Witam.
Od momentu wydania mapki do TR04 zainstalowałem sobie TS2010. No i tak dla rozgrzewki oczywiście od ręki zaczął naprawiać bazę danych co skończyło się reinstalką.
Ale nie o to mi chodzi. W poradniku do map realnych wg. Jamala doszedłem do miejsca w którym trzeba skopiować mapkę do Hoga.
Cytat:
Następnie należy wejść do katalogu w którym znajduje się gra i stamtąd skopiować plik mapki
z rozszerzeniem .Gnd. W przypadku TRS2004 ścieżka jest następująca: Auran/TRS2004/
World/Custom/Maps/PKD (moja nazwa mapki, a w środku plik o nazwie: PKD.Gnd). Plik ten
należy wkleić do folderu, w którym znajduje się program HOG.
I tu zonk - nie potrafię znaleźć tej mapki. Przez CMP też próbowałem dojść gdzie się ona zapisuje, ale poległem na tym.
Wydaje mi się że kiedyś już ktoś o to pytał lecz niestety nie trafiłem na to.
Czy mogę prosić o jakieś wskazówki.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-09-2011, 17:48
Pietrek ogólnie rzecz biorąc HOG jest już przestarzały w TS2009+, niestety nie wykorzystuje 5m siatki, do tych wersji jest nowy program (nazywa się bodajże TrainzDem) i jest niestety płatny.
Pietrek ogólnie rzecz biorąc HOG jest już przestarzały w TS2009+, niestety nie wykorzystuje 5m siatki, do tych wersji jest nowy program (nazywa się bodajże TrainzDem) i jest niestety płatny.
Dziś w końcu coś uzyskałem z HOGA w TS2010, wysokość się ładnie wygenerowała, linia kolejowa chyba też jeżeli na czarno to wygląda w grze.
Błąd jakiś zapewne popełniłem przy wgrywaniu tekstur z HOGA do gry.
No i nie wyprofilowało się łączenie segmentów. Ale już mi się to podoba. Nawet po wstawieniu kompasu strony świata tyż się zgodziły jak sądzę.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 12-09-2011, 23:56
Wszystko jest dobrze. Te podłużne rowy są wynikiem niewyłączenia siatki na mapie w programie gisowym (jak się on tam nazywał... MicroDem?). Ja też tak mam, bo zapomniałem, a jak problem został opisany na PTT, to ja już miałem zbyt dużo na mapie - usuwam więc ręcznie. A tekstury tak właśnie wyglądają.
No to mnie pocieszyłeś że ten typ tak ma. co do rowów to była to pierwsza przymiarka także po przeczytaniu odpowiedniego wątku mogę sobie zrobić to jeszcze raz.
Tak w ramach odprężenie od wgrywania dodatków dla sprawdzenia co chodzi, a czego jeszcze nie ma wszedłem sobie w mapkę Wrocław fikcyjny. I tak to wygląda bez żadnych interwencji w pliki których ta wersja nie trawi.
Tak mi się nasunęło pytanie czy można wymienić sieć trakcyjną na nowszą? Bo tą od TGGBF już mam wgraną.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-09-2011, 21:29
pietrek napisał/a:
Tak mi się nasunęło pytanie czy można wymienić sieć trakcyjną na nowszą? Bo tą od TGGBF już mam wgraną.
Można, tylko musisz mieć wgraną sieć Chestera, a potem w Geodecie wymieniasz wszystko przy pomocy narzędzia Replace asset (Zamień składniki), wystarczy parę klików
Czy istniej w tym programie funkcja którą można by usunąć takie dwa kawałki. Oczywiście mógłbym zrobić to później, już w TRsie, ale obcinając teraz oszczędziłoby by czas.
Przeglądałem funkcje tego programu i na nic takiego nie wpadłem.
Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na poprzednie pytanie postawię inne, dotyczące Hoga.
Stworzyłem mapę zgodnie z poradnikiem, jednakże przy obróbce plików przez Hoga pojawia się taki oto wpis:
Nie bardzo wiem czego mu do mojego szczęścia brakuje.
Zaznaczam że już jedną próbną mapę wygenerowałem w TS2010 sobie i było cacy.
Czy to czegoś w programie brakuje, czy powtarzam cały czas ten sam błąd.
Mapa ma ok. 150 km, a w grze jest przygotowany taki sam obszar: ok.120/60 segmentów.
Pietrek, a na pewno generują Ci sie wszystkie pliki w katalogu źródłowym HOGa? Moze to jest problem? Sprawdź wszystkie ścieżki. Po prostu plik gnd ( i reszta) musi generować się w tym folderze gdzie jest plik tile_blank.dat, o który HOG się awanturuje :)
PS. Plik tile_blank.dat znajduje sie domyślnie w katalogu źródłowym.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 16-10-2011, 23:33, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 17-10-2011, 07:48
pietrek napisał/a:
Czy istniej w tym programie funkcja którą można by usunąć takie dwa kawałki. Oczywiście mógłbym zrobić to później, już w TRsie, ale obcinając teraz oszczędziłoby by czas.
Przeglądałem funkcje tego programu i na nic takiego nie wpadłem.
Co do usuwania nadmiarowego terenu, to nie masz się czym przejmować, HOG obsługuje filtrowanie - po prostu dodajesz przy generowaniu plik z narysowaną linią kolejową kolorem bodajże RGB-255-255-0 (może się pomyliłem, ale w tutorialu powinno być) w jakimś programie graficznym i HOG sam odrzuca niepotrzebne fragmenty - generuje kilka segmentów od narysowanej linii (tyle ile sobie ustawisz, np. 2 albo 3).
Pietrek, a na pewno generują Ci sie wszystkie pliki w katalogu źródłowym HOGa? Moze to jest problem? Sprawdź wszystkie ścieżki. Po prostu plik gnd ( i reszta) musi generować się w tym folderze gdzie jest plik tile_blank.dat, o który HOG się awanturuje :)
PS. Plik tile_blank.dat znajduje sie domyślnie w katalogu źródłowym.
I tu był piesek pogrzebany;
Aikozann - o tym zapomniałem, ale po Twojej sugestii poszperałem i poprawiłem ten błąd.
Po ponownym użyciu Hoga mapa powstała i wygląda tak:
Wrocław Oleśnica Namysłów
Kluczbork Olesno Lubliniec - początek
No i oczywiście znowu coś spieprzyłem, na ostatnim screenie widać zagłębienie ciągnące się tam wszędzie gdzie była namalowana linia odwzorowująca tory. Tutaj jest akurat w zagłębieniu, ale na drugim końcu mapy wszystkie zaznaczone tory są dużo wyżej niż otoczenie. Osobiście wolałem jak tak linia była na bardziej płaskim terenie.
I jeszcze jedno pytanie - tutaj są wygenerowane całkiem inne kolory niż na pierwszej próbce na początku tematu.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 08-02-2015, 18:51
pietrek napisał/a:
Dziś w końcu coś uzyskałem z HOGA w TS2010
Sory że odgrzewam kotleta, ale chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób udało się tego dokonać, bo z tego wątku nic się nie dowiedziałem - tzn. w jaki sposób zrobić mapę za pomocą HOG'a do TS2010. Skoro się to udało to prosiłbym o informacje, bo nie chcę wyważać otwartych drzwi.
W związku z tym mam prośbę o opisanie pokrótce w jaki sposób to się robi, głównie chodzi o te elementy które różnią się w stosunku do postępowania z TRS2004 opisanego w tutorialu Jamala (m.in. gdzie w TS2010 znajdują się pliki GND z mapami i wszystkie podobne detale).
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 08-02-2015, 19:01, w całości zmieniany 1 raz
To już cztery lata minęły?! jak ten czas leci.
A tak na poważnie od tamtego czasu zmieniłem komputra i na tym nie mam zainstalowanych potrzebnych programów żeby wygenerować mapę ternu w Hogu i w ten sposób przypomnieć sobie jak to zrobiłem. Z tego co sobie przypominam na podstawie powtórnego przeczytania wątku to postępowałem zgodnie z poradnikiem Jamala. Jedyną różnicą był brak możliwości użycia siatki pięciometrowej.
U mnie plik gnd jest w tym miejscu:
Ale czy w momencie tworzenia ten plik był właśnie w tym miejscu? Też nie pamiętam.
Sprawdziłem i w grze w obecnej chwili nie mam żadnego innego śladu z którego mógłbym wywnioskować gdzie w czasie tworzenia mapy zapisywały się odpowiednie pliki.
Jak sobie przypominam to w folderze lokal stworzył się taki folder w którym zapisywała się tworzona mapa. A może była ona zapisana jako plik cmp i wgrana? Wróżę z głowy - czyli z niczego. Naprawdę nie potrafię niczego sensownego napisać na ten temat.