FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Rozmiar tekstur kabiny [wydzielony z Wytwórnia Marcina ST43]
Autor Wiadomość
MartinST43
trainz
martinst43

Wysłany: 07-11-2009, 10:31   

Skoro już tak martwicie się o wydajność (słusznie), to na pewno będziecie gotowi poświęcić chwilę swego życia na odpalenie kabiny na swoich komputerach i sprawdzenie jak wygląda spadek FPS'u - stosowne osoby otrzymają na PW co jak i gdzie i bardzo proszę je o podanie na forum jakie zmiany zachodzą w wydajności ich TRS'ów.

Marcin

@Edit: Proszę też o podanie konfiguracji sprzętowej.

@Edit2: Wyniki mojego testu:

Rozpędzenie lokomotywy do 100km/h na mapie Bazlera. Pierwszy przejazd z wbudowaną kabiną: 18 FPS. Drugi przejazd na tym samym odcinku z moją kabiną: 15 FPS.
Konfiguracja sprzętowa: AMD Sempron 1,8 Ghz / 1GB RAM DDR2 / NVidia Geforce 7025
Ostatnio zmieniony przez margera 07-11-2009, 11:08, w całości zmieniany 2 razy  

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 07-11-2009, 11:12   

Krzyś, no niezupełnie tak jak myślisz - bo to jest tak:

W widoku zewnętrznym mamy z reguły sytuację gdzie kamera zawieszona jest na lokomotywie lub włączona jest 3cia kamera która pokazuje akcję z różnych ujęć. W efekcie oglądasz lokomotywę i chmarę innych rzeczy naokoło, skład który prowadzi, składy na bocznicach, dodatki wszędzie wkoło.

W przypadku jazdy na kabinie widok 'rysowania' TRS'a wynosi dokładnie kąt 90 stopni zawarty między skrajnymi osiami oczu mechanika - z reguły skierowanymi przez przednią szybę w kierunku jazdy. Nie widzimy składu za nami, nie widzimy dodatków za nami - TRS rysuje i obrabia graficznie tylko to co jest przed nosem - co paradoksalnie często prowadzi do tego że jazda na kabinie jest lżejsza niż tradycyjna kamera.

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 07-11-2009, 12:54   

Okay, testy testy testy:

Na poniższych 20 obrazkach mamy 'akcję testową' z udziałem zbąszynieckiego ST43. Realia akcji:

-Stacja graniczna Lubawka, km 12.4 linii kolejowej D29-299 Kamienna Góra - granica państwa, ST43-259 podstawia się pod 27 ładownych wagonów towarowych 12 różnych typów o sumarycznej masie 1127t - na popychu asystuje parowóz Ty2-256 którego 'exhaust' widzimy na pierwszych obrazkach. Na stacji stoi też inny tabor - 2 wagony osobowe typu 102A, grupa towarowych wapniarek, brankard, lodownia, grupa platform 401Ze i lokomotywa spalinowa SU46-004 - wszystkie modele z włączoną fizyką. Poruszamy się odcinkiem mapy o pełnej długości 162km budowanej najbardziej optymalną w pojęciu autora techniką z użyciem wszystkich technik poprawy grywalności znanych autorowi przy budowie mapy.

Sprzęt: IP4 2,66ghz dwurdzeń, 2GB-RAM, GF6600 128mb grafika.

Zajmujemy więc stanowisko na kabinie wspomnianej ST43 i startujemy by pokonac nieco ponad 12 kilometrowy odcinek do Kamiennej Góry:

Polecam obserwować prędkość. Na pierwszych obrazkach opuszczamy Lubawkę - nie ma tu za wiele, mijamy SU46-004, kilka fabryk, przejazdy kolejowe, nie ma żadnych śladów cięcia, rumun hałasuje jak cholera, płynnie posuwając sie z wolna naprzód.

Na siódmym obrazku prezentowana tabela ustawień na jakich budowana jest mapa i na jakich miejsce ma test.

Obrazki 8-9 to kilka ujęć ze szlaku Lubawka - Błażkowa, jak widać nasz rumun rozbujał się już do maksymalnej prędkości 80km/h (asysta Ty2 na ogonie uniemożliwia mu rozpędzenie się do większej, co i tak byłoby nie możliwe, na tym odcinku więcej się nie da). - nie zanotowano ani jednego zwolnienia, przycięcia, slajdu.

Na obrazku 10 wpadamy zwolniwszy do 40ki na przystanek Błażkowa. Przy peronie #1 dwa kryte wagony towarowe z włączoną fizyką (w tym typie póki co nie da się inaczej) - dużo zabudowań wiejskich, perony, zwrotnice, brak sygnalizacji - całkowita płynność przejazdu.

Obrazek 11 prezentuje ujęcie składu 'z ogona' - ten widoczek już lekko 'czknął' - dało o sobie znać zróżnicowanie wagonów, duża ich ilość oraz dodatkowe poly w formie ładunków i ich tekstur - odczuwalne czknięcia gry których nie mamy na kabinie z przodu.

Obrazki 12 i 13 - nasz pociąg rozpędza się wyjechawszy z ostrych łuków w rejonie Błażkowej - jak widać blisko 1200-tonowy skład na ostrym spadku popchnął rumuna ponad prędkość z jaką dozwolona jest tu jazda - rwiemy 87km/h - płynność pełna, żadnych objawów cięcia.

Obrazek 14 - spodziewałem się tu przycinki, która ma z reguły miejsce w widoku z 3ciej kamery - wjeżdżamy do Kamiennej Góry, dochodzi z lewej strony linia do Kowar, pojawia się dużo róznych modeli zabudowań + trawa spline z obu stron i kilka rodzaji drzew z dużymi teksturami - Rumun dalej leci 80km/h, ale cięcia nie zaobserwowano.

Obrazki 15, 16, 17 i 18 - wjeżdżamy z prędkością ~30-40km/h na stację Kamienna Góra - stoi tam grupa wagonów i dwie lokomotywy - wszystkie z wyłączoną fizyką. W widoku kabinowym czuć lekkie zwolnienia, dalekie jednak od cięcia czy slajdów - Rumun z towarem płynnie wtacza się na tor #3 stacji Kamienna Góra.

Obrazek 19 - na stacji stoi 11 typów modeli taborowych + 15 które wtoczyły się z pociągiem, ujęcie trzepnięte z czoła na cały skład + otoczenie zaowocowało ordynarnym i nieprzyjemnym przycięciem się TRS'a i kilkusekundową 'czkawką' - znów daje o sobie znać rozbudowana kombinacja pociągu, dwie lokomotywy pracujące i bogate otoczenie.

Test zakończony.

Wnioski: potwierdza się to co napisałem wcześniej - widok kabinowy bardzo ogranicza rysowanie największego obciążenia z jakim mamy do czynienia - pociągu który prowadzimy. Płynność jazdy bdb.
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 07-11-2009, 12:56, w całości zmieniany 2 razy  

makaron1970
super trainz

Wysłany: 07-11-2009, 13:23   

SP45-166 poruszył tutaj interesujący temat, więc pozwólcie, że dodam coś od siebie odnośnie przejrzystości szyb kabinowych (od wewnątrz).
Moim zdaniem jako użytkownika, bo na obróbce grafiki raczej się nie znam, najlepszy albo inaczej - najrealniejszy efekt dają 100% przezroczyste szyby z dołożonym odbiciem elementów wnętrza, szczególnie tych jaśniejszych. Nie mam pojęcia, czy z tym jest dużo roboty, ale w produkcie finalnym mój odbiór jako gracza jest zdecydowanie lepszy niż przy zastosowaniu innych technik takich jak np szyby w kabinach Piotra do SP45, SU46, SP47 czy w nowej kabinie Marcina, która sama w sobie jest mistrzostwem świata z wyjątkiem tych właśnie przyciemnionych szyb :)
O jasności pozostałych elementów kabin nie mówię, bo o tym napisał już Piotr w innym temacie
Tutaj screeny z kabin, w których wg mnie szyby są wykonane w najbardziej realny sposób:

jamie78
zaawansowany

Wysłany: 07-11-2009, 13:32   

Sprzęt:
AMD Athlon X2 DualCore 5200+ 2.61 GHz 2xGeForce 8600GT SLI Mode 1Gb Ram 4GbRAM DDR2
Ilośc FPS testowałem Frafsem. Do testów użyłem rumuna z kabiną Chestera i nową kabiną! Do tego w obu wypadkach taki sam zestaw wagonów ( Zaes Gbs Res i po dwa "pasażery"
Miejsce---moja mapa--chyba już troche uważana za mocno zdetalizowaną więc się nadawała.
I tak:
2 prędkości 50 i 70 km
Wyniki:
pusta plansza oba składy taki sam wynik 60FPS
pola gdzie głównie dominuje trkstura i troche drzew ---57 do 60 FPS
strefa zalesiona (spline Voytasa) + trochę drzew+spline FMA 45 do 55FPS
teren miejski mocno zdetalizowany duzo drzew dużo budynków trochę taboru tu w obydwu przypadkach ilość FPS spadła do ok 12--14
Trzeba zaznaczyć że do wszystkiego należy dodać trakcję itp itd a widok jest ustawiony w osi przód --tył. Patrząc na wszystko z boku FPS wbija do wartości 28--34 w mieście.
FPS w czasie jazdy kabinowej przedstawiał sie w praktycznie identyczny sposób.
W mojej opinii nie ma praktycznie żadnej różnicy jeśli chodzi o FPS pomiedzy kabiną (erzacem kabiny) Chestera a nową kabina Marcina!
Nie wiem jak sprawa będzie sie prezentowała u innych ale ja oceniam i sama kabine i płynność jazdy czy to w kabinie czy to z drugiej kamery na 5!
Przycinki drobne sa w mocno zdetalizowanych lokacjach przy każdym rodzaju taboru kazdej lokomotywie.
To tyle chyba! Pozdrawiam!

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 07-11-2009, 15:53   

Ja dodam tylko od siebie ze to co widac z kabiny (napomne ze mowie tu o innym taborze jak elemencie najciezszym) czesto jest juz na drugim jak nie na trzecim stopniu LOD. Oczywiscie taka kabine tez mozna zoptymalizowac (w sensie ilosci tekstur itp) - wiem ze nie kazdy sie ze mna w tej kwestii zgodzi, ale kazda tekstura bedaca materialem na siatce (czyli ogolnie praca na modelu w programie) tworzy wezwanie na karcie graficznej do jej wyswietlenia, niestety maksymalna liczba wezwan jest stala i sprzetowa wiec im mniej z danego obiektu tym lepiej (kwestia tego ze wezwania sie szybciej zapychaja niz pamiec, ktora niekoniecznie musi byc stala - kwestia RAM czy pliku wymiany tez tu ma znaczenie, a wezwania sa wewnetrzna sprawa sprzetowa karty).

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 07-11-2009, 16:40   

Po wielu ciężkich bojach z content managerem dla TrainzClassics, po przyswojeniu przedziwnych prawideł tego urządenia, udało mi się jedną z ST43 uruchomić z nową kabiną.
Co mogę powiedzieć... no cóż... jestem oszołomiony tym co zobaczyłem. TO NOWA JAKOŚĆ. Moje jak najbardziej serdeczne gratulacje wspaniale wykonanej pracy która pcha nasz symulator na "nowe tory". Z tego miejsca chciałbym również przeprosić za swoją dociekliwość. Okazała się niepotrzebna, a kolega Marcin zasłużył na najwyższe laury.
Jest oczywiście pewna różnica w zachowaniu komputera między jazdą w kabinie SP45 Kilana, i ST43 Marcina (na plus płynności dla tej pierwszej), ale różnica jest zauważalna praktycznie dopiero po dokładniejszym przyjrzeniu się, a szczerze mówiąc ze względu na wagę jednej i drugiej spodziewać się można było dużo większej różnicy.

Tak więc gratulacje!

MartinST43
trainz
martinst43

Wysłany: 07-11-2009, 16:45   

Niech mymi argumentami będą Wasze wyniki testów : )

Marcin

Geepard 
user

Wysłany: 07-11-2009, 17:06   

Skoro testy takie pomyslne to kiedy mozna sie spodziewac mozliwosci pobrania tej prionierskiej kabiny ? :) Juz sam nie moge sie doczekac zeby ja przetestowac :)

McDreamy
znawca

Wysłany: 08-11-2009, 20:12   

Przepraszam za takie opoźnienie ale miałem problemy z Tc z i wolnym czasem. Tak więc kabina zachowuje się doskonale, testowałem ją na jednej z moich najcięższych mapek, praktycznie róźnica nie była odczuwalna, wszystko jest tak jak napisali koledzy wyżej:) Bardzo dobra robota godna podziwu.
A oto sprzęt:
Inter Core Duo 2.53 GHz
Ram 4094
ATi Radeon HD 4800
Pozdrawiam

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 08-11-2009, 20:28   

Jakościowo ok, grywalność ok, nie zaobserwowałem spadków fps, przycięć itp. Cały czas w okolicach 40fps na mojej mapce. Jedyne z czym mam problemy to działanie predkościomierza, po przejściu do drugiej kabiny (alt+c) prędkościomierz odmówił posłuszeństwa i już nie działa. Poza tym kawał dobrej roboty, czekam na jakąś oskryptowana wersje.

Konfiguracja:
Intel dual core e2180 (2x2ghz)
Ram 2048
ATI Radeon HD2600Pro 512mb ram ddr3
TRS2k6 (build 2.6), nie udało mi się uruchomić kabiny w 2k4.

pozdr.
pysi

Odpowiedz do tematu