Zawidów. Oprócz tego dwa pociągi międzynarodowe (IR)
relacji Dresden/Zittau - Wrocław oraz Praha-Wrocław/Zielona Góra.
Pociągi towarowe :
Dwa przejścia graniczne (POL-CD, DB-POL), kopalnia (w planach :P ) oraz dwie ładownie kruszywa zapewniają masę pociągów towarowych, zarówno
ze strony PKP jak i przewoźników prywatnych (zarówno z Polski jak i Czech/Niemiec).
Moją pracę zaczynam od Sulikowa, więc to w okół tej stacji będzie się wszystko kręciło :) Sama stacja posiada dwa tory główne
(1 i 2) oraz 3 postojowe(3,4,5). Na końcu toru 5 znajduje się mała jednostanowiskowa szopa. Od toru 1 odchodzi bocznica pod rampę,
oraz tory prowadzące do nazwijmy to ZNTK Sulików [ bocznica + hala napraw ]
Na razie dwa screeny bo TRS chwilowo odmówił współpracy
Ostatnio zmieniony przez m0ke 28-05-2009, 00:43, w całości zmieniany 1 raz
Widzę, że coś z mojego rejonu, czyli okolice lasów mikułowskich, szkoda, że to do końca nie będzie realna mapa.
No niestety, na razie takich umiejętności i czasu(!) nie posiadam :) Ale kto wie, kto wie :) Na pewno każdy wypad w tamte strony będzie owocował sporym materiałem, więc myślę, że kiedyś się zrobi :) Szczególnie, że okolice Turoszowa i KWB robia ogromne wrażenie :)
Mam takie dziwne wrażenie, że wszyscy tworzący mapy rejonu dolnośląskiego jeżdżą tam pociągiem tylko podczas paskudnej deszczowej pogody, np: Projekt Sudety, Śląska Kolej Górska, a teraz Worek Turoszowski :) Dlatego, m0ke, jeśli możesz to rób screeny w ładną pogodę. Oczywiście to tylko moje subiektywne zdanie, do którego w ogóle nie musisz się stosować. Po prostu te 3 mapy są do siebie w screenach bliźniaczo podobne.
P.s. Do Elektrowni Turów jeździ skład 35 WAPów (dzielone na dwie części w stacji Zgorzelec) własności PCC RAIL S.A. prowadzony lokomotywą 311D. Wiezie kamień wapienny z Górażdże oraz Tarnowa Opolskiego.
O ile wiem kolega z Niemiec Iceman2117 stworzył do TRS2006 lokomotywę 311D ;) To by były ciekawe screeny :)