FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Linia 156: Gliwice - Rybnik
Autor Wiadomość
Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 03-05-2009, 19:59   

Niestety, ale bardzo wielu właścicieli serwisów z różnych powodów zmieniało adresy dostępu do plików, albo same strony, albo całe serwisy były zamykane i otwierane inne... Niestety ale wciąż bardzo wielu twórców w ogóle nie daje swoich dodatków na DLS!!! To jest największa bolączka dla twórców map... Niestety ale musisz ściągnąć do tej mapki bardzo wiele dodatków, z innych stron niż firmowa Auranu. Tak to już jest i nic nie poradzimy. Najważniejszy jest spis z listy brakujących numerów KUID. Linki, które zacytowałeś nic nikomu nie powiedzą, bo przecież pod nimi nic się nie kryje...

raczkowski1
świeżak

Wysłany: 03-05-2009, 20:15   

problem w tym, że na liście dodatków są tylko linki i nazwy dodatków, ściągnę co się da a później zobaczę co dalej wymyślę.

pozdrawiam
Dario

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 04-05-2009, 17:29   

Wielokrotnie pisano na forum o takim przydatnym programie jak TrainzObjectz. On pokaże po przeanalizowaniu mapki i twoich dodatków, których dokładnie KUIDów tobie brakuje:

http://www.trainzmaps.net...s.php?cat_id=12

arczix
zaawansowany

Wysłany: 04-05-2009, 22:46   

Zaniedługo założę temat o słupach sieci trakcyjnej na terenach objętych szkodami górniczymi. Będą fotki, masa ich i będę szukał chętnych albo sam się nimi zajmę. Twoja mapka w supach klasycznych rodem ze Śląska miałą by klimat... :)

Apropo wyszły słupy ze stajni Zgreda, jednak tylko jeden typ, który i tak nie zastąpi wszystkich (w rejonie Rybnika są używane dłuższe słupy płaskownikowe, kratownicowe, bądź krótkie kratownicowe)

Pozdrawiam, Artur.

Lukas Do'Urden
user

Wysłany: 19-06-2009, 14:21   

Słów parę o tejże mapce. Szczerze mówiąc po obejrzeniu forum się na nią napaliłem. Aczkolwiek spis dodatków może odstraszyć. Jako, że miałem świeżą instalację TRS 2006 musiałem od zera wszystko ściągać. Zajęło to bagatela... 3 dni. Naprawdę ściągnąć te dodatki to istna masakra. Pal licho że niektóre są dostępne po zalogowaniu, ale są... Niestety spora ilość linków w spisie jest nieaktualna. Ale się nie poddawałem i przeszukiwałem internet i dla każdego brakującego elementu. Niestety mimo starań, niektóre zależności ściągnąć nie da rady. Po prostu ich nie ma. Swoją drogą to smutne , że tylu ludzi robi dodatki a potem wystawia na jakimś darmowym hostingu, gdzie po paru miesiącach szlag trafia wszystko. Szkoda ich czasu i roboty. Najlepszym wyjściem byłby rzeczywiście zbiór wszystkich plików na jednym porządnym serwerze. No ale licencja....

Trzy dni ściągania, odpalam mapkę i n powitanie błędy skryptów.... I znów cały wieczór walczyłem żeby dostosować wszystko. Nie wiem czy to kwestia wersji trs-a czy czegoś brakowało. Grunt, że dziś mapka wreszcie odpaliła bez błędów i.... szok.

Ta linia jest po prostu odwzorowana REWELACYJNIE. Naprawdę klimat jaki autor stworzył na tej mapce jest godny mistrzów. Ograniczenia do 30 są świetne bo można podziwiać dokładnie teren nas otaczający. To pierwsza Polska mapka którą testuję ale po tym co zobaczyłem ciężko będzie innym dorównać.

Jedyny minus to brak zadań na linii i taboru. Fakt można stworzyć sobie to samemu,ale przyjemnie by było pojeździć według jakiegoś rozkładu plus inne pociągi na mapie.I spokojnie to by poszło, przynajmniej u mnie hula mapka bardzo ładnie. Sam próbowałem zrobić jakieś zadania itp. na tej linii ale ciężka sprawa. Sygnalizacja i zwrotnice działają ale nie wszędzie tak jak trzeba, i dochodzi do dziwnych sytuacji. Ale brak taboru nie przeszkadza, na tej linii można jeździć nawet drezyną:) WARTO :)

Gratulację dla autora. Dużo to kosztowało ciężkiej pracy i wyrzeczeń ale efekt końcowy jest po prostu piękny.

makaron1970
super trainz

Wysłany: 19-06-2009, 16:32   

Lukas Do'Urden
Z tego co się orientuję, to Jamal niedługo będzie tworzył sesje do swoich map, więc pewnie i do tej coś wykmini, więc na pewno sobie pojeździsz po szlaku ze skonfigurowanymi semaforami i wg rozkładu, a swoją drogą, to ściągnij sobie mapę "Polskie Koleje Piaskowe" (również Jamala), to szczęki dłuuuugo nie będziesz mógł podnieść z podłogi ;)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez makaron1970 19-06-2009, 16:34, w całości zmieniany 1 raz  

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 19-06-2009, 17:39   

Pod warunkiem że ją najpierw znajdzie.

Lukas Do'Urden
user

Wysłany: 19-06-2009, 22:05   

Na pewno ściągnę wszystkie mapki jakie tu znajdę. Przez długi czas siedziałem na Train Simulator Microsoftu, ale patrząc na to jakie możliwości drzemią w Trainz , raczej przy nim zostanę :).Jako, że studiuję Informatykę, programowanie i skrypty obce mi nie są, także grafika 3D to coś czym bawić się lubię, więc na pewno sam zacznę też działać aby usprawniać i poszerzać Polską scenę Trainz. Póki co zapoznaje się z technikami stosowanymi przez innych (tak tak podglądam :) ) i uczę się składni skryptów, dodatków itd.

Ze szczęką było oki, póki nie zobaczyłem składów HDM rodem z pkp.... Po prostu miodzio :) Niby mało dostosowanych jeszcze do 2006 (wersji 2004 nie mam) to jednak ostatnio coraz z tym lepiej widzę. Koleje Piaskowe już są w fazie instalowania :D

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 21-06-2009, 17:34   

Wielkie dzięki za komplementy (jak ja to lubię :D)!
Jeśli chodzi o spis dodatków, to wszystkie moje mapki będą miały aktualizację swoich spisów.
Może na urlopie uda mi się to wykombinować :) Co do konfiguracji semaforów, to nie może być błędów. Wszystkie konfiguracje są zaplanowane (zobacz po wejściu do Geodety w nazwie semafora - otworzy Ci się okno z pełną konfiguracją każdego semka) i przetestowane.
Sesje oczywiście powstaną, ale później. Najpierw kupię nowy komputer jesienią, bo na obecnym Linia 156 strasznie mi tnie i nie da się robić żadnych sesji. Nawet nie potrafię wykonać filmiku do żadnej mojej mapki we FRAPS, bo fpr spada poniżej 1 (!).
W Polskich Kolejach Piaskowych sesje już zacząłem robić z sukcesem, ale zawsze w którymś miejscu wywalało mnie z gry (procesor nie nadążał). A mam tyle pomysłów na sesje... Cierpliwości.
Kto pamięta moje pierwsze demko: Makoszowy - Knurów, ten też pamięta moje 4 sesje z taborem i plikami html etc. Muszą powstać sesje!

Pozdrawiam i zapraszam już niedługo (nad załadownaniem mapki na serwer PTT już pracuje mnich3001) do ściągania mojego ostatniego wyczynu: Polskie Koleje Wąskotorowe

McDreamy
znawca

Wysłany: 05-11-2009, 21:48   

Jak byś siedział x godzin nad jakimś dodatkiem do też byś nie chciał by całą twoją pracą wrzucono do jednego worka. Uważaj na słownictwo.
Ostatnio zmieniony przez McDreamy 05-11-2009, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

jamie78
zaawansowany

Wysłany: 05-11-2009, 21:49   

@ciety i co chciałeś ćwoku tym postem pokazać? sam jesteś żal.pl! sorka za off.

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 05-11-2009, 21:49   Re: dd

ciety2 napisał/a:
Smiech na sali xxx jak zobaczylem ze trzeba kazdy pliczek sciagac to odechcialo mi sie grac co za debilny pomysl zeby kazdy to soebie sam instalowal.....
Zamiast zrobic z tego jedna paczke to ktos wolal pisac co z jakiego linku zal.pl !!!!

Skoro ściągnięcie potrzebnych dodatków przerasta twoje możliwości to daruj sobie i trasę, i takie prymitywne komentarze...

Kylo0
super trainz
Poziom respectu:

Wysłany: 05-11-2009, 21:52   

A najlepiej juz nie przychodz na to forum

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 05-11-2009, 23:21   

Kylo0 napisał/a:
A najlepiej juz nie przychodz na to forum

I nie przyjdzie.

dg1
świeżak

Wysłany: 08-03-2010, 20:38   

Chciałem się zapytać czy paczka Niffiego może być z tego downloadu ?

gumis88
super trainz
Polish Trainz

Wysłany: 08-03-2010, 20:43   

Obojętnie skąd ;p

Gum88
świeżak

Wysłany: 31-03-2010, 22:33   

witam mam małe pytanie czy będzie przedłużana linia Gliwice - Rybnik ??? w inne kierunki

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 31-03-2010, 22:34   

autor pamy juz nie posiada bo ma nowsza wersje gry

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

kolejarz29
świeżak

Wysłany: 17-05-2010, 19:33   Linia 156

Witam! Mam mape linia 156 i mam taki problem ze jak dam polecenie maszyniscie zeby jechał do wyznaczonego miejsca to mnie wyrzuca z gry. Czy moze mi ktos powiedziec o co to chodzi?
pozdrawiam!

Korzeń 
znawca

Wysłany: 17-05-2010, 19:35   

Jeśli możesz to podaj parametry komputera. Stawiam, że to przez sprzęt, który nie wyrabia.

kolejarz29
świeżak

Wysłany: 17-05-2010, 19:46   Linia 156

Pamięć (RAM) 2,00 GB
system: 32 bitowy system operacyjny
Intel core Duo 2.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 17-05-2010, 19:55   

Czyli może to być trochę za słaby sprzęt, zwłaszcza jeśli wyznaczasz trasę na jakimś dłuższym odcinku.

psed
super trainz

Wysłany: 18-05-2010, 07:58   Re: Linia 156

kolejarz29 napisał/a:
Witam! Mam mape linia 156 i mam taki problem ze jak dam polecenie maszyniscie zeby jechał do wyznaczonego miejsca to mnie wyrzuca z gry. Czy moze mi ktos powiedziec o co to chodzi?
pozdrawiam!

Zdarzały mi się takie sytuacje na wielu ściąganych mapach. Powód był zawsze ten sam: brak kompletu dodatków z grupy "track side". Dodatkowo pod TRS2006 jeśli zacząłem robić sobie sesje odkładając ściąganie brakujących dodatków na później to CMP nie pokazywał niektórych dodatków jako brakujących a ewidentnie nie było ich na mapie np budynku dworcowego w Gliwicach. Wniosek: przed pierwszym uruchomieniem mapy pod TRS2006 ściągnąć wszystkie dodatki.

kacper0
nowy

Wysłany: 31-05-2014, 10:39   

Mam problem z semaforami, bo gdy jadę np.: na Kamieniu są zepsute semafory, bo jest czerwone światło, a dalej jest zielone lub żółte i tak jest też w innych miejscach.
Czy da się to naprawić?

Trainz 2010 49933

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 31-05-2014, 10:57   

łooo toś dowalił ;d piekny wiek... 4 lata i 13 dni 2 godziny i 41 minut spokoju w temacie ;d aż tu nagle...

ale oczywiście brak podstawowych informacji na temat tego jaką posiadasz sygnalizację, czy masz jakieś błędy albo coś innego

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Odpowiedz do tematu