Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-06-2008, 21:39
Pomysł na stworzenie zestawu wszystkich typów EP09 zrodził się w sumie dzięki Kilofowi i jego poczynaniom ze swoją epoką, której nie ukończył. Troszkę to wszystko trwało, głównie przez mojego lenia i przez instytucje zwaną "LO", no ale najważniejsze, że już są.
Lokomotywa EP09 jest elektryczną lokomotywą pasażerską, dostosowaną do pracy w systemie prądu stałego 3000 V i szerokości toru 1435 mm. Posiada prędkość konstrukcyjną 140 km/h, natomiast najwyższa dozwolona prędkość eksploatacyjna wynosi 160 km/h. Prędkość konstrukcyjna wynika z parametrów trakcyjnych, które założono podczas projektowania, m.in. masa składu 550 ton. Jak wynikało z teoretycznej charakterystyki trakcyjnej lokomotywy, nie było możliwe osiągnięcie większej prędkości niż około 150 km/h z tak ciężkim składem na prostej, poziomej linii. Mimo to praktyka weryfikuje teoretyczne obliczenia: lokomotywa doskonale radzi sobie z cięższymi składami, np. EN Jan Kiepura, którego ciężar dochodzi do 800 - 900 ton. Mimo takiego obciążenia uzyskiwana jest prędkość maksymalna.
Zestaw lokomotyw EP09 to 11 różnych elektrowozów. Występują tam jednostki z halogenami zwykłymi, 012 z halogenami pionowymi oraz jednostki z garnkami, w większości znanych nam malowań (nie ma tylko malowania fabrycznego - całe kremowe lokomotywy), PKP Cargo, PKP ICC, Pomarańczki. Wersje z pantografamy połówkowymi oraz całkowitymi.
Thalys, szacunek dla Ciebie za to że podjąłeś się stworzenai tej cudownej lokomotywy. Wiem że trzeba w to włożyć ogrom pracy, żeby takie coś powstało, jednak zanim wydasz popraw może błędy.
1. http://img252.imageshack....nshot111ii4.jpg Spójrz na teksturę okna w drzwiach, zachodzi na dach, jest bardzo źle spasowana.
2. http://img291.imageshack....nshot116bk0.jpg Nie wiem dlaczego wszystkie epoki jagodowe maja ten pas IC. To samo loga ICC. Taki pas i loga ma tylko nr.16 Reszta go nie posiada. Zmniejsz także jasność, gdyż epoki są o wiele ciemniejsze.
3. http://img291.imageshack....nshot116bk0.jpg Źle spasowana tekstura, patrz na drzwi. Także przejście z czoła na bok ma różnice. Odpal Photoshopa, pobierz próbkę koloru, wybierz gradient, przejrzystość ustaw na 40% i zlikwiduj różnice w odcieniach. Tak zrobiłem w mojej EU07-469
4. http://img341.imageshack....nshot110wn2.jpg Całkowicie nie spasowana tekstura boku. Nie wiem też czemu tworzysz fikcyjne lokomotywy. NIE MA epoki w malowaniu Cargo z takimi halogenami, są tylko garnki. Wyjątkiem jest 012 czyli brzydula. Tak wygląda numer 037 na chwilę obecną http://phototrans.eu/0.1A/tournee.php?p=2607
W większości epok nie masz tekstury miejsca mocowania sprzęgu. W epokach jest widoczny
gdyż ma możliwość wsadzenia pięści Breżniewa. Zauważyłem też że epoki mają za małe zderzaki, rzuca się w oczy. Codziennie widuję minimum jedną epokę, wiec wiem o czym mówię. Poza tymi błędami to szacun for You :) I na przyszłość, nie rób loków takich na których nie masz tekstur. Widzę że wszystkie jagody zrobiłeś z numeru 016, widać po napisie ICC. Także te 2 epoki Cargo w halogenami, takich loków nie ma. Wyjątek jak wspominałem to brzydula czyli 012.
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-06-2008, 22:44
Z góry przepraszam, za tą "fikcyjność" niektórych wersji, numery brałem z sufitu, ponieważ loki te nie będą posiadać edycji numerów. W sumie mogłem wpierw sprawdzić, jak dany pojazd wygląda, no ale dobra, mój błąd. Te tekstury zachodzące na dach poprawie, nęciło mnie to wcześniej, a później mi ze łba wyleciało.
To prawda, na tekstury miałem tylko zdjęcia EP09-016 ICC i jednej z epok Cargo, chciałem ogarnąć wszystkie typy, jak widać troszke przesadziłem, mam nadzieje, że nie będzie mi mieć tego za złe. :P
Tekstury mocowań dodam, a co do zderzaków, nie jestem pewien. Jakbyś mi podał ich wielkości realne to moglibyśmy jakoś skonfrontować to z wielkością zderzaków mojej EP09.
- Zgarniacz znacznie poprawiony od wersji pierwotnej, ale nadal wiele mu brakuje do tego jak powinien wyglądać.
- EPoka ma troszkę małe przyśpieszenie, ale to akurat na plus, niestety hamowanie jest wręcz tragiczne i to jest na pewno do poprawy bo ze zwykłym składem IC, przy maksymalnym hamowaniu spadek km/h jest rzędu 1km/h na jedną sekundę.
Ogólnie bardzo fajne modele, wystarczy poprawić te niedociągnięcia i będzie świetnie.
Pozdrawiam
_________________ Iwan
Ostatnio zmieniony przez Iwan 16-06-2008, 23:54, w całości zmieniany 1 raz
Znalazłem parę różnic między EP09 Thalysa a SirM'a.
Pisałem, ze coś z czołem jest nie tak, i faktycznie jest nie tak, względem modelu SirM'a i moich osobistych odczuć. Raz, że ccały lok wydaje się być za wąski, dwa, że reflektory inaczej umieszczone tak samo jak podesty (Thalysowa EP09 przypomina mi SU/P45 :D) Tak więc proszę o wyjaśnienie tej kwestii przez autora
Kolejny element, skoro loku ustawione są równo... to czemu wózki nie są?
Ostatnia rzecz tak na szybko... instalacja elektryczna na dachu? Takie porównanie między jednym a drugim EP09
Pomijam fakt, że żadna EP09 przed przejęciem przez IC nie miała klimy na dachu (klime taką mają chyba tylko epoki ickowe i to po NG), wypuszczanie repaintów, które nigdy wcześniej nie istniały tak samo (Ep09 w malowaniu cargo z poziomymi halogenami). Krótko mowiąc spodziewałem się czegoś lepszego po tak rozreklamowanym produkcie.
SirM-owa EPoka jest swojego rodzaju wyznacznikiem tego jak powinien wyglądać model. Mam nadzieję, że Thalys w wolnych chwilach będzie poprawiał swoje EP09, tym razem bardziej biorąc przykład z SirM-a.
PS. jeszcze taki mały szczegół, brakuje poręczy np. na czole.
_________________ Iwan
Ostatnio zmieniony przez Iwan 17-06-2008, 11:35, w całości zmieniany 3 razy
Być może jest za wąska, będę to musiał poprawić razem (znowu :D) ze zgarniaczem. :P Opracowania dwóch różnych autorów nigdy nie będą takie same, więc stąd są te różnice. Na podwozie też spojrze.