witam wszystkich milosnikow kolejnictwa.
mam problem zwiazany z uruchomieniem trs 2004 na windows 7 professional 32 bit
wyswietla mi sie taki komunikat jak na screenie:
spotkal sie juz ktos z czyms takim? na xp chodzilo az milo
dodam ze gra jest oryginalna
Ostatnio zmieniony przez zolwik 14-12-2010, 19:08, w całości zmieniany 1 raz
Witam użytkowników forum.
To mój pierwszy post na PTT Forum.
Właśnie zainstalowałem i uruchomiłem na laptopie TRS 2004 na systemie Windows 7 HP 64 BIT.
A oto parametry laptopa: Procesor INTEL Pentium T4500 2rdzenie 2,30Ghz, Grafika nVIDIA GeForce GT320M;VRAM 1GB,HDD 320GB, Pamięć 3GB.
Przepraszam za możliwe błędy.
Pozdrawiam Maciej Ołdyński
Witam system jest bez niczego tylko aktualizacje automatyczne i ruszyło , ale musiałem TRS 2004 odinstalować bo nie dało się zainstalować service paków z internetu.
Wywalało błąd sumy kontrolnej.
Może to było spowodowane sterownikami do karty graficznej.
Pozdrawiam Maciej Ołdyński.
PS Czekam na pomoc w tej kwestii, jak nie ten dział to przepraszam moderatora i proszę o umieszczenie we właściwym dziale.
Wysłany: 13-01-2011, 19:44 Re: trs 2004 pod windows 7
macko36 napisał/a:
Witam system jest bez niczego tylko aktualizacje automatyczne i ruszyło , ale musiałem TRS 2004 odinstalować bo nie dało się zainstalować service paków z internetu.
Wywalało błąd sumy kontrolnej.
Może to było spowodowane sterownikami do karty graficznej.
Pozdrawiam Maciej Ołdyński.
PS Czekam na pomoc w tej kwestii, jak nie ten dział to przepraszam moderatora i proszę o umieszczenie we właściwym dziale.
Na "łysym" systemie? to może problem.
Musisz poczekać jeszcze jakiś czas...
Cytat:
WINDOWS MORE INFO
Windows 7 (64 bit Versions (X64)) Non Available
STATUS: In Beta(Beta testy)
Windows 7 (32 bit Versions (X86)) Non Available
STATUS: In Beta(Beta testy)
Jeśli nie masz Oryginalnego Systemu możesz mieć problemy z instalacją Service Pack'ów, są bardziej nadziane (sprawdzają oryginalność przed instalacją)
Brat też miał problemy z uruchamianiem starszych gier... nawet czasami sie instalatory nie włączały, tryb zintegrowany nie pomagał ani nawet konto administratora. Jeśli Service Pack nie pomoże ot będziesz mógł sie obejsć smakiem...
P.S - Może te Service Pack pomoże... ale wątpie bo ten system to "zakąska" - Syf nie system.
_________________ [Odcinek Psie Pole => Tzebnica ] ANULOWANY!
Mapka Fikcyjna [Demo] Wydana!
Ostatnio zmieniony przez Piotrek 13-01-2011, 19:48, w całości zmieniany 2 razy
A mnie TRS2004 sp4 śmiga na Win 7 Home Premium 64 bit. Jedyny objaw, to nie wiem gdzie mi się zapisują nowe mapy, bo w World/Customs/Maps mam tylko stare, które sobie zrobiłem. Nowe gdzieś znikają, choć w menu gry istnieją. Nie wiem o co chodzi?
Dodam, że zestaw na i7 870, 2,93 MHz, 4 GB ram, grafika geforce GTX 460
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 13-08-2011, 19:07
Piter napisał/a:
A mnie TRS2004 sp4 śmiga na Win 7 Home Premium 64 bit. Jedyny objaw, to nie wiem gdzie mi się zapisują nowe mapy, bo w World/Customs/Maps mam tylko stare, które sobie zrobiłem. Nowe gdzieś znikają, choć w menu gry istnieją. Nie wiem o co chodzi?
Dodam, że zestaw na i7 870, 2,93 MHz, 4 GB ram, grafika geforce GTX 460
Najprawdopodobniej zapisuje je normalnie tam gdzie zawsze (World/Custom/Maps), z tym że system je ukrywa aby nie pozwolić na dostęp do nich. Miałem coś takiego, aczkolwiek na Viście, ale myślę że tu może być to samo: foldery i pliki w rzeczywistości się tam znajdują, ale są ukryte w taki sposób, że nie można "windowsowo" ich wyświetlić, nawet jak się włączy pokazywanie ukrytych plików i folderów. I to nie tylko dotyczy TRS2004, ale i innych gier (m.in. Richard Burns Rally) aplikacji (np. konwertery wideo, itd.). System jakoś dziwnie interpretuje te pliki jako szczególnie niepożądane do zmian. Jedyny sposób jaki na to udało mi się wymyśleć to zrobić obraz jakimś programem do nagrywanie płyt (ja mam Ashampoo Burning Studio FREE, w programie podczas tworzenia obrazu już normalnie wyświetla wszystkie pliki) zawierający te pliki/foldery, potem go zemulować jakimś Alcoholem 52% czy czymś podobnym (btw., tylko uwaga, pod Vistą i 7ką NIGDY nie należy instalować Alcohola 120% bo uszkodzi bezpowrotnie system; bezbiecznie można używać 52%) i z wirtualnego napędu skopiować interesujące pliki. Podobno można też się do nich dobrać przez Total Commandera, ale akurat nie próbowałem tego więc nie wiem.
Podłączając się to tego tematu:
mam takie 2 pytania:
Zamierzam się właśnie przesiąść z TRSem 2004 właśnie na Win 7 i chciałbym się dowiedzieć: nie wiecie jak jest z działaniem dodoatków do tejże gry pod 7ką? Działają bezproblemowo czy są może z nimi jakieś "kwiatki" jak np. na Viście (wiele dodatków mi nie działało z niewiadomej przyczyny.... - pod Win XP ten sam zestaw dodatków nie stwarza problemów)?
Drugie pytanie: nie wiecie może jak skonfigurować TRS2004 na dość wydajnym sprzęcie, aby trochę lepiej wykorzystać jego możliwości? W pliku trainzoptions.TXT mam póki co coś takiego:
i jak na możliwości sprzętu (konfiguracja poniżej) wygląda bez rewelacji.
Ponadto przy próbie ustawienia rozdzielczości powyżej 1600x900 gra się nie uruchamia.
"Testowany" na:
Intel Core 2 Quad Q8300 2,5 GHz FSB1333 4MB L2cache
3GB RAM (DDR2)
AMD Radeon HD 5770 512MB VRAM
Zamierzam go w przyszłości używać na (laptopie):
Intel Core i5-2410M 2,3 GHz 3MB L3cache 2x256kB L2cache
8GB RAM: DDR3-1333
AMD Radeon HD 6770M 1024MB VRAM
maks. rozdzielczość ekranu: 1366x768
i chciałbym to skonfigurować tak, aby wykorzystać przynajmniej częściowo potencjał sprzętu. Widziałem kiedyś wpisy z trainzoptions.TXT które były nieco dłuższe (zawierały dodatkowe linijki wpisu) i były z konfiguracji pod dość mocny sprzęt. Nie spodziewam się cudów i "wodotrysków" bo TRS2004 jest już wiekową grą, no ale jakby ktoś z Was wiedział jak wykrzesać z niego jak najwięcej to byłbym wdzieczny ;) pod wyższy Trainz (2006 albo 2009) chyba narazie się nie przesiadam bo obawiam się że sporo dość ważnych dla mniedodatków mogłoby przestać działać (aczkolwiek chętniej bym się przesiadł na 2009 bo nowszy, ale słyszałem że mniej na nim działa jak narazie).