FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problemy Świeżaka z TRS
Autor Wiadomość
mnich3001 
Administrator

Wysłany: 10-04-2008, 12:18   

Tak. W katalogu DOWNLOAD znajdują się wszystkie zainstalowane dodatki z plików .cdp a wgrane z zipów i własne produkcje są w katalogu World/Custom.

Ja na katalogu DOWNLOAD wykonuje sporo operacji, np. mam 2 takie katalogi, jeden służy do robienia screenów, testowania dodatków itp, w drugim mam zainstalowane dodatki do mapki którą sobie dłubię. W razie potrzeby zamieniam te katalogu przez przesuwanie.

KUIDy dodatków i same dodatki, zawartość itd. przed publikacją w DOWNLOAD PTT sprawdzam po przesunięciu w/w katalogów w "bezpieczne" miejsce. Tym sposobem nie muszę szukać dopiero co zainstalowanego dodatku w setkach innych. Cała ta zabawa to prosta podmiana katalogów.

Po zamianie katalogów powinno się wykasować pliki tymczasowe tworzone przez grę z rozszerzeniem .chump znajdujące się w katalogu Cache.

Do tych zabiegów używam programu Windows Commander.

Mam nadzieję, że przydadzą Ci się te informacje jak i innym - o ile jasno to wytłumaczyłem :) Ja te czynności wykonuję kilka razy dziennie.

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 13:22   

Ja bym prosił jeszcze więcej coś na temat otwierania drzwi w TRS na EN w trybie kabinowym są to pstryczki na pulpicie w trybie uproszczonym nie znalazłem niestety skrótu klawiszowego ani też w instrukcji obsługi :/ EN ale to pikuś wziąłem zrobiłem ten knif z wagonami co są przystosowane do otwierania drzwi i klikam prawy klawisz i nic nie ma żadnej komendy o nazwie otwórz FUCK co jest w końcu nie tak ?? w instrukcji do TRS nie ma nic o otwieraniu dżwi w wagonach bo twórcy nie zrobili jak dotąd żadnego wagonu z otwieranymi wrotami :/ jedynie zapaleńcy dali taką możliwość :( ale nie napisali jak tego mam dokonać CZY KTOŚ mi w końcu DOKŁADNIE naświetli rozwiązanie tegoż problemu tak bym mógł krok po kroku skumać o co i jak BŁAGAM jeśli trzeba będzie wstawcie screna w poście na czym to działa i jak

http://rysmichala.republika.pl/images/EP02-08.jpg

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 10-04-2008, 13:30   

EN57 by SirM - o ile o takowym mowa - nie posiada zaimplementowanej multikomendy, dlatego też - jak mniemam - nie możesz otworzyć drzwi sposobem używanym chociażby w wagonach Remika.

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 13:44   

MalignusPL napisał/a:
EN57 by SirM - o ile o takowym mowa - nie posiada zaimplementowanej multikomendy, dlatego też - jak mniemam - nie możesz otworzyć drzwi sposobem używanym chociażby w wagonach Remika.

1. >> Nie ten nie ale ja mam model co ma jak pisałem wcześniej w trybie kabinowym otwieram drzwi pstryczkami w kabinie << w trybie uproszczonym sterowania nie mogę doszukać się na klawie skrótu by te dorsy otworzyć BO w uproszczonym sterowaniu nie mogę w kabinie nic przełączyć

2. ( mowa o zwykłych wagonach ) mam wagony co maja zaimplementowane czy jakoś tak funkcje otwierania drzwi i są to wagony 2 piętrowe Php czy jakoś podobnie nazwane i była mowa dużo wcześniej że robi się to za pomocą prawego klawisza i komendą otwórz ale takowej nie było Podkreślam że próbowałem zmieniać tryby sterowania jak i widoki i inne takie i też tej komendy nie było

dla tego też proszę o Bardziej szczegółową pomoc jeśli ktoś wie jak to zrobić bądź mu się to udało będę wdzięczny jak pokaże mi SCRENA z czym dokładnie tego dokonał w jakim widoku BĄDŹ jakie są SKRÓTY na KLAWIE do TEGO wyczynu

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 10-04-2008, 13:46   

No to inaczej - dodałeś multikomendę do ustawień sesji? Bo wygląda na to, że nie dodałeś. Można sprawdzić wywołując z górnej belki w edytorze odpowiednią komendę. Nie pamiętam jak to dokładnie wygląda, bo piszę z pracy, a tu nie mam trsa.

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 14:07   

Tak mam i miałem dodaną multikomendę ale w niej tego nie ma on głównie służy do uruchamiania składu elektrycznego lub dieslowego i zmiany kierunku jazdy nic tam w niej nie ma na temat otwierania drzwi :/

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 10-04-2008, 15:11   

Bo do otwierania dzrwi służy inna reguła - Load Passengers... jesli wgrales komendy erniego, to w geodecie dodaj rowniez tą regułę. Jak bedziesz juz w maszyniście to prawym klikiem i wybierz ową regułę po czym wysunie ci się lista pasażrów etc. ty wybierz opcję open (right - prawe / left - lewe) doors i w ten sposob otworzysz drzwi za pomoca skryptu, aby je zamknąc podobnie - prawy klik, owa komenda po czym wybierasz opcję close all doors.
PS. Mówię to z pamięci nie mam otwartego obecnie TRSa.

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 16:28   

i ta reguła musi być dodana tak jak np. reguła erniego ? czy jak ??

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 16:36   

bo nie mam nigdzie w spisie zasad Load Passengers gdzie mogę znaleźć tą regułę ?? dokładniej bym prosił sprecyzować a będę wdzięczny bo takie namiastki odpowiedzi za bardzo mnie nie nakierowują :(

HNS
nowy

Wysłany: 10-04-2008, 16:45   

Przekopałem wszystkie posiadane reguły i bocje w multi komendzie też nie ma Load Passengers i w innych przy próbie edycji też nie :/ i nie uwiężę do póki ktoś mi tego nie pokaże

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 10-04-2008, 18:03   

powiem z pamieci:

geodeta-> opcje( na gornej belce) -> Edycja zasad -> polecenia maszynisty -> znajdz i dodaj/zaznacz polecenie "Load Passengers" -> wcisnij OK - II raz wcisnij OK -> zapisz sesje -> przejdz do maszynisty -> kliknji PPM na skladzie -> wybierz z menu pozycje "Load...." i wybierz co ma byc otwarte

mam nadzieje ze znajdziesz

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 10-04-2008, 19:08   

@HNS edytuj swoje posty jak chcesz cos dodac wiecej do swojej odpowiedzi. Nie minął nawet czas 15 minut aby móc wyedytować post... w ten sposob robisz syf.

HNS
nowy

Wysłany: 11-04-2008, 13:59   

zolwik napisał/a:
powiem z pamieci:

geodeta-> opcje( na gornej belce) -> Edycja zasad -> polecenia maszynisty -> znajdz i dodaj/zaznacz polecenie "Load Passengers" -> wcisnij OK - II raz wcisnij OK -> zapisz sesje -> przejdz do maszynisty -> kliknji PPM na skladzie -> wybierz z menu pozycje "Load...." i wybierz co ma byc otwarte

mam nadzieje ze znajdziesz

fajnie że mówisz to z pamięci to miłe ale niestety pamięć Chiba ci troszkę szwankuje albo ja tego nie mam naprawdę To co ci pokaże na screnach tylko udowodni że nie posiadam takiej komendy przekopałem wszystkie zasady konfiguracje i nic nie ma nawet wzmianki ani po angielsku ani też co gorsza po polsku o LOAD PASSENGERS

Niestety ale sprawa nadal zostaje bez wyjaśnienia :( a może mi brakuje czegoś nie wiem jak ktoś wie to niech powie gdzie to znajde lub jak już mówiłem wcześniej niech u siebie strzeli pare foto i pokaże że faktycznie to ma i posiada w tym a nie w innym miejscu

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 11-04-2008, 16:15   

Ale ty mieszasz kolego... zolwik ci dobrze powiedzial :/
Widac albo źle wybrałeś albo nie masz zainstalowanej komendy.
Tak to powinno wyglądać:

Pozdrawiam!

PS: pamietaj aby zapisać ustawienia w geodecie.
Ostatnio zmieniony przez Maki 11-04-2008, 16:16, w całości zmieniany 1 raz  

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 11-04-2008, 16:34   

Nie wiem o co biega, "całe życie" tylko robiłem screeny :), ale, czy nie trzeba tego pobrać i zainstalować? z http://www.js-home.org/tr...ngers/index.php ?

HNS
nowy

Wysłany: 11-04-2008, 18:52   

maki dzięki ci serdeczne za screny bardzo pomogły ale niestety nie miałem tych komend dla tego właśnie do tego zmierzałem pisałem że nie mam takiej owej komendy i z tego co widzę u ciebie na screnach nie mam też tej powyżej i założe się że jeszcze paru mi brakuje :(

mnich3001 A TOBIE DZIĘKUJE JESZCZE BARDZIEJ :) dzięki tobie już mam ta komendę hehe
Kod:
będę wdzięczny jak podeślesz jeszcze parę linków do tak przydatnych komend  na pewno przydadzą się nie tylko mi
:)

A PUKI CO pościągałem z tej stronki co dałeś resztę komend i teraz już mogę powiedzieć że jestem gotowy do jazdy :)

a ja się głowiłem dla czego nie mam takiej komendy nikt przecież nie wspomniał że trzeba najpierw ją znaleźć na necie a multikomenda nie mała tu żadnego znaczenia

JESZCZE RAZ DZIĘKI

Ostatnio zmieniony przez HNS 11-04-2008, 19:00, w całości zmieniany 2 razy  

HNS
nowy

Wysłany: 11-04-2008, 22:56   CZAS NA NOWY ZESTAW PYTAŃ

Teraz mam nowy zestaw pytań bo temat tego postu pasuje i każdy Świeżak znajdzie tu odpowiedź na to o co ja pytam a niestety macie na forum słabą wyszukiwarkę :/ i beznadziejnie wyszukuje się na tym forum tematy z odpowiedziami tak więc pytam prosto i na temat

Co mam ściągnąć by mieć interaktywne ( ruchome ) ludki na peronie ?? a nie płaskie postacie
Maki ty coś tam na ten temat wspominałeś jak pytałem o otwieranie dorsów w wagonach możecie mi przybliżyć ten temat i rozjaśnić co pobrać i jak to uruchomić ?? by mieć żywe ludki ?? :)

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 11-04-2008, 23:09   

Jeżeli mówisz o biegających ludzi, wchodzących do wagonu i siadających na siedzonkach w wagonie to nie ta gra :P

HNS
nowy

Wysłany: 12-04-2008, 16:57   

Cytat:
Jeżeli mówisz o biegających ludzi, wchodzących do wagonu i siadających na siedzonkach w wagonie to nie ta gra :P
ale parę postów wcześniej możesz zobaczyć u mnie właśnie SCRENA z TRS2004 Sp4 jak ludzie wsiadają do wagonu zresztą zerknij tu >> http://www.trainzpedro.cz/ do działu dowlnoad wagony normalnie nigdy nie widziałem takiej interakcji na peronach ale czego oczy nie zobaczą to nie uwierzą :)

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 12-04-2008, 17:36   

W TRS ludki nie chodzą. wirtualni pasażerowie po prostu pojawiają się i znikają lub - jak kto woli - teleportują się z peronu do wagonu i odwrotnie. Poza tym dziadostwo waży strasznie dużo i jest paskudne.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 12-04-2008, 17:36, w całości zmieniany 1 raz  

HNS
nowy

Wysłany: 12-04-2008, 22:10   

MalignusPL napisał/a:
W TRS ludki nie chodzą. wirtualni pasażerowie po prostu pojawiają się i znikają lub - jak kto woli - teleportują się z peronu do wagonu i odwrotnie. Poza tym dziadostwo waży strasznie dużo i jest paskudne.

niestety muszę się zgodzić na pustyni przemysłowej faktycznie ludki znikają i pojawiają się w wagonach ale nie chodzą

Ostatnio zmieniony przez HNS 12-04-2008, 22:15, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu