Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2011, 13:14 Trainz Simulator 12
Pojawiło się info na temat nowej wersji Trainz, nazywa się to to Trainz Simulator 12 i na razie jest dostępne w wersji Trainz 10th Anniversary Collector's Edition za jedyne 149,99 AUD (ktoś chyba zapomniał mózgu zabrać z domu ).
Co to jest Trainz Simulator 12? Wg tego co napisali nie widzę nic nowego oprócz trybu multiplayer (a nie mówiłem ) i dodatkowej właściwości z oddalaniem widoku (wg autorów do wysokości satelity, cokolwiek by nie znaczyło), no i oczywiście nowe mapy:
Balezino - Mosti
Debrecen - Nyiredyhaza
ECML Kings Cross - Newcastle
Mojave Sub Division
Municipal Transit Railway
Norfolk & Western - Appalochian Coal
Northeast Corridor - Wilmington To Philadelphia
Southern China
A teraz uwaga! Wyobraźcie sobie, że Trainz Simulator 12 będzie kompatybilny wstecznie z TS2010. I tą miłą wiadomością zakończę
Zapomniałbym, jeśli ktoś ma do wyrzucenia 430 zetów (albo 150 AUD) to może sobie to cudo zakupić tutaj: http://www.auran.com/aura...php?p=3&PID=360
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 18-03-2011, 14:01
Co jak co ale to jest najdroższa gra, którą kiedykolwiek widziałem. Edycje kolekcjonerskie w dniu premiery dobijają do 250zł ale o przekroczeniu 300, tutaj 400 trudno mówić... Nir pojmuje tego. Teraz tylko pytanie, kto to kupi?
Wysłany: 18-03-2011, 14:05
Cameron napisał/a:
Teraz tylko pytanie, kto to kupi?
Ja nie, ja nie głupi
A tak BTW jeśli wejdzie zwykła edycja, to najprawdopodobniej kupię, bo wg tego co napisali TS12 ma wszystkie poprawki TS2010 + Multi, czyli jakieś 6-8 godzin będę do przodu przy instalacji.
Wiem. Ale w przyszłym roku pewnie znów coś wymyślą, znaczy nowszą wersję, Więc ta wersja jeszcze bardziej stanieje. Grunt to nie śpieszyć się z zakupem
Ostatnio zmieniony przez marcinbinio 18-03-2011, 14:27, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 18-03-2011, 14:54
Za taką cenę to nie należy oczekiwać kotleta numer 5 tylko nowy silnik graficzny i inne bajery. Trzeba poczekać aż stanieje do powiedzmy 50 PLN i wtedy kupić.
Za taką cenę to nie należy oczekiwać kotleta numer 5 tylko nowy silnik graficzny i inne bajery. Trzeba poczekać aż stanieje do powiedzmy 50 PLN i wtedy kupić.
o poczatku masz coraz drozej.... i co masz w zamian? co edycja to jeden budynek nowy...
a w TS12 dostaniesz extra;d tory 3D to bedzie hit ;d ;d
Wysłany: 12-04-2011, 16:46
Wygląda na to że będzie sobie można w kilku jeździć po mapach i mijać się albo na szlaku albo na stacjach. Może być z tego fajna zabawa, mamy jakąś mapkę, mamy rozkład, staramy się go trzymać żeby się nie buchnąć na szlaku czy stacji. Do tego ktoś kto zarządza ruchem i się dzieje :)
Wysłany: 12-04-2011, 16:56
Pawel_15 napisał/a:
Do tego ktoś kto zarządza ruchem i się dzieje :)
Tego chyba nie ma, chyba że posadzimy maszynistę w nastawni i coś z tym da się wykombinować. Jedno ale, wszystkie dodatki do map multi muszą być na DLS (tak przynajmniej było w beta testach).
mr s [Usunięty]
Wysłany: 12-04-2011, 17:15
hmm z tego co widzę na trailerze http://www.youtube.com/watch?v=XelHX9tAzKE to jestem rozczarowany taką samowolką na tym multi, wystarczy jeden troll i po zabawie (no chyba że jest opcja z pilnowaniem)
Wysłany: 12-04-2011, 18:00
A co w przypadku gdy są dodatki spoza DLS ? Wywali komunikat że mapa nie będzie multi ? I na jakiej to multi działa ? Serwer na localu + wyjście na zewnątrz, serwery Auranu (lipa z grania) czy serwer zewnętrzny z możliwością zainstalowania odpowiedniego API ?
Przy okazji zauważyłem kolejną stronę, tym razem trainzportal.com. Oni poszaleli, był już chyba z 6 domen, na każdej co innego, ciekawe po co? Portal kojarzy mi się z centrum, a i tak najlepiej wchodzić przez auran.com, żeby np. zobaczyć swój planetauran - na trainzportal go ni ma. A przy quicklinks'ach na trainzportal.com jest ciekawostka, choć nieco przeterminowana już: http://trainzportal.com/product_trainz_mac.php. Może nie będę niedługo musiał przełączać kompa w te i wewte
Choć przestałem grać w Trainz i skończyłem na Trainz 2004 to z ciekawości obejrzałem trailer.... nie wiem czy ja jestem ślepy, a może jestem niedorozwinięty ale nie widzę tam nic nowego od czasu 2004. Grafika by mi nie przeszkadzała, gdybym nie wiedział, że podobnie wyglądała gra w wersji 2004. Widzę, że dodali tryb Multi i trasy + kilka lokomotyw.
Co do ceny to chyba komuś tam szajba odbiła.... Pomyśleć, że ja narzekałem na wysoką cenę (59.99 USD) za symulator lotu z realistyką produktu wojskowego.... a tu taki żarcik lol
Ostatnio zmieniony przez Atlantis 15-04-2011, 15:19, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 15-04-2011, 23:29
Pojawiło się więcej oficjalnych informacji na temat TS12: http://online.ts2009.com/mediaWiki/index.php5/TS12
Z ważniejszych:
- poprawiono jakość dźwięku stosując efekt Dopplera (jaki ma to wpływ na dźwięk to może wyjaśnia nam dźwiękowcy)
- brak trybu zgodności ze starszymi wersjami, co oznacza ostateczny koniec dodatków z błędami, ale także ostateczny koniec bilboard trees, czyli starszego zielska, silnik sam podmienia drzewa na wbudowane SpeetTrees, co nie wygląda najlepiej (przykład mapa EK3 po takiej podmiance: http://i.imgur.com/aJOxA.jpg)
- i teraz uwaga, wielka nowość, Auran po raz pierwszy postanowił wycofać dodatki pamiętające jeszcze pierwszego Trainz-a, znaczy cud się stał
Z ważniejszych:
- poprawiono jakość dźwięku stosując efekt Dopplera (jaki ma to wpływ na dźwięk to może wyjaśnia nam dźwiękowcy)
Czyli pobieżnie tłumacząc, jak dajesz Rp1 i stoisz kamerą przed lokiem dźwięk będzie narastać coraz głośniej w miarę jak lokomotywa będzie się zbliżać, jak Cię minie, to będziesz miał wrażenie, że sygnał zmienił ton i dąży do wyciszenia, ale to właśnie efekt Dopplera, przypadek nr 1 i 2, ruch źródła ujemny i dodatni, ruch obserwatora - brak. Posłuchaj karetek jak jeżdżą po mieście, z pewnością to słychać
Cos czuje ze na 2010 sie skonczy pewna epoka i niektorzy z nas sie nie przesiada na wyzsze wersje...
Co roku ktoś tak mówi Poczekam jeszcze z miesiąc i chyba nabędę.
Z tego co tam jest w FAQach napisane można wywnioskować, że TS12 nie nadpisze istniejących wersji TSa (TRSa), to dobrze. Ponadto jest porada, aby nie nadinstalowywać wbudowanych dodatków podczas przenosin zawartości z TS10. Chyba pierwszy raz widzę oficjalną uwagę w tej materii, bo zawsze porada o nienadinstalowywaniu/modyfikowaniu wbudowanych dodatków padała z klawiatur użytkowników.
Wysłany: 16-04-2011, 17:48
A czy nie istnieje możliwość spatchowania TS 2010 tak, aby obsługiwał multi? Posiadam legalną 42953, ale przy próbie patchowania zawsze się psuje. Jak spatchować TS2010 PL?
I czy działałby wtedy "widok z satelity"?
Pozdrawiam, Sergiusz
Z ważniejszych:
- poprawiono jakość dźwięku stosując efekt Dopplera
Czyli pobieżnie tłumacząc, jak dajesz Rp1 i stoisz kamerą przed lokiem dźwięk będzie narastać coraz głośniej w miarę jak lokomotywa będzie się zbliżać, jak Cię minie, to będziesz miał wrażenie, że sygnał zmienił ton i dąży do wyciszenia
Prawie trafiłeś. Zmienia się tak, jak napisałeś, ale nie poziom dźwięku a jego wysokość. Zmiana głośności wynika ze zmiany odległości od źródła, natomiast zmiana wysokości związana jest ze zbliżaniem/oddalaniem się (ruchem) źródła. To niby to samo, ale poziom (głośność) zależy od odległości zawsze, nawet gdy źródło jest nieruchome (to logiczne, im dalej tym ciszej), natomiast Doppler powstaje tylko wtedy, gdy źródło się porusza. Ma to związek z falową naturą dźwięku, tu chyba tego wykładać nie trzeba
ViciA_007 napisał/a:
(jaki ma to wpływ na dźwięk to może wyjaśnia nam dźwiękowcy)
no to odpisał dźwiękowiec z potrzeby serca, portfela i z zamiłowania ze stażem prawie 20 lat za gałkami