Pomógł: 13 razy Wiek: 46 Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 768 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 08-02-2010, 23:39 REPAINTY RC1979
Witam to moze czas na moje repeinty oczywiście tylko publikuje wydawac nie zamierzam puki nie będe mial zgody? Robie dopiero drugi tydzień bo zima długa a fotografowac nie mam kiedy. Korzystam ze swoich zdjęc jak i kolegów z PTT. Mam nadzije ze wam sie spodoba to co wycialem z fotek. na poczatek moze takie coś.
a to fals z moich zdjęć. to się dowiem teraz prawdy czy warto dalej robić czy tylko dla siebie :).
Ostatnio zmieniony przez Mannerheim 09-03-2010, 20:39, w całości zmieniany 1 raz
Wagony typu E to mój konik więc pozwolę sobie skomentować te najnowsze:
W PTKowskim Eaosie na teksturze widać kawał koła hamulca ręcznego, sama tex jet strasznie nieostra, czoło mocno niespasowane z bokiem. Na żeberkach pudła ładunkowego oczojebny pas jest za wysoko i chyba jest za szeroki, zderzaki na 99% nie powinny być zielone. Poza tym chyba repaint wykonany na złym meshu, bo z daleka wygląda na coś z rodziny 412W - które śmigają na Y25 a nie na 1XTa.
Natomiast Eaosów w malowaniu nowocargowskim jest już parę więc po co robić kolejny, w dodatku średniej jakości? Boki żeber ciemniejsze od ich grzbietów i rozmazane tekstury to na początek.
Tak więc pracuj chłopie bo masz potencjał ale musisz go wybudzić - popatrz po prostu chłodnym wzrokiem na skończony repaint i obadaj co ci się nie podoba - potem to popoprawiaj i już masz ładny wagonik :)
Wysłany: 09-02-2010, 19:22
Ja dopiero robie drugi tydzien to sa tylko formy cwiczen musze dobrze poznac jaka texture jaki wagon sie nadaje pod jakie wózki narazie wiadomo co to jest.Kazdy bawi sie jak chce to chyba wolno. :) wydawac nie mam zamiaru puki nie bede robil na poziomie Kilanzioma czy Zgreda i pozstalych twórców modelrzy. Kazda wasza opinia mi pomoze co robie xle lub dobrze w ktorym kierunku iśc. pokaze nastepne dzis wagony które zrobilem. niestety znowu eaosy. wszystko robie w photoshopie.
zrobilem na bazie wagonu katowickiego tego STK fotki Hojraka i tak mi wyszlo sa jakies inne meshe zeby logo wyszlo bardziej czytelne i nie w spak . Dwa ctl tez Hojrak wyzej z moch fot jak poczatkujacego jak mi wyszlo ?
Ostatnio zmieniony przez RCSCORPION 09-02-2010, 19:25, w całości zmieniany 1 raz
Poziom Kilana lub Zgreda? Łoł :) Ambitny jesteś, ale to dobrze. A odnośnie nowych screenów, to jeśli możesz pokazuj z kawałkiem czoła to można ocenić spasowanie :) A same czoła to robisz z fot czy też może z boków a może - tak jak ja - bawiąc się Barwą i Nasyceniem?
Generalnie wyszło lepiej niż te dwa poprzednie. Taka dobra rada - żebra pudła ładunkowego (chodzi o te na tex boku) dobrze jest potraktować Smużeniem od góry do dołu, potem trochę pojeździć Ściemnianiem i włala - mamy zamarkowany cień/zacieki :) Poza tym w niektórych wagonach trzeba spasować kilka żeber na tex boku z miejscem w którym faktycznie wyrosną.
No i popracuj nad wyraźnością tekstur bo są rozmazane - nie wiem jakiej jakości jest materiał ale odpowiedni filtr wyostrzający wiele może poprawić ;)
A to: http://iv.pl/viewer.php?f...ozdxfjyyfvk.jpg jest zrobione na złym meshu, bo widać że z żeber wyrastają takie "uszy" które właściwie nie wiem do czego służą, ale na pewno nie ma ich w JDSowym modelu. Może kiedyś powstanie taki wagonik, kto wie ;)
Przede wszystkim powyostrzaj silnie tekstury. Są strasznie nieostre. Druga sprawa tyczy się kontrastu, masz go za mało. Śmiało ciśnij go dużo węglarkom, aż zniknie efekt mgły a barwy będą dość ostre.
Kolejna sprawa to dokładne spasowanie. http://iv.pl/viewer.php?f...6soqobf752m.jpg Tutaj masz np. niespasowane drzwi do słupków. Postaraj zrobić się to jak najdokładniej.
Jak dla mnie super.A że kolega dopiero się uczy to nikt nie zauważył ... :-> A pozatym kolega ma starego photoshopa ... A fotki są jakie są lepsze to niż nic , i tak dużo z tych fotek wyciągnoł. ;-)
_________________ i9-9900K OC 5,2 GHz|G.Skil Rapjavs V 4x8GB DDR4 3200Mhz|Titan X 12GB po OC
Zamiast mu wypisywać 'zrób to, dodaj tyle tego/tamtego" to zróbcie mu Tutka na bazie screenów i tyle. Może to ułatwi koledze pracę, bo zapał jak widać ma, a nie każdy ma predyspozycje do szybkiej nauki Photoshopa.
Przede wszystkim to trzeba robić większe tekstury bo rozmazanie wynika m.in. z tego. Następnie pobaw się jasnością/kontrastem i NAJWAŻNIEJSZA RZECZ! Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek pracy ze zdjęciami, trzeba je odszumić! Polecam program Neat Image, ale można też posłużyć się odszumianiem w Photoshopie. A po zakończeniu prac TRZEBA wyostrzyć krawędzie.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-02-2010, 19:10
Hojrak97 napisał/a:
A pozatym kolega ma starego photoshopa ...
Cóż w zasadzie od Photoshopa 4.0 można było robić dokładnie to samo (na 3.0 pracowałem bardzo krótko, a w zasadzie uczyłem się), w nowszych wersjach doszły tylko wodotryski.
Mam jeszcze uwagę innego rodzaju, jak widzę robisz repa na wagonie Res Chestera, proponuję żebyś zmienił go na model Kilanzioma z podmianką na mesh Zwierzaka, wtedy model będzie miał i cień i wózki w TC (nie pamiętam czy Kilan podmienił te meshe).
Miłej zabawy :)
Wysłany: 12-02-2010, 19:17
to jest tylko wersja probna wagonu tobllem to z kawalkow zdjec tak autor zrobił zdjecia ze kazdy zdjec na zdjeciu musialem tzw lutowac aby dopasowac a ze jest nie wyrazny to efekt zmiejszenia zdjecia i rozciagniecie go jak daje wyotrz to wyskakuja biale plamki i niszczy texture. ja robie photoshopie 7.0 CE
_________________ Pwg Model Jeszcze w fazie budowania.!!
Ostatnio zmieniony przez RCSCORPION 12-02-2010, 19:18, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 12-02-2010, 19:24
rc1979 napisał/a:
ja robie photoshopie 7.0 CE
Bardzo dobra wersja i jeśli nie musisz, nie zmieniaj, chyba że jesteś studentem i Twoja uczelnia podpisała umowę z Adobe wtedy cały pakiet Design Standard 4.0 możesz kupić za jakieś 800 zetów
Wysłany: 12-02-2010, 19:38
Patrykos napisał/a:
Jak masz składankę to bardzo dobrze bo jakość zazwyczaj jest lepsza i zyskuje na tym tylko tekstura.
Nie zgodzę się z Tobą Patrykos choć wiem, że masz swoją teorię. Najlepszym rozwiązaniem jest gdy rozdzielczość obiektu na zdjęciu jest równa rozdzielczości obiektu teksturowanego, każda operacja w grafice rastrowej, która powoduje zmianę rozdzielczości obrazu, powoduje także spadek jego jakości, do tego właśnie służą programy graficzne (a w czasach zamierzchłych retusz ręczny), żeby ten spadek zamaskować.
Wysłany: 12-02-2010, 19:51
Studentem nie jestem Photoshopem bawie sie juz od 18 roku zycia zajmowalem sie obróbka zdjęc czyli artystycznie bo jestem fotografem a to ze innym sie nie podoba co robie teraz to juz wasz problem. nie zamierzam rezygnowac z tego co zaczalem.
_________________ Pwg Model Jeszcze w fazie budowania.!!
Wysłany: 12-02-2010, 20:11
Szkoda że nie jesteś studentem, bo nie ma to jak sobie przedłużać młodość ;)
Co do tekstury, musisz pamiętać że to co widzimy w komputerze nie jest rzeczywistej wielkości, a więc w jakiś sposób musimy nasze oczy oszukać (szczególnie, że jest to obraz dwuwymiarowy), koledzy stosują najprostszą metodę podbijając kontrast. Inną metodą, zaczerpniętą zresztą z realnego modelarstwa, gdzie niewielkie obiekty próbują udawać te oryginalne, jest ręczne nanoszenie cieni i rozjaśnień na teksturę (szczególnie, że model nie posiada faktury jak obiekty rzeczywiste). Ja lubię tą drugą, bo bardziej kojarzy mi się z modelarstwem, a wybór należy do Ciebie którą drogą podążysz żeby zwieść nasze oczy, że to co pokazujesz jest obiektem realnym.