Witam, mapa już prawie skończona, kilkanaście stacyi, około 50 kilometrów długości, wszystko 750mm. Przedstawiam kilkadziesiąt screenów z trasy z linii nr 1, a są trzy :), opisów pod screenami niestety nie bedzie. Jest jeszcze napewno kilka rzeczy do poprawki, np zdarza mi sie zapomnieć wymienić "wajchy" na polskie, tak więc może być tam jedna czy dwie widoczne na screenach. Uprzedzam pytania i ewentualne "minusy" w ocenach- zapomnijcie o dużej ilości traw :)
Dla mnie za zielono, ta tekstura trawy staje się poprostu męcząca, mógłbyś ja przełamać jakiąś teksturą lekko wyschniętej trawy. Poza tym bardzo ładnie :)
Pysi- rzeczywiście, może troche za zielono, da się gdzieniegdzie wyschniętą trawe, albo jakąś teksturke ziemi.
Kamil- tekstury polne ? Chodzi o jakieś kwiatki, albo tym podobne rzeczy ?
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 24-02-2008, 13:19
Mapka w sam raz, taki sielski, polny klimat, ale jednak jak koledzy wcześniej wspominali ta jednolita zieleń męczy, zwłaszcza że to wąski tor i wszystko dzieje się wolniej. Myślę że powinieneś pomieszać tekstury trawy, żeby było więcej urozmaicenia. Następnie mógłbyś dać troszkę więcej krzaczków zaraz przy torze, to też urozmaici mapkę. Ogólnie jest miło, fajnie i przyjemnie, no i lekko ;)
Pozdrawiam
Pierwsze co mi się w oczy rzuca to zbyt małe zróźnicowanie tekstur. Widać gołym okiem że tworzenie projektów w TRS nie jest łatwe. Musisz jeszcze wiele poprawić. Nie chce mi się rozpisywać szczegółowo bo jest tu tyle błędów że można napisać klasyczny podręcznik błędów w budowie map. Polecam dla ogólnego rozeznania poczytać sobie forum Geodeciarzy, TrainzMaps i kilka innych powszechnie dostępnych instrukcji i podręczników. Układ torowy mało realny, zbyt ciasne łuki, brak oznakowania, semaforów i zróżnicowania podkładów szyn. No powiem że masz nad czym pracować.
Pozdrawiam zarazem życząc cierpliwości i wytrwałości w pracach.
Polecam dla ogólnego rozeznania poczytać sobie forum Geodeciarzy, TrainzMaps i kilka innych powszechnie dostępnych instrukcji i podręczników. Układ torowy mało realny, zbyt ciasne łuki, brak oznakowania, semaforów i zróżnicowania podkładów szyn. No powiem że masz nad czym pracować.
Wybacz, że wtrące swoje zdanie, ale nie zgodze się z tobą... wg mnie łuki są w porządku. Pamiętaj, że to jest wąski tor.
Co do "podręczniki ble ble ble". Ktoś wydał podręczniki? Rozumiem, że to swego rodzaju jakaś kryptoreklama z twojej strony serwisu Kgrida. Poza tym kolego każdy robi na swój spoób. Wzorować to się można na przepisach dot. nawierzchni torowej, skosów (można się doczepić przechyłek), oznakowania traktowane przez przepisy, a nie jakieś podręczniki napisane przez kogoś. Zauważ też, że Lord robi klimat małopolski - wyżynny, a warunki miejscowe często bywają odmienne od ustalonych w przepisach wykonawczych.
Pozdrawiam!
Otóż przepisy dot. wąskiego toru są tyle że zostawiają one bardzo dużo dowolności. Przy prawie każdym paragrafie jest dopisek "Możliwe odstepstwa po skonsultowaniu z dyrektorem kolei panstwowych" (czy coś na tą nutkę) Różnorodność podkładów taka a nie inna, bo i są tylko 4 rodzaje, a że modeluję szlak lekko podniszczony wybrałem taki a nie inny rodzaj. Owszem, coś tam można zawsze pozmieniać, nie mowie że jest idealnie. A co do tych podręczników to nie skomentuję tego... Forum geodeciarzy czytałem. Tekstury są w trakcie poprawiania, ale nie zrobiłem tak że walnąłem jeden rodzaj na cały sektor i jest super, poprostu kontrast niektorych rodzajow jest mały i trudno je tam porozróżniać. Maki ma rację- trzyma mnie też troche teren, robienie map z HOGa to zupełnie inna bajka, bo to ty musisz sie dostosować do terenu a nie teren pod ciebie. Co do łuków... myslę że są okej. Niektóre nawet troche za duże :P
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 25-02-2008, 18:30
Kolega z TrainzMaps ma tyle wspólnego że jest tam tylko userem. Myślę że pod kryptoreklamę bym tego nie podpiął, ale pozostawmy tę sprawę. Wydaje mi się że Mar0 nie ma takiej wiedzy na temat tworzenia map, jaką by chciał mieć i jaką wydaje mu się że ma. Z całym szacunkiem ale taka jest chyba prawda. Maki nt. wąskiego toru się dobrze wypowiedział, to nie jest normalny tor, jako iż Wąskotorówki to kawałek mojego krótkiego życia, znam już trochę tej techniki stwierdzam że mapa pod względem układu torowego jest bardzo dobra, ciasne luki, mało wskaźników, małe stacyjki. Nawet na takiej Mławskiej KD na 60 kilometrowym szlaku w czasach świetności były tylko 4 stacje z semaforami. Wszystko odbywało się na zupełnie innych zasadach niż w normalnokolejowym świecie.