Wysłany: 07-03-2009, 01:59 Linia 203 Chojnice - Tczew
Witam, ponieważ mam już zbudowany dość duży kawał mapy chciałbym ją zaprezentować na forum.
Mapę zacząłem budować 1 listopada 2007, a więc buduję już ją prawie 1,5 roku i przez ten czas zdołałem w pełni ukończyć 45 km szlaku. Poniżej przedstawiam opis linii:
Mapa Chojnice - Tczew odzwierciedla rzeczywistą linię nr 203. Ta piękna linia kolejowa pomiędzy Chojnicami a Gutowcem jest jednotorowa. Gdzieniegdzie można zobaczyć jeszcze jakieś stare nieznalezione przez złomiarzy szyny. Trasa przebiega przez piękne okolice Borów Tucholskich i równie pięknego Kociewia. Jadąc pociągiem, możemy podziwiać piękne lasy, łąki i liczne rzeki wzdłuż całej malowniczej trasy. Na tej linii w większości spotkamy małe stacyjki, często w niewielkich wsiach i miasteczkach. Czynne stacje to Czersk, Czarna Woda, Swarożyn i Starogard Gdański. Na trasie możemy spotkać dość duży ruch pasażerski. Oprócz ruchu pasażerskiego odbywa się ruch towarowy, najczęściej z
Zajączkowa Tczewskiego do portu w Szczecinie, ale możemy również spotkać BR232-008 PTKiGK Zabrze z węglem do Fabryki Płyt Pilśniowych w Czarnej Wodzie. Jeszcze w lipcu 2007 ten skład jeździł przez Czersk, gdzie zmieniane było czoło lokomotywy, ale od tamtego czasu podąża przez Tczew. Pociągi pasażerskie obsługiwane są przez SA102, SU45, SU42 i czasami SM42, a pociągi towarowe przez ST44.
Stacje Chojnice i Czersk wziąłem z map Magnusa. W Chojnicach zmieniłem tylko wiadukty, a w Czersku otoczenie i trochę infrastuktury kolejowej w tym budynek dworca.
Mapę do dema, już mam skończoną, będą tam dwie sesje towar z Zabrza wiozący miał do Czarnej Wody, a druga sesja to osobowy z Tczewa do Chojnic, gdzie Ty zaczynasz służbę w Czarnej wodzie. ;) . Chojnic na screenach nie pokazuję bo wiadomo jak wyglądają.
No to tyle gadania pokazuje screeny z tego miejsca gdzie zacząłem budowę:
Jakiś czas temu skończyłem kolejne 5 km szlaku ze stacji Czarna Woda do stacji Kamienna Karczma. Przedstawiam screeny. :)
Witam, od końca sierpnia (wydania dema) mapy nie ruszałem, po prostu nie zajmowałem się mapą, nie miałem na nią czasu, a po drugie chociaż miałbym czas i tak bym jej nie budował ponieważ słabo znalem odcinek Kamienna Karczma - Starogard Gdański.
No ale na szczęście czas na budowę się znalazł, i wraz z Pawłem wybraliśmy się na szlak zdobyć materiał do budowy. Zdjęcia są, mapy są i można było jechać z koksem dalej :P.
Screeny jakie poniżej się znajdują przedstawiają odcinek Kamienna Karczma - Kaliska. Mapa liczy sobie już równe 50 km gotowego szlaku, pozostało jeszcze 45, ale myślę, że się da. :)
Koniec gadania przechodzę do screenów:
Screenów jest dużo, więc proszę o zwrócenie uwagi na błędy bo na pewno takowe są. :)
Pozdrawiam Maciek :)
Ostatnio zmieniony przez 14D40 ST44 07-03-2009, 02:00, w całości zmieniany 1 raz
Witam, w sobotę skonczylem 54 km mojej mapy, mamy juz gotowy odcinek Chojnice - Bytonia. Ukształtowanie terenu wokół torowiska jest jak zwykle realne. Mape opisywałem wyżej wiec teraz przedstawiam screeny:
Aha, na pierwszym screenie wymienilem kosciol w Kalisce, na bardziej realny i ładniejszy.
Screen ostatni to przygotowanie pod dalsza budowe.
Witam, skończyłem kolejny odcinek mojego projektu. Gotowego szlaku jest już 57 km, do końca mapy czeka mnie jeszcze 38 km, myśle ze dam rade zrobic jak dla mnie groźne do wykonanie dwie stacje Starogard Gdański i Tczew. Co tu będę dużo pisał segment bez textur na ostatnich screenach to już przygotowanie dla szlaku do P.O. Pinczyn. :)
Screenów jest dużo wiec na pewno jakieś błędy wyłapiecie. Pozdrawiam ;)
Witam, skończyłem 61 km szlaku, jest to odcinek Chojnice - Pinczyn. Pinczyn jest niewielką wioską położoną niedaleko Starogardu Gdańskiego. Odcinek Kaliska - Starogard przemierzałem wraz z Pawłem pieszą więc tereny te powinny byc w miarę dobrze odwzorowane, do tego mapa w skali 1:50 000 z której korzystam ma każdy domek wiec są i one na swoim miejscu.
Do końca mapy zostało mi 34 km do końca roku myślę, że mapa zostanie wydana, a teraz zapraszam do oglądania screenów i wypisania ewentualnych nieprawidłowości. :)
Na początek kilka screenów z miejsca na którym zakończyłem budowę poprzedniej stacji:
Pamiętam Maćku jak zaczynałeś budowę od moich Chojnic. Teraz patrzę na screeny i widzę olbrzymi postęp. Przede wszystkim to brawa za wytrwałość bo to połowa sukcesu. Wierzę że nim dojedziesz do Tczewa osiągniesz taki poziom w wykonaniu że sama stacja pójdzie jak z bicz strzelił. Powodzenia i trzymam dalej kciuki.
Witam, skończyłem kolejny przystanek osobowy na mapie o nazwie Piesienice, poszło to tak szybko ponieważ odległość od poprzedniego p.o. wynosi równe 3 km. Następna stacja to Starogard Gdański, więc aktualki w tym temacie nie ma co się szybko spodziewać :P bo trochę mi to zajmie :)
Jak zwykle screenów trochę jest, wiec zapraszam do oglądania :)
Nie znam stacji Starogard, ale zwróć uwagę
1 screen - ten szlaban (zapora) jakoś mi nie leży w tym miejscu
2. przejazdy z chodnikami a droga bez;
3. screen 010 chyba za ostre łuki na tym rozjeździe z lewej strony jak mi się wydaje.
To zwróciło moją uwagę.
_________________ Pietrek
Ostatnio zmieniony przez pietrek 29-07-2009, 19:10, w całości zmieniany 1 raz
Maciek no to może troche jaśniej bo chyba niejesteś aż tak kumaty:
Zobacz moje zjęcia ,a twoje screeny i porównaj sobie te same miejsca gdzie popełniłeś błędy......:))))
1. Każdego błędu niebęde pokazywał palcem.
2. Przyglądaj się uważnie zdjęciom zapewne też masz swoje zdjęcia porobione.
3. Przyglądaj się bardzo ,bardzo uważnie zanim zaczniesz budowe.
_________________ tomek24 TS2010 TS2019 P
Ostatnio zmieniony przez tomek24 30-07-2009, 01:40, w całości zmieniany 2 razy
Nie znam stacji Starogard, ale zwróć uwagę
1 screen - ten szlaban (zapora) jakoś mi nie leży w tym miejscu
2. przejazdy z chodnikami a droga bez;
3. screen 010 chyba za ostre łuki na tym rozjeździe z lewej strony jak mi się wydaje.
To zwróciło moją uwagę.
pietrek ten szlaban (zapora) akurat znajduje się w tym miejscu
No i wszystko jasne zrobiłeś za dużą odległość między przejazdami i ta zapora dlatego mnie ugryzła. Z Twojego zdjęcia mogę się domyślać że te przejazdy są blisko siebie i dlatego wstawiono jeden szlaban dla obydwu przejazdów, zapewne obsługiwany z tego budynku którego dach trochę widać. Tak na marginesie myślę że te przejazdy są tak blisko że rozdziela je tylko ten budynek.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5361 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-08-2009, 18:03
Prawdę rzekłszy to to wygląda jak przedmieścia Warszawy albo Pragi albo innego Kijowa, wizualnie dobrze za duża tkanka jak na miasteczko Borów Tucholskich.
Prawdę rzekłszy to to wygląda jak przedmieścia Warszawy albo Pragi albo innego Kijowa, wizualnie dobrze za duża tkanka jak na miasteczko Borów Tucholskich.
Pewnie Maciek dojechał już w swojej mapie do tczewa i tak chce zaprezentować miasto.
Na moje to może być w sensie lekkości. Trasa będzie troche długa więc lekkość jest na pierwszym miejscu.