Na pewno warto budować mapy dalej, człowiek cały czas się uczy a to co robi bardziej cieszy oko :) co do twojej mapy mam mieszane uczucia, jeżeli mówisz,że tworzysz ją od kilku dni to myślę, że warto porzucić ta mapę i zacząć od nowa starając się bardziej odwzorować rzeczywisty świat. To do czego można się przyczepić:
1. Tekstura na całej mapce jest jednolita, nie wygląda to dobrze, przełam to innymi teksturami trawy (jakieś ciemniejsze, kępy wyschniętej trawy) Używaj klawiszy [ i ] jak kładziesz teksture.
2. Dodatki jakie stosujesz do budowy psują efekt całej mapy. Nie używaj dodatków wbudowanych w grę ani tych nie posiadających fototekstur (np osiedle domków na jednym ze screenów)
3. Mapa świeci pustką... pasuje jakoś ją ożywić ale tu już więcej twojej inwencji
4. Teraz sprawa czysto techniczna, staraj się zamieszczać screeny z maszynisty oraz dawać miniaturki na forum.
Napisz jakiego masz kompa, to powiemy jakie dodatki możesz spokojnie stosować a jakie sobie odpuścić. (trawy, krzaki itp)
pozdr.
pysi
Ostatnio zmieniony przez pysi 02-07-2008, 11:14, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 02-07-2008, 11:25 moje poczatki w budowie mapy
OK.To może zrobię tak.Tą mapkę sobie zostawię bo szkoda mi czasu straconego na to co już zrobiłem i będę poprawiał to co zauważycie.Co do mojego sprzętu to posiadam SEMPRONA 3000+ 1.8 GHZ 1GB RAM DDR400 KARTA GRAFIKI TO NVIDIA GEFORCE 6200 128 MB DYSK SAMSUNG 80GB 7200 i to wszystko hula na WIN XP HOME.Szału nie ma ale na więcej mnie jak narazie nie stać.
Wysłany: 02-07-2008, 11:31 moje poczatki w budowie mapy
Ściągnąłem sygnalizację Ernigo i teraz mam takie pytanie jakie semafory muszę wstawić zamiast aktualnych bo za bardzo się na tym nie znam,a nie chciałbym bardziej zepsuć niż naprawić.
Sprzęt wystarczy :) Ja pracowałem na gorszym i mapke dłubałem. co do tego jakie semafory postawić to polecam lekture E1 (znajdziesz np. na stronie www.przepisowa.prv.pl), co do tego jak je znaleźć pośród innych dodatków to semafory Erniego i Chestera znajdziesz w zakładce poland -> semafory świetlne, s. kształtowe, s. unieważnione (czy jakoś tak:P) Nie wiem pod jaką nazwą kryją się semafory SirM'a.
a teraz takie pytanie jakie dodatki mogę stosować i gdzie znajdę te najciekawsze chodzi mi głównie o trawy,krzaki itp.Zawsze mnie ciekawiło skąd autorzy mapek biorą te rzeczy bo nie wszystko w dziale download jest.
no to tak:
1. http://www.trainzmotion.cz (dział Okoli), tam masz krzaki i trawsko drzewka Grennery, polecam bo naprawdę fajny efekt można uzyskać, ale radze być ostrożny z ilością, zwłaszcza na twoim kompie.
2. www.trainz.hu dział FMA foliages, najlepiej pobrać wszystko co tam jest.
3. paczka Niffiego do pobrania z downloadu GWT, chyba najlepsza paczka drzew jaka powstała do trs ( tylko drzewka jesienne)
4. Swego czasu dużo osób korzystało z drzew z czeskich stron ale nie wiem gdzie one dokładnie są.
Wielkie dzięki za wszystkie porady jak i uwagi.Właśnie się brałem za lekturę dotyczącą sygnalizacji.Zbliża się weekend więc na 100% zapowiada się gruntowny remont całej mapy.W związku z powyższym na wyżej wymienionej trasie pojawią się utrudnienia w kursowaniu pociągów bądz zostanie uruchomiona komunikacja zastępcza :D .
Icek, różne tekstury są jakbyś nie widział. Więc tak. Dodaj gdzieniegdzie ciemniejsze tekstury, usuń te jasne drzewa i zastąp je drzewami Grennery. Od razu będzie lepszy kontrast i bardziej jednolity klimat. Trawa, osobiście polecam trawę FMA. Wpisz an DLSie FMA Grass i pobierz całą paczką.
Żeby więcej ocenić pokazuj mapkę bardziej z góry, odsuń kamerę i porób screeny tak, aby można było porobić screeny nie tylko stacji ale i całego otoczenia. Wtedy idzie więcej doradzić/ocenić :)
Dobre FactorX rzeczywiście prawie mi się udało :).Jutro dalej będę dłubał tą swoją mapkę poszperam na stronkach i dodam do swojej.Z tymi drzewkami z trs rzeczywiście lipa jutro je powycinam i dam ładniejsze by się wszystko kupy trzymało.Mam kilka pomysłów jak zagospodarować resztę terenu i zobaczymy co z tego wyjdzie.Dzięki za wszystkie uwagi i podpowiedzi,bo dzięki nim kolejowa pustynia zamienia się w całkiem niezłą oaze.
Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 659 Skąd: GoP
Wysłany: 04-07-2008, 11:01
No robisz duże postępy! Roślinność daje efekt, tak pododawaj ciemnych tekstur (polecam tekstury FMA z trainz.hu [wymagana rejestracja]) Zróżnicuj trochę teren żeby nie był zbyt płaski.
A co do miniaturek to robisz tak:
wchodzisz w swoje zdjęcia->klikasz na "pokaż pozostałe kody" (pod zdjęciem które chcesz pokazać na forum)-> skopiuj link "miniaturka na forum, zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze" -> i ten link wklejasz tutaj.
Witam wszystkich ponownie.Dzisiaj dzięki wspaniałej burzowej pogody nad moim miastem,podłubałem trochę przy wypocinie.Doszła druga część miasteczka urosło trochę trawy drzew doszło kilka dróg.Całość prezentuje się tak
Nie mogę znaleść tej paczki FMA GRASS a ze strony trainz.hu nie dostałem na pocztę linku aktywującego konto.Ma może kto inne żródło na DLSie też nie mogłem znaleść :/
-----------------------------
EDIT PRZEZ MARGERA
_________________ tomek25poznan
Ostatnio zmieniony przez margera 04-07-2008, 21:35, w całości zmieniany 3 razy
na DLSie, wpisz 'instant grass'. powinno zadzialac. btw, jezeli bedziesz wklejal kod z fotosika, to nie musisz wpisywac znacznikow [img]. poza tym, po wklejeniu trzech kodow, nacisniej Enter i dopiero wtedy wklejaj dalej - wtedy w jednym wierszu beda 3 miniaturki i bedzie to jakos wygladalo.
nie ma problemu ;) co do samej mapy, to na screenach widac ze uzywasz podobnych do siebie domkow. dobrze bylo by je urozmaicic. Kilan wydal dwie odpowiednie paczki. w downloadzie GWT mozna je znalezc pod nazwami:
1. Big Villa Pack (trzecia strona)
2. Male Domy (pierwsza strona)
Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 659 Skąd: GoP
Wysłany: 05-07-2008, 11:32
Fajnie to wygląda tylko te tekstury, zbyt jasne "rażą" po oczach, (jak już będziesz zalogowany) na trainz.hu pościągaj te tekstury naprawdę lepiej będzie mapka wyglądała, nie jestem pewny ale chyba również na DLSie są do pobrania. Tutaj http://www.fotosik.pl/sho...989b157056c9a16 tam po lewej stronie widzę drzewa, wymień je na tła. (dostępne na GWT, www.grabash.cba.pl, PTT)