Robiąc sobie kiedys dla zabawy zimowego screena odkrylem, że tak naprawdę trudno znaleźć zimowe trainzowe klimaty. Wobec tego postanowiłem za namową kilku kolegów (szczególnie-->082) pociągnąć segment dalej i zrobiło się prawie 30 km.
Należy się Wam trochę przynudzania odnośnie wstępu:
Mapa robiona pod TS2009 i testowana pod TS2010 - działa i zachowuje się dobrze. Nie testowana na wersjach niższych i raczej będzie klopot z wieloma dodatkami, ktore pisane były jedynie pod 2009+. Zatem przepraszam użytkowników wersji niższych, ale zgodnie ze staropolskim powiedzeniem: tak krawiec kraje, jak... ma ochotę :). Zabaw w TRS2006 i Classics probowalem i zostałem przez ich CMP skutecznie zniechęcony. TRS2004 w ogole nie brałem pod uwagę z przyczyn oczywistych
Sprzęt: od 2 lat niezmiennie: P6600 4x2,4 Ghz, Asus Ge Force 9800 GT 1 GB DDRAM3 256 Bit. pamięcć operacyjna 3 GB DDRAM3 1200 Mhz. TS2009 odpalam zarówno pod XP jak i pod Win 7 64bit. Zalezy który system uruchomię. Dla samej gry i jej ustawień, zatem i dla budowy mapy - nie ma to znaczenia.
Bawię się na full detalach i mimo że nie należę do oszczednych geodetów nie spotykam się z problemami plynności. Stacje które poniżej zobaczycie nie należą do dużych a sama mapa jest raczej "przejażdżkowa" aniżeli w zamyśle zabawa manewrami. Szlakowa jest rozsądna max 80 km/h z wieloma ograniczeniami. Ruch towarowy jak najbardziej może występowac, natomiast nie jest na niego kladziony nacisk ponieważ jak nazwa mapy wskazuje, chodzi raczej o przejażdzkę pasażerskim pociągiem w gorskie rejony, poczucie troche tego smaku ferii, wypadu poza miasto, ot tyle.
Mapa na dzień dzisiejszy ma 28 km i do finalnego konca brakuje 3 km odcinek ze stacją końcową gdzie będzie się łączyła nasza lokalna linia prowadząca z gór z jakąś zmodernizowaną linią magistralną. Taką mam wizję i chyba tak to zrobię.
Polityka dodatków:
Ze względu na ograniczenia DLSowe - a gross dodatków mam stamtąd, zamierzam zrobić paczkę wsporczą do mapy, tak dużą lub tak wiele jak to tylko będzie możliwe. (mam nadzieję że twórcy nie będą robili przeszkód, część pozwoleń już mam). Paczka wzorem innych autorów map będzie dostępna na którejś ze stron hostingowych.
Czas na obrazki:
Plan mapy
MIejscowość Odra Płytsze (skoro jest Wisła Głębce? ;-) ), gdzie zabawa się zaczyna.
Górska miejscowść, z zaporą wodną i zbiornikiem retencyjnym. Co sądzicie o tych tłach zasnieżonych? Może lepiej je wywalić i zastąpic naturalnymi wzniesieniami z lasem?
Jacusie - mała miejscowość uzdrowiskowa z sanatoriami na odległych wzgórzach
Juchy - jak widać jest coraz mniej górsko
Gródek - pierwsze większe miasteczko na linii i stacja węzłowa ze skladem kruszyw, drewna itp... Odchodzi stąd inna jednotorowa linia w niewiadomym kierunku. Być może zostanie rozwinięta.
W drodze do Miłkowa - tutaj mamy zróznicowany krajobraz, oprócz prostych leśnych tuneli, jest tez dość kręta linia wśród rzeczek i zamarzniętych moczarów. Pytanie: co sądzicie o tej żółtej trawie? Robi więcej złego czy dobrego? Taką trawę często spotyka się na zmarznietych jeziorach, albo w miejscach mokrych, tylko ze ona tutaj tak dość kontrastuje... mam mieszane uczucia.
Miłków - to nie jest stacja węzłowa, natomiast jest to klasyczne prowincjonalne polskie miasteczko z rozwiniętym drobnym handlem :) Wazna stacyjka dla ludności przesiadającej się z pociągu na komunikację PKS. Jesli zwracacie uwage na krzyze sw. Andrzeja mimo szlabanów, to już ich nie ma.
Lesie Miłkowskie - starałem się odwzorować typową polską wieś z przystankiem kolejowym położoną blisko torów
Tak to na dzisiejszy dzien wygląda.
Oprócz tego co widać, staram się trochę wzbogacać mapę efektami dzwiękowmi, zatem jak sie jedzie wzdłuż wsi to słychać głuche szczekanie psów, swist wiatru, albo gdakanie kur pochowanych w kurnikach. Kilometr później dzwony wołają na Anioł Pański, ot polski rodzimy krajobraz, byle widziany z ogrzanego przedziału :) Gorąco polecam podpiąc sobie do torów dzwięk szyn: szelest lub stukot. (kuid 367236:10114:1, 367236:20000:1). Jazda nabiera bardzo realistycznego brzmienia :)
Kto widział mój film z fragmentu trasy to widzi czego się może spodziewać, btw wkrótce przedstawię filmik z innej częsci mapy.
I teraz mam kwestię: wersja mapy jesli wyjdzie, otrzyma nr 1.0 co oznacza ze stawiam na jej rozwój. Kwestia tylko w którą stronę mam ją rozwinąć. Wyjścia są dwa:
1. Na 30 km linia połączy się z zelektryfikowanym zmodernizowanym szlakiem i dalej pojdzie jako taki przez ok. 20 km
lub też:
2. Rozwinę górską linię i poprowadzę szlak w jeszcze wyższe góry, i zakoncze np. przjesciem granicznym
jesli chcecie zasugerowac jak powinna sie ulozyc wersja 1.1 to jestem otwarty, a póki co: można się wyżywać. :))
Marzę by skonczyc wspomnianą ostatnią stację w przyszłym tygodniu i posłac mapę do DL TrainzMaps i na DLS najpozniej za tydzień bo pózniej musze na chwile udac się do szpitala w sprawach zdrowotnych i chwile mnie nie będzie.
Pozdrawiam!
Jacek aka avs1000 aka Jacek Px (Facebook)
Ostatnio zmieniony przez zolwik 01-10-2013, 18:16, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-03-2011, 00:16 Re: Zimowisko
avs1000 napisał/a:
Mapa na dzień dzisiejszy ma 28 km i do finalnego konca brakuje 3 km odcinek ze stacją końcową gdzie będzie się łączyła nasza lokalna linia prowadząca z gór z jakąś zmodernizowaną linią magistralną. Taką mam wizję i chyba tak to zrobię.
Przewidujesz na niej jakąś szopę?
avs1000 napisał/a:
Ze względu na ograniczenia DLSowe - a gross dodatków mam stamtąd, zamierzam zrobić paczkę wsporczą do mapy, tak dużą lub tak wiele jak to tylko będzie możliwe. (mam nadzieję że twórcy nie będą robili przeszkód, część pozwoleń już mam). Paczka wzorem innych autorów map będzie dostępna na którejś ze stron hostingowych.
Moje możesz pakować, na zdrowie
A tak w ogóle to mapka pikna, co prawda nie lubię zimowych klimatów ale Twoja mapka będzie znakomita na upalne letnie wieczory
AVS - ja jak zwykle się czepię torów - przy rozjazdach krzyżowych PODWÓJNYCH nie stosujemy wskaźników na napędach. Tam dajesz latarnię Cauera, ona pokazuje stan całego anglika. "Strzałki" dajesz tylko na rozjeździe krzyżowym POJEDYNCZYM
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-03-2011, 12:49
Bardzo trudno zrobić mapę zimową na jakimś poziomie. Tu naprawdę rewelacyjnie wyszło otoczenie. Zieleń, śnieg, przejścia między teksturami. Jest to bardzo wysoki poziom, co przy trudności i nie wielkiej dostępności dodatków zasługuje na wysokie uznanie.
:arrow: AVS - ja jak zwykle się czepię torów - przy rozjazdach krzyżowych PODWÓJNYCH nie stosujemy wskaźników na napędach. Tam dajesz latarnię Cauera, ona pokazuje stan całego anglika. "Strzałki" dajesz tylko na rozjeździe krzyżowym POJEDYNCZYM :-)
no i to jest nawet logiczne :) bo po co syngalizowac to samo dwa razy :) Bardzo przydatna uwaga. Już ja sobie sobie to zapamiętam! :)
Miedzy obracaniem slonskiej rolady a kulaniem klusek popełniłem 2 zmiany sugerowane przez kolegów na TM. Zmiana megamostu na jeden z rewelacyjnych mostów Kilanzioma. Myślę, że jest dużo lepiej.
I pod mostek pod potokiem wstawilem filary żeby nam się nie pogiął po 2 przejazdach :)
@Strach, jaka to będzie dokładnie stacja, nie powiem Ci teraz. Może i z szopą. Pewnie coś wieczorem wymyslę. A czemu pytasz akurat o szopę?
Pierwszy Grosz: świetna koncepcja i klimat! Jeśli do mapki powstanie scenariusz opowiadający o dalekobieżnym pociągu przeładowanym dziećmi zmierzającymi na zimowe ferie ze wszystkich stron Polski oraz wszelkie klimaty z tym wydarzeniem związane - mapka nie bedzie miała sobie równych.
Drugi Grosz: co do żółtej trawy na jednym ze screenów - pomysł bomba, ja bym na Twoim miejscu w ogóle dołożył dużo więcej trawy spline - z tego względu, że dachy budynków oraz drzewa są nieośnieżone, czyli dawno nie padało, temperatura się podniosła i nadeszły lekkie roztopy - i w tej sytuacji widoczna, sucha trawa doda tylko klimatu i realizmu.
Trzeci Grosz: pozwolisz, że wybiorę sobie koncepcję rozwoju mapy i zdecydowanie postawię na drugą opcję, a krajem, z jakim łączyłaby się linia byłyby oczywiście Czechy i swojskie grono czeskiego taboru. Oczyma wyobraźni widzę już sesję, w której dalekobieżny pociąg kolonijny zatrzymuje się na granicy a dalej prowadzi go czeski Okularnik na kolonie wśród źródeł geotermalnych Luhačovic...
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 1031 Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 06-03-2011, 15:00
Mapka wygląda świetnie. Patrząc na screeny można z niecierpliwością czekać tylko na wydanie. Popieram zdanie kolegi nade mną co do granicy z Czechami :) Bardzo dobry pomysł dający większą swobodę w użyciu taboru na mapie. Pozdrawiam i życzę miłej pracy w dalszej budowie tego zimowego "cuda"
Trzeci Grosz: pozwolisz, że wybiorę sobie koncepcję rozwoju mapy i zdecydowanie postawię na drugą opcję, a krajem, z jakim łączyłaby się linia byłyby oczywiście Czechy i swojskie grono czeskiego taboru. Oczyma wyobraźni widzę już sesję, w której dalekobieżny pociąg kolonijny zatrzymuje się na granicy a dalej prowadzi go czeski Okularnik na kolonie wśród źródeł geotermalnych Luhačovic...
nie ukrywam pod tym kątem miałem myśli, ogrom produkcji Kilana&Spółki leży na moich mapach niewykorzystany, a te cudeńka muszą jeździć :)
Skonczylismy przeglad w okolicach stacji Milkow zmieniajac masywny most nad droga na kilanziomowy stad tez ruszamy dalej...
Jak to w polskim krajobrazie mieszanka domostw lasow i pol znow nas czeka, topologia jest kaprysna, czasem plasko czasem potrafi niezle pomarszczyc gruntem. ..A calość zamymkam większym miasteczkiem - Kochanów, jednoczesnie stacją węzłową, jednak o nie tak wielkim znaczeniu towarowym, stąd ilosc bocznic nie jest imponująca, ot tak by postały sobie jakies tam sklady na przeczekanie...Postanowilem popelnic w mieście dwie stację Kochanów Północny, typowa stacja na przedmisciach przytulona do drogi szybkiego ruchu przebiegajacej wzdluz wiekszego osiedla, oraz druga: po prostu Kochanów. :) Główny, Centralny czy jak tam chcecie.
Miedzy Milkowem a nastepna stacja a wlasciwie przystankiem Lesie Miłkowskie prowadzi nas kilkukilometrowy lesny szlak z zakladem produkcyjnym po lewej stronie i ruinami sredniowiecznego zamku po prawej. Jest tez ujecie z gory przedstawiajace rozplanowanie elementow na segmencie. Z okna pociagu wyglada to imho naprawde fajnie i realistycznie.
Stacja Lesie Miłkowskie ociera sie o wieś o sympatycznie brzmiącej nazwie Wielomki, wzdłuż której to wsi jakis czas sobie jedziemy...
Jeszcze lotniczy widoczek z drugiej mańki na ten kwadrat:
Odcinek miedzy Lesiami Miłkowskimi a Kochanowem Północ - tu dołącza do nas linia kolejowa "skąśtam" do Kochanowa.
Postaram sie jeszcze trochę "przystrzyc" te kawalki lesne, ja to olewalem bo dziala plynnie ale moze sie przydac slabszym komputerom.
to własnie jednotorowy szlak ktory najpierw myka pod mostem z naszym szlakiem zasadniczym a potem "pętelką" przyklei sie do nas...
I tu ciekawy segment. Przed nami opusczona, zaniedbana stacja Kochanów Północ na której to o północy łatwo zarobic z kosy natomiast za którą na naszej mapie coś więcej zaczyna sie dziac. Wchodzimy raczej w wielkomiejski klimat, dochodzą 2 tory "skąśtam" i robi się również nieco towarowo/ odstawczo czy jakby to tam fachowo nie nazwać.
No definitywnie stacja końcowa: Kochanów. Bardzo spodobał mi sie ten elektroniczny bilboard autorstwa naszych wschodnich przyjaciół, zatem proszę przymknąć oko na rosyjskie napisy, co najwyzej mozna dodatek usunąć we własnym zakresie, mnie się te zmieniające reklamy b. podobają :) .
widok lotniczy i "portalowy" ;-)
Nastawnia od strony "portalowej"
No i parę obrazków z samej stacji jako takiej.
Co jeszcze muszę, a własciwie chcialbym zrobić? Dodac troche zycia tj. ludzi i pojazdow. Bez przesady ale jednak brakuje, zrobię to moze jutro, pojutrze.
Jesli dobrze policzylem mamy 37 km szlaku z otoczenia typowo miejskiego przez polskie sioła gdzie nowoczesne rolnictwo przeplata sie z pokongresowa licha zabudową by w komponowac sie w gorski krajobraz z typowo pruską zabudową. Mapę tak jak mówiłem chcę poszerzyć o ok. 20 km ścisłych gor i częściowo przerzucić na Morawską stronę bo mi sie strasznie tabor Kilana i spółki marnuje w trsie. :) Poszerzenie mapy o którym piszę to kolejna odsłona mapy, jakaś tam wersja 2.0 (nie mam na mysli ze teraz bede to robił ;) )
Poki co przyjrzyjcie sie i dajcie znac czy to sie nadaje do publikacji czy raczej totalna klapa, porazka, kompromitacja i w ogole żenadę. :P
PS. Aha, oczywiscie zdaję sobie sprawe ze jestem spozniony z publikacja za co przepraszam, ale niczym FlyByPKP zwalę to na siłę wyższą.
No to teraz słynna kwestia: "z kąt morzna pobrać". :D
Mapa pojawi się w download TrainzMaps na godzinach. Powstała jak obiecałem paczka wsporcza, którą to staralem się nie skrzywdzić żadnego z Twórców i nie umieściłem żadnego z ich dodatków jesłi zabraniała tego licencja a wyraźnie nie wyrazili na to zgody. Jesli coś takiego przeoczyłem to głebokie przepraszam.
Paczka ma ok. 260MB. Link do niej podam po publikacji mapy na TM w moim wątku o mapie, również na TM :)
Wielkie podziękowania dla bez wyjątku wszystkich modelarzy dzięki którym ta mapa mogła powstać. Bez Waszych dodatków nie dotknął bym trainza z jego wbudowaną zawartoscią, nawet kijem :)
Dziękuję za miłe słowa (to naprawdę motywuje! I nie mlyić z wazeliną). Dziękuję również za konstruktywne uwagi, krytykę, mam nadzieję że wybaczycie nie-specjaliscie drobne błędy i zaniedbania, których się podczas budowy dopuscilem i czas....pociągnąć dalej realny projekt ;)
@Łukasz/Qń - OIDP to nie wstawiałem bo macie prężne dobrze działające strony z których po prostu trzeba mieć wszystko :) Anyway, dzieki za info, bede pamietał :)
@Kilan - tak, spaczkowalem Twoje scenery, bo nie jestem pewien czy wszystko jest dostępne na PTT i TM, nie ma w paczce żadnych przestarzałych rzeczy.
Taboru nie wstawiałem, jest sprawą indywidualną, jak ktos lubi niech sobie nawet 105N postawi ;p
tak czy siak, czekamy na publikację bo administracja TM potrzebuje jeszcze chwilę, na DLS tez juz poszło powinno się objawić. Howgh!
Witam, przejrzałem Twoją mapkę i poza komplementami na temat wykonania otoczenia, muszę zwrócić Ci uwagę na poważne błędy w osygnalizowaniu trasy, które psują niejako przyjemność z podziwiania widoków;-)
Przedstawię tu kilka błędów najbardziej rażących, ale jednocześnie najłatwiejszych do poprawienia, dzięki czemu mapa dużo zyska:-)
- braki we wskaźnikach W4
- ograniczenie prędkości zaczyna się od wskaźnika W9, nie W8. Przy ustawieniu W9 scenery na torach ustawiamy niewidzialne ograniczenie prędkości, a AI samo zacznie hamowanie w odpowiednim czasie - przy umieszczeniu wskaźnika W8 w poprawnej dla danej szybkości odległości hamowania to wszystko ładnie się zespoli.
- wskaźniki W11 ustawiamy w sytuacjach, gdy tarczy ostrzegawczej nie widać z przepisowej odległości, więc nie wszedzie są potrzebne. Poza tym na szlakach 3-torowych ustawiamy syganlizatory zazwyczaj w jednej linii i ustawienie jednej z nich 100 metrów za pozostałymi i porzedzenie jej W11, któy stoi przy tarczy dla innego toru jest raczej niespotykane. Co prawda tarcze niekoniecznie muszą stać w jednej linii wg. wszystkich torów, mogą zachodzić między nimi minimalne rozbieżnośći jeśli są ustawione na łuku - wówczas te na torze "wewnętrznym" łuku będą nieco bliżej, z racji zachowania przepisowej odległości.
- pojedyncze wskaźniki W13 stawiamy nie więcej nie mniej jak 50 metrów przed przeszkodą, a podwójne jeśli dwie przeszkody są oddalone o 150 metrów.
- (tu mogę się mylić, bo nie widziałem tego na zdjęciach) na szlaku dwutorowym dwukierunkowym wskaźniki W16 stawia się po obu stronach torów, w odpowiedniej odległości dla każdego kierunku.
- semafory oznaczamy dużymi literami w kolejnosci ustawienia według odległości szlakowej; cyfry stosujemy przy oznaczeniu numeru toru, przy którym stoi semafor (choć nie wiem czy mam do końca rację, czy takie coś jest dziś praktykowane), z tym, że dodajemy do literki cyfrę 2 jeśli semafor zawsze wskaże nam ograniczenie prędkości.
No i tyle z tego naprawdę bardzo pobieżnego rozeznania po mapie - ogółem - bardzo dobra robota, a z osygnalizowaniem na pewno się porawisz, ja też zresztą, pomimo najszczerszych chęci, także jeszcze do końca tego nie ogarniam, ale może te kilka rad okaże się pomocnych...
- wskaźniki W11 ustawiamy w sytuacjach, gdy tarczy ostrzegawczej nie widać z przepisowej odległości, więc nie wszedzie są potrzebne.
Nieprawda.
W11 ustawia się przed tarczą zawsze. Zapis o braku widoczności dotyczy wyłącznie ustawiania przed semaforami.
Istnieje sytuacja, gdzie dopuszczony jest brak wskaźników W11a. Jest to szlak o prędkości poniżej 40km/h, ale nie ma to związku z widocznością tarczy. Ta ulga dotyczy wyłącznie W11a (bez czachy i błyskawicy). W11b ustawia się zawsze (w/g odpowiednich zasad), bo ostrzega on także o zbliżaniu się do posterunku z siecią trakcyjną.
Instrukcja Ie1, § 16, pkt 12 (dotyczy właśnie wskaźników W11a i W11b).
Następna rzecz - raz piszesz, że semafory "ustawia się w jednej linii", a za chwilę, że "na łuku będą drobne rozbieżności". Tymczasem jest tak, że są ściśle określone MINIMALNE odległości semaforów od miejsc niebezpiecznych. Minimalne - czyli więcej może być, mniej - nie. Więc semafory wcale nie muszą być w linii. Dla zwiększenia bezpieczeństwa ruchu i ułatwienia życia maszyniście semafory zazwyczaj tak się ustawia - w minimalnej dozwolonej odległości od najbardziej wysuniętego miejsca na jednym z torów (bo bliżej nie wolno), a inne obok - właśnie ze względu na łatwość odczytu sygnałów dla każdego toru. Ale nie ma w zasadzie żadnych przeciwwskazań, żeby każdy stał w przepisowej odległości od swojego miejsca niebezpiecznego - czyli nie w jednej linii.
To samo tyczy się tarcz ostrzegawczych - najczęściej stawia się je w jednej linii, przy czym na tym łuku jedna będzie w odległości "przepisowej", a reszta w nieco większej od swoich semaforów. Pamiętaj, że odległość od semafora do tarczy podana w instrukcjach jest to odległość minimalna - czyli może być większa.
Co do wskaźników W16: Ustawia się je w odległości drogi hamowania przed W4, ale przy torze, przy którym stoi tenże W4. Jeśli np. perony na przystanku będą miały W4 tylko dla kierunku "zasadniczego" - to W16 będą tylko przy torach "zasadniczych". Natomiast jeśli W4 będą stały na końcach peronów dla obu torów i kierunków - to W16 także będą stały przy "zasadniczym" i "niewłasciwym", w obie strony. One po prostu tworzą parę (dla p.o.) jeśli chodzi o ustawienie. Więc jeśli perony na p.o. będą względem siebie przesunięte, to W6 będą także poprzesuwane, nie w jednej linii.
Jako że ubiegł mnie Rbach nie będę powielał jego wypowiedzi, ale ukuły mnie takie dwa szczegóły:
Na screenie szóstym i pierwszym z samej stacji - masz tam ułożone płyty przejść, jednakże nie ma płyt na międzytorzu (szósty), a w stacji jest płotek oddzielający tory (no chyba że tak ma być).
Na screenie nastawnia od strony "portalowej" jakoś wygląda mi że ten semafor jest między rozjazdami - tak jak by trochę za blisko chyba.
A poza tym brakuje mi tylko jakiegoś ładnego widoczku na dłuugi stok z wyciągiem krzesełkowym (np. Ramzova).
Za zgoda kolegi avs1000 robie na mapce zimowisko porzadek z zle ustawionymi wskaznikami, konfiguracja SRK i w niektorych miejscach rowniez z ukladem torowym.
Kilka screenow z mapki w wersji Alana's Edition poszlo do tematu screenshoty, tu bede prezentowac najnowsze poprawki i pomysly.
Wyjazd zdaweczki z stacji Gorki, poprawiono uklad torowy.
Miedzy Gorkami a Milkowem - dosc dlugi odcinek z ograniczona predkoscia do 50 km/h z uwagi na geometrie toru.
Wjazd do Milkowa - poprawione SRK, rezygnazja z semaforow na jednym z torow dodatkowych, widoczne na screenie tory odchodzace w prawo "zamarkowane" jako dawne bocznice stacyjne.
Manewry w Milkowie - odstawienie GBS-a pod rampe, przekonstruowaniu ulegla cala glowica rozjazdowa.
Prosze o wszelkie uwagi ktore pozwola na poprawe i tak juz swietnej mapki.
Bardzo Was przepraszam, że do tej pory nie odniosłem się do Waszym uwag,
jak widzę mapa mimo nie najwiekszej popularnośni wersji TS 2009/2010 cieszy się pewnym zainteresowaniem ale warta jest poprawek stricte kolejoweych.
Załóżmy że wersja która wyszła jest bardzo arkadowa, natomiast dzięki Alanie, która podjęła się poprostować babole świat ujrzy wersję wierną realiom kolejowym.
Raport z prac - skonczony Podg Kochanów Północ i zabieram sie za druga czesc stacji.
A to na poprawe humorku - historyjka obrazkowa zwiazana z tym Podg:
Kp do 2260 wjazd na towarowa prosze
2260 wjazd podany tylko ostroznie bo znowu mocowania pokradli
Kp do 2260 wjechales caly
Hej Mietek, widze ze znowu mloda zabrales
Tak
Hehe ty masz zdrowie, dziwne ze jeszcze przez nia w klopoty nie wpadles.
<chihot z kabiny>
Ide odczepic a potem sniadanko u mnie co?
Dobra Alana objedz sklad i przyjdz do nas.
A proba hamulca?
Zdazymy, i tak wypuszcza nas dopiero za godzine.
No to jade...