FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: zolwik
18-05-2014, 21:56
Knurów
Autor Wiadomość
Korzeń 
znawca

Wysłany: 06-03-2011, 20:29   Knurów

Odcinek znany już z mapy Jamala linia 156, ale o wiele lepiej odwzorowany, bardziej szczegółowy i rozbudowany. Obszar działań zamyka się wokół kopalni Knurów i należącego do niej pola zachodniego "Foch" i szybu "Aniołki". Jest też krótkie połączenie osobowe Knurów- Knurów Kopalnia- Knurów Szczygłowice. Łącznie około 7km. Krótko mówiąc cały obszar Knurowa z wyłączeniem kopalni Szczygłowice. Mapa ma posłużyć głównie do wykonywania manewrów, do czego moim zdaniem nadaje się idealnie. Czas w której umiejscowiłem całość, to okolice lat 1995-2000. Wysokość i ukształtowanie terenu odwzorowana wg. google earth, map sztabowych i zdjęć lotniczych.
Zdjęcia porównawcze są współczesne, tj. najstarsze wykonane na początku tego roku, dlatego są pewne różnice, które w miarę możliwości będę opisywał.
1. Wschodnia strona stacji Knurów. Skrzyżowanie z ulicą Przemysłową.

Światła na rogatkach celowo są inne, takie były wcześniej. Widoczne na 4 zdjęciu szlabany też nie są wstawione (tak to te sławne), dawniej ich nie było.
2. Plac ładunkowy

Tutaj chyba najbardziej rzuca się w oczy estakada. Zeszpeciła krajobraz dopiero w 2007 roku, więc u mnie jej nie ma.
3. Dworzec Knurów

Dworzec nie zmienił się jakoś bardzo przez ostatnie 10 lat, pomijając to że coraz więcej elementów znika ostatnimi czasy, np. zegar, ławki, tablica informacyjna... Budynek dworcowy jest tylko zastępczo wstawiony na czas oczekiwania na orginał.
4. Zdjęcia czysto techniczne:
-Knurów zachód:

-Knurów wschód:

13 screenów... Może nie jest to jakaś oszołamiająca liczba, ale nie zdawałem sobie wcześniej sprawy jak czasochłonne jest takie zestawienie zdjęć z wirtualną rzeczywistością. Oczywiście będzie dalsza część.
To chyba tyle... No nic, jak sobie coś przypomnę to najwyżej dopiszę. Miłego oglądania.

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 06-03-2011, 22:51   Re: Knurów

Korzeń napisał/a:
Odcinek znany już z mapy Jamala linia 156, ale o wiele lepiej odwzorowany, bardziej szczegółowy i rozbudowany.

No nie sposób się nie poczuć urażonym... W Knurowie spędziłem wiele godzin wykonując zdjęcia i szkice układów torowych, dbając właśnie o wierność odwzorowania rzeczywistości. Co to znaczy, że u Ciebie jest to o wiele lepiej odwzorowane, bardziej szczegółowo i rozbudowane? Podaj przykłady, bo jak na razie widzę tylko zastosowanie innych dodatków.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 06-03-2011, 23:07   

Przepraszam Cię Jamalu! Nie miałem na myśli tego, że źle wykonałeś swoją pracę, czy odwaliłeś kit. Poleciałem skrótem myślowym i stąd to nieporozumienie. Chodzi mi o to, że u Ciebie szlak prowadzi "po prostej" między Knurowem, a Szczygłowicami z bocznicą kopalni Knurów, co jest zrozumiałe przy tak ogromnym projekcie. Jako, że ja robię tylko swoją mieścinę, to prowadzę odnogi do "Focha", małej lokomotywowni, na szyb Aniołki, zwał centralny itp. I o to mi chodzi kiedy mówię, że jest bardziej rozbudowana, w kontekście tylko tego jednego obszaru.
Przykro mi, że Cię uraziłem i rozumiem w czym rzecz. Sam się też sporo nałaziłem spisując nazwy semaforów itp.

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 06-03-2011, 23:56   

Korzeń napisał/a:
Poleciałem skrótem myślowym i stąd to nieporozumienie.

Spoko, luz! :) Teraz rozumiem. Rzeczywiście nie robiłem tej odnogi na Foch, czy zwałowisko i dobrze, że to robisz, bo do tej pory nie powstała żadna mapa z Górnego Śląska zawierająca ten nieodłączny element przewozów odpadów kopalnianych :)

Pozdrawiam i powodzenia!

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 07-03-2011, 17:58   

Cytat:
do tej pory nie powstała żadna mapa z Górnego Śląska zawierająca ten nieodłączny element przewozów odpadów kopalnianych :)

@Jamal. Na razie nie powstała :), jak widać w temacie o screenach to można dostrzec, że pracuje nad tymi kolejami.

Co do mapy, to widzę u Ciebie inny klimat taki bardziej przedstawiający ponurość Górnego Śląska :), czy dobrze to kwestia gustu. Mimo wszystko ciekawie się zapowiada.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 08-03-2011, 21:13   

Ponurość... Może i racja, ale na taki klimat zdecydowałem się w procesie eliminacji ;-) . Lato/wiosna odpada ze względu na to, że takich map jest wiele. Zima jest na tyle specyficzną porą, że wiele dodatków trzeba by przerabiać żeby pasowały, a poza tym nie mogę ścierpieć tych płatków śniegu wielkości bochnów chleba :D. Taka kolorowa jesień... nie wiem dlaczego nie. Taki klimat ponuro, szarobury mi odpowiada i już! :-)
Kolejna porcja żeby tak po próżnicy się nie rozwodzić:
1.Widok od strony dworca na kopalnię i koksownię (dzisiaj już nieistniejącą) :-( :

2. Widok na koksownię, którą odtwarzam praktycznie na czuja:

3. Sortownia kopalni:

I tak na marginesie. Przyznaję się bez bicia że gdzieś wcięło mi około 90 metrów między kładką, a pierwszą, starszą sortownią. Odkryłem to dopiero dzisiaj, kiedy próbowałem dopasować resztki koksowni ze zdjęć do tych wirtualnych.
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 08-03-2011, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 08-03-2011, 21:29   

Korzeń całkiem nieźle Ci idzie, ale wiesz, jak mamy oceniać mapę to dawaj więcej rzutów ogólnych, a to co dajesz do tej pory idealnie nadaje się do działu screenshoty (BTW pewnie nie jeden konkurs byś wygrał ;-) )
Ostatnio zmieniony przez drstrach 08-03-2011, 21:29, w całości zmieniany 1 raz  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 08-03-2011, 21:38   

drstrach napisał/a:
Korzeń całkiem nieźle Ci idzie, ale wiesz, jak mamy oceniać mapę to dawaj więcej rzutów ogólnych, a to co dajesz do tej pory idealnie nadaje się do działu screenshoty (BTW pewnie nie jeden konkurs byś wygrał ;-))

Spoczko. Jutro wstawię. I tak za jakiś czas wrócę jeszcze raz do tych pierwszych ujęć, bo wymieniam całość sieci trakcyjnej, ta starsza jak widać krzaczy się w 2010. Narazie chcę pokazać poziom odwzorowania otoczenia.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 08-03-2011, 22:09   

Takie pytanie, czemu na linii stosujesz wysięgniki rurowe zamiast teownikowych? Nie ma tam rurowych, a zwłaszcza nie było ich przed 2000 rokiem jak jeszcze koksownia działała. Chętnie bym Ci też dorobił baterię M-63A bo mam jej plany i foty na tex, ale utraciłem wszystkie pliki g max, a robić to od nowa to trochę babrania. Mają taką samą konstrukcje zewnętrzną jak Ja-65 Jadźki, ale góra ma inne rozmieszczenie rur ze względu na inny typ, czyli zasypowy. Pokaż screeny od góry z zakładu i koksowni, mam troche jej fot wiec moge pomóc odwzorować ją dokładnie. I jedna rzecz która rzuciła mi się w oczy. Gdzie jest 130m komin ciepłowni? Jak masz jego dokładne foty to trzasnę go od ręki, bo ma unikatowe jak na Polskę malowanie zaczerpnięte od Niemców.
Ostatnio zmieniony przez KWK Kebab 08-03-2011, 22:11, w całości zmieniany 1 raz  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 09-03-2011, 17:06   

Jeśli chodzi o wysięgniki to rozróżniam tylko długie krótkie i niskie. W rodzaje nie wnikam. Dlatego proszę o radę których ty byś tutaj użył, zawężając do zestawu autora bbf. Bateria byłaby super ;-). Komin ciepłowni był od początku, na tych screenach akurat tak się złożyło, że zniknął za innymi budynkami. Fot jeszcze nie mam, ale to nie jest żaden problem. W pierwszy pochmurny dzień (mam nadzieję że nie nastąpi to zbyt szybko, bo zimy mam już dość) go obtrzaskam. I tak niemal codziennie się tam szwendam. Przy okazji obtrzaskam sortownię i szyb basztowy Jan.
I ogólne screeny:

Auran/N3V Games znowu ma u mnie plusa. Dzięki opcji podmieniania dodatków uniknąłem mozolnego ręcznego podmieniania sieci trakcyjnej. Połowa roboty praktycznie odwaliła się sama :D.
Swoją drogą, trochę źle jest zrobiona ta "dobudówka" do szybu basztowego na Fochu. Tutaj ledwo co prawda, ale widać, że ona powinna być nad torami. Nie jest to jakieś super ważne, ale jednak.

ryhuPKP
super trainz

Wysłany: 09-03-2011, 20:56   

Ale mapka extra. Świetna po prostu. Widać że wkładasz ogromną ilość pracy zaangażowania i serca bo na serio widać efekty. Powodzenia w budowie ;-)

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 10-03-2011, 15:16   

Co do sieci, to jest tutaj trochę do poprawy. Wiem, że to żmudna robota, ale jak robić mapę realną to realnie trzeba też sieć odwzorować. Jamal wykonał ją bezbłędnie na swojej mapie. Spójrz kiedy stosuje wysięgniki krótkie, długie i kiedy pojedynczy drut jezdny. W Knurowie z tego co wiem to tylko jeden tor dodatkowy posiada podwójny drut jezdny, no i tory szlakowe. Na pozostałych pojedynczy. Możesz zrobić screena i pokazać zrobiłeś odciągi, czyli przęsła naprężania?
http://img140.imageshack....1103090009.jpg/ Tutaj ważna rzecz. Wiadomo, na szlaku stosujesz tzw zygzakowanie, czyli na przemian wysięgnik długi i krótki. Tutaj na głowicy są łuki jak widać. Po zewnętrznej stronie masz dobrze, wysięgnik długi. Jednak po wewnętrznej musi być wysięgnik krótki. U Ciebie są długie. Na łukach nie ma zygzakowania, krótki po wewnętrznej, długi po zewnętrznej. Taka jest zasada.
Co do koksowni, brakuje Ci charakterystycznych elementów, czyli zbiorniki na smołę, benzol i inne produkty chemiczne, oraz zbiornika gazu. Także liczne rurociągi oraz hala rozładunku węgla, tutaj się znajdowała http://www.zumi.pl/,Knur%...b,namapie.html? Moją wrzuć, bo była podobna. Nie było tam wywrotnicy czołowej tak jak na Victorii czy Makoszowach.
Na kopalni brakuje detalu, jakieś krzaki, przede wszystkim ciemna tex, najlepiej węgla, skrzynie gdzieś powrzucaj i rurociągi FMA powpychaj w różne miejsca. To nie jest ciężkie a znacznie poprawia odbiór kopalni. Więcej detalu dodaj do zakładu po prostu.
I uwaga, pobierz z Trainz Maps komin z KWK Pniówek, nadpisuje ten szajs z Sierszy 120m który masz na screenie,. Najgorszy komin jaki wyszedł.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 11-03-2011, 19:12   

Na początek sieć poprawiona. Druty już są w takiej ilości i tam gdzie powinny. Wysięgniki rozmieszczone wg. wskazówek. Przęsła naprężania też są:

No i koksownia. Powciskane jakieś zbiorniki, "świeczka", przesuwnica, zbiornik na gaz i lifting terenu.

Nooo i podmieniony komin. Krzaczorów nie będe dowalał, bo tam nigdy nie było wysokiego zielska w najbliższym otoczeniu torów. Teren o dziwo jest dość zadbany.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 12-03-2011, 15:28   

Kurde teraz zauważyłem, trochę pokopałeś z baterią. Ściągnij nową wersję z TMki, i wieża i bateria są osobno. Wieża gaśnicza jest w złym miejscu. Ona przecież musi stac po stronie koksowej baterii, gdzie jeździ lok z wagonem który do niej wjeżdża. Musisz tutaj nagiąć trochę rzeczywistość. Brakuje też hali rozładunku węgla. I jak typowo dla koksowni wszędzie leżą kupki koksu, porób je miejscami. Zabrakło też hali rozładunku węgla. Pamiętaj, że węgiel dowozili tam do końca z Dębieńska i Jas-Mosa. Poza tym brak uwag.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 12-03-2011, 21:28   

Jak dobrze, że ta litania coraz krótsza :-P
Dzisiaj zaplecze kopalni i stacja Knurów kopalnia.

No i standardowo już poglądówki i insze:

I ta koksownia. Dodana rozładownia węgla i przekopana cała bateria. Już lepiej się chyba tego nie da spasować.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 13-03-2011, 02:44   

Jeszcze nie to z baterią. Przede wszystkim nie dawaj jej w ziemię. To co jest na baterii to tzw wóz przelotowy. Podjeżdża, otwiera komorę i zaraz jest takim podajnikiem który przesypuje koks na wagon który targa elektrowóz do wieży gaśniczej. Następnie wraca i przy baterii rozładowuje koks na tzw zrzutnię koksu, która nie jest odwzorowana. Tak to wygląda:

Tutaj pokazane na przykładzie koksowni Dębieńsko, równiez wyposażoną w baterię zasypową, a w zasadzie dwie które są połączone.

http://img824.imageshack.us/f/0801u.jpg/ Tutaj zła sieć. Z prawej krótkie wysięgniki powinny być. Sieć ma być odciągana od środka łuku. Wysięgnik długi ją "dociska". Na Twoim zdjęciu widać to zresztą http://img87.imageshack.us/f/zdjcie0801.jpg/ W paczce sieci są też tzw wysięgniki na konsolach czy sztywne. Są po prostu dłuższe. Stosuje się je właśnie na przystankach. Ale nie należy zapominać o zawieszeniu. Długie ramiona mają zarówno wersję "krótką" i "długą". http://img852.imageshack....1103120018.jpg/ Tutaj tak samo do poprawy. Na odwrót daj wysięgniki.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 13-03-2011, 10:22   

KWK Kebab napisał/a:
Tutaj tak samo do poprawy. Na odwrót daj wysięgniki.

Najprościej wyobrazić sobie uchwyt na wysięgniku (ten kawałek rurki mocowany bezpośrednio do drutu jezdnego) jako kawałek sznurka - wiadomo, że "sznurek" pracuje zawsze na rozciąganie, w drugą stroną "niedasię" :-) Potem wystarczy spojrzeć, w którą stronę sieć ciagnie "sznurek" - od/do słupa. Tak łatwiej jest poprawnie "wysięgnikować".
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025
Ostatnio zmieniony przez RBach 13-03-2011, 10:24, w całości zmieniany 1 raz  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 13-03-2011, 10:28   

Poraz enty poprawiona koksownia.

I taka ciekawostka.
Od 2:30 http://www.youtube.com/wa...feature=related

EDIT:
Sieć już się poprawia. Trochę mi Dawid namieszał, bo:
Cytat:
2011-03-10, 15:16
Tutaj na głowicy są łuki jak widać. Po zewnętrznej stronie masz dobrze, wysięgnik długi. Jednak po wewnętrznej musi być wysięgnik krótki. U Ciebie są długie. Na łukach nie ma zygzakowania, krótki po wewnętrznej, długi po zewnętrznej. Taka jest zasada.

No i później poleciałem automatycznie. Długie na zewnątrz, krótkie po wewnętrznej i wsio. :D
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 13-03-2011, 10:36, w całości zmieniany 1 raz  

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 13-03-2011, 16:38   

Świetnie wykombinowałeś tą zrzutnię koksu :) Wygląda to idealnie. Jak machnę od nową baterię bo utraciłem plik g max to mogę osobno dorobić Ci jeszcze wypycharkę, ale kiedy to będzie to nie wiem. Na razie brak weny :)

Korzeń 
znawca

Wysłany: 15-03-2011, 21:57   

@Kebab: bez weny to nie robota... Nie jest to dla mnie jakieś super ważne. Nooo chyba żeby zrobić taką w pełni interaktywną koksownię. Z animacją wsadnicy i gaszenia koksu. To wszystko pięknie udźwiękowione. Na taki zestaw to bym się połakomił :-D
A na dzisiaj:
1. Połączenie między Kopalnią Knurów, a Polem Zachodnim "Foch"

2. Pole Zachód

3. I kilka zdjęć lotniczych:

I tyle na dzisiaj. Jestem pewien że na tym odcinku nie ma najmniejszego uchybienia w sieci trakcyjnej :D.

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 15-03-2011, 23:16   

KWK Kebab napisał/a:
http://img824.imageshack.us/f/0801u.jpg/ Tutaj zła sieć. Z prawej krótkie wysięgniki powinny być. Sieć ma być odciągana od środka łuku. Wysięgnik długi ją "dociska". Na Twoim zdjęciu widać to zresztą http://img87.imageshack.us/f/zdjcie0801.jpg/ W paczce sieci są też tzw wysięgniki na konsolach czy sztywne. Są po prostu dłuższe. Stosuje się je właśnie na przystankach. Ale nie należy zapominać o zawieszeniu. Długie ramiona mają zarówno wersję "krótką" i "długą". http://img852.imageshack....1103120018.jpg/ Tutaj tak samo do poprawy. Na odwrót daj wysięgniki.

Dawid, są też wyjątki, wystarczy spojrzeć na linię 136 na odcinku z Kędzierzyna Koźla do Zdzieszowic. http://img824.imageshack.us/img824/7713/0801u.jpg Tylko że słupy są inne :-P

http://img541.imageshack....01103150002.jpg Odbojnice na moście są zbyt długie przy rozjazdach.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 15-03-2011, 23:21, w całości zmieniany 4 razy  

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 16-03-2011, 13:17   

Kamil, głupoty gadasz. Tam jest tak sama jak na innych szlakach. Odróżnij ułożenie sieci na łukach od zygzakowania. Także od Katowic do KK są miejsca gdzie na PROSTEJ obok siebie sa wysięgniki długie i krótkie. Tak na przemian. Natomiast na linii 146 tak nie ma.
A Foch, gruuuby :)

Korzeń 
znawca

Wysłany: 19-03-2011, 18:07   

No to cofamy się spowrotem pod kopalnię. Zaplecze kopalni Knurów z lokomotywownią, warsztatem, placem ładunkowym kopalni i osadnikiem. Stąd odchodzą tory na zwał centralny, do szybu Aniołki i na Foch.
1. Tory łączące wszystkie wyżej wymienione elementy.

2. Magazyny kopalni. Tutaj składuje się wszelkie drewniane bale, słupy, słupki, stalowe teowniki, i "wszelkiego rodzaju wszystko"*:

3. Osadniki, czyli taka Kłodnica**, tylko w postaci sztucznego zbiornika:

4. Zdjęcia z zumi, albo innego google earth:

5. I 2 zdjęcia z lotu Małysza:

Objaśnienia:
*Wszelkiego rodzaju wszystko- określenie wymyślone na poczekaniu. Zastrzeżone prawami autorskimi.
**Kłodnica- rzeka przepływająca m.in. przez Gliwice. Dawniej zlewało się do niej ścieki ze wszystkich okolicznych kopalń, więc na jej dnie spoczywa sporo węglowego mułu który nadaje się na opał. Słowacy (chyba) chcieli kiedyś oczyścić kanał z ww. mułu swoim sprzętem na swój koszt pobierając jako wynagrodzenie jedynie paliwo z dna rzeki na opał, ale miasto się nie zgodziło.

Tak, wiem że na wodzie przy 3 punkcie unoszą się kłody, ale nie znalazłem odpowiedniej suwnicy do zastąpienia obecnej.
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 19-03-2011, 18:08, w całości zmieniany 1 raz  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 09-04-2011, 10:43   

Mała stacja Szczygłowice z dwoma torami głównymi i trzema dodatkowymi, oraz torem do bocznicy szybu kopalni Szczygłowice. Obecnie ze względu na szkody górnicze i liczne akcje zbieraczy złomu stacja jest całkowicie odcięta od sieci kolejowej.

Inne zdjęcia z tego rejonu:
1. Stacja Szczygłowice

2. Szyb KWK Szczygłowice

3. Zdjęcia lotnicze:

Cris 
znawca

Wysłany: 09-04-2011, 11:49   

Aleee faaajnaa mapkaaaa :P No widać, że wiele pracy zostało włożone w "jej" budowę, szczególnie widać, to przy porównywaniu to zdjęć okolic które tworzysz w ts-ie. Klimat mi się podoba bardzo. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Cris 09-04-2011, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi