Wysłany: 23-06-2008, 17:50 Jak zmienic rodzaj zeby sie zmienily wszystkie w calej
Tzn zmieniam teksture toru w tym programie, VistaMare TrainzMap ale tylko zmieniaja sie tory w niekturych czesciach tzn te co samemu sie uklada a tekstura w stalych torach jest ta sama jaka nadalem przy tworzenieu trasy. Nieumiem dokladnie opisac mam nadzieje ze bedzie wiadomo o co chodzi. Pozdro i dziekuje za ewentualne podpowiedzi.
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 23-06-2008, 18:23
1. Aby zmienić tylko jeden odcinek, należy kliknąć na torze PPM, wybrać nowy i OK.
2. Aby zmienić kilka torów (tych samych) na inne, należy kliknąć PPM na torze zaznaczyć opcję "change all occurrences of this KUID" i OK.
3. Aby wyprostować odcinek toru, klikamy PPM na torze i zaznaczamy opcję "straight" i OK.
Pozdrawiam.
Wysłany: 26-06-2008, 11:47 Re: Jak zmienic rodzaj zeby sie zmienily wszystkie w calej
mrugala napisał/a:
Tzn zmieniam teksture toru w tym programie, VistaMare TrainzMap ale tylko zmieniaja sie tory w niekturych czesciach tzn te co samemu sie uklada a tekstura w stalych torach jest ta sama jaka nadalem przy tworzenieu trasy. Nieumiem dokladnie opisac mam nadzieje ze bedzie wiadomo o co chodzi. Pozdro i dziekuje za ewentualne podpowiedzi.
Rozumiem, że chodzi ci o zmianę wyglądu tzw "stałych" torów? Niestety w TrainzMaps niedasię.
Sposobem podanym przez mgarkowskiego zmienia się jedynie tory spline, jak to określiłeś "układane samemu".
Natomiast tory stałe, podobnie jak tory przy rampach czy chociażby w moich szablonach rozjazdowych (czyli będące częścią obiektu "scenery") mają zwyczaj dopasowywać się do wyglądu podłączanych do nich torów spline, i to pod dwoma warunkami:
Po pierwsze - to musi być ustawione w configu dodatku, ponieważ jest to opcja wyłączalna.
Po drugie - aby wygląd odcinka toru stałego się zmienił po przyczepieniu toru z jednej strony, na drugim końcu NIE MOŻE BYĆ przyczepionego innego toru, bo z zamiany nici.
Jeśli chcesz zmienić wygląd stałego toru, to na obu jego końcach odetnij tory spline (nie usuwaj tylko rozłącz - w zakładce gdzie wybierasz tory spline pod obrazkiem jest narzędzie "podziel krzywą" w postaci trzech kółek na łuku, kliknij tym na punkty połączenia spline z stałym) a następnie przy pomocy narzędzia do przesuwania porusz końcem toru spline tak, aby się na nowo przyczepił do stałego. Wtedy się zmieni. Potem to samo z drugiej strony toru stałego.
I nie przejmuj się jak nie będziesz mógł od razu "złapać" przesuwajką końca spline - trzeba czasem trochę poklikac :)
A jeżeli na mapie masz dużo takich stałych torów to może pomyśl o wymianie ich na "normalne" spline? bo inaczej się zaklikasz.
- kasujesz jeden segment stałych torów
- w to miejsce podłączasz tor spline
- kasujesz następny segment
- podłączasz kolejny spline
W ten sposób węzły będą w tych samych miejscach i łuki też pozostaną takie same, tak mi się przynajmniej wydaje :) Nie mniej jednak to może być - zwłaszcza przy dłuższych mapach - dosyć uciążliwe. Najlepiej naucz się skrótów klawiatury (w instrukcji są? nie wiem) to szybko pójdzie.
Mogą być problemy z prostymi odcinkami torów, ale te orginalne mapy to ... Tam te tory to chyba jakiś niewidomy układał na czuja. Swego czasu przerobiłem Wielką Brytanię, pozostało ok. 1/3 węzłów z orginalnej, bo jaki sens na prostym odcinku torów kłaść 5 węzłów?
Mnichu, to się przydaje, jak w zakładce wydajności mamy mały zasięg rysowania, wówczas tor obserwowany z dużej wysokości po prostu znika, a gdy ma kilka węzłów po drodze, ten problem już nie występuje :) Poza tym jakoś łatwiej to objąć :P No i jeszcze sprawa stawiania sygnalizacji, nie wiem jak przy "dzisiejszej", ale ta najstarsza jaka istnieje szalała przy przesuwaniu torów, przełączaniu węzłów itd, więc żeby odnaleźć zaginiony semafor nie trzeba było daleko szukać, bo był najprawdopodobniej na początku kolejnego węzła :)