Wysłany: 24-07-2011, 19:19 Mała propozycja do Moderatorów
Witam. Ostatnio przeglądając forum i czytając SB wpadłem na taki mały pomysł : Czy Moderatorzy mogliby zrobić dział filmy na filmy realne. Aby użytkownicy którzy posiadają konto na Youtube mogli wrzucać filmy z realnych szlaków kolejowych. W dziale Geodeta jest możliwość podania linku do filmu ale na te z Trainza. Taki dział na realne filmy by się przydał.Prosze o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby Pozdrawiam RyhuPKP
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 28-07-2011, 20:44
Witam. Mam numery Świata Kolei od 1995 roku. Chciałbym założyć temat: Z kolejowego lochu w którym byłby przegląd poszczególnych numerów, co byłoby przydatne dla tych co lubią historię linii, plany stacji, taki przegląd tego co w każdym numerze się ukazało. Jeżeli byłby ktoś zainteresowany mógłby otrzymać skan danego artykułu. Proszę o opinię czy warto, czy dać sobie siana z tym pomysłem.
Wysłany: 29-07-2011, 15:35
Nie będzie nic niezgodnego z prawem. Jeżeli np. napiszę że w numerze takim to a takim jest historia parowozu Ty42 dobrze opracowana, z informacjami dotyczącymi ich stacjonowania i poparta 5 zdjęciami / moja opinia, recenzja, notka informacyjna, jak kto woli/. Czy jak napiszę że jest też w tym numerze plan stacji Ożarów, wyraźny nadający się dla tych co chcą odtwarzać realne stacje na swoich mapach będzie przekroczeniem prawa, konkretnie praw autorskich?. Przekroczeniem prawa będzie jak umieszczę zeskanowany pełny artykuł, który będzie dostępny dla wszystkich. Wtedy to będzie rozpowszechnianie publiczne i na takie musiałbym uzyskać zgodę redakcji oraz autora na PIŚMIE, a nie na gębę. Natomiast jeżeli ktoś zwróci się do mnie o zapytanie na PW, czy mógłbym się z nim swoją wiedzą podzielić jest to sensu stricte prywatna sprawa. Dokładnie było to samo z dodatkami do map. Mapa owszem ale dodatki to sobie szukaj, bo licencja. Żeby uspokoić wszystkich, po powrocie z wakacji skontaktuję się z redakcją ŚK.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 29-07-2011, 15:42
Ale kto będzie robił nalot z ABW za to że się ludzie skanami wymieniają ? Przecież to nie zbrodnia, a numerów archiwalnych bardzo często juz kupić nie można i skanowanie to jedyna opcja. Nikomu krzywdy się tym nie robi, wymieniając się skanami zdobywamy wiedzę. Nadgorliwość jest ponoć gorsza od... tyle że to nie jest takie złe :D
Myślę, że doszło tutaj do pewnego nieporozumienia.
Bo wydaje mi się, że Ryszard od początku mówił o spisie zawartości ŚK, natomiast częśc użytkowników zrozumiała, że chodzi o zamieszczanie zawartości ŚK. Pierwsze jest jak najbardziej zasadne, na pewno może kogoś naprowadzic na źródło materiałów potrzebnych do budowy mapy itp. Nie wymaga też żadnej zgody autora/wydawcy i nie narusza niczyjej własności. Natomiast publikowanie artykułów ze ŚK na forum to już zupełnie inna kwestia i proponuję dac sobie z nią spokój. Myślę, że spis w zupełności wystarczy, każdy zarejestrowany użytkownik będzie wtedy wiedział czego szuka. A kto szuka nie błądzi
Wysłany: 29-07-2011, 17:54
Qń dzięki, że zostałem zrozumiany. Chciałem takie coś założyć po to żeby nie wyważać otwartych drzwi. Nie byłby to całkiem spis materiału z danego numeru ale także subiektywny komentarz do danego artykułu. Przykładowo Kilanowi wysłałem zdjęcie wagonu o którym kiedyś dawno temu przeczytałem w ŚK. Teraz wiem, że dało się go uratować i jest w Skierniewicach.