FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Śląska Kolejka Wąskotorowa
Autor Wiadomość
jpl 
super trainz

Wysłany: 20-07-2008, 00:54   

Jamal napisał/a:
- podstawowy dodatek, którego brakuje, to typowe śląskie węglarki wąskotorowe (nie Twoja wina, po prostu nikt ich nie stworzył...)

Martin76 zrobił taką, a ja ją wykańczałem. Nie jest wydana, ale z tym może nie byłoby problemu, ale kolega robi kolejkę na 750mm a węglarka jest na 785mm. ( o ile ja i Jamal myślimy o Wddxhp. )

Powodzenia przy budowie mapy !
Ostatnio zmieniony przez jpl 20-07-2008, 01:02, w całości zmieniany 2 razy  

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 20-07-2008, 08:16   

jpl napisał/a:
(...)ale kolega robi kolejkę na 750mm a węglarka jest na 785mm. ( o ile ja i Jamal myślimy o Wddxhp.(...)

Niepotrzebnie tak bardzo szczegółowo się tworzy tory z różnym rozstawem, ponieważ nikt na mapce nie zauważy różnicy między 750, a 785mm, a za każdym razem nikt dodatków nie będzie tworzył pod różne mało różniące się rozstawy szyn. Rozumiem że kolejka leśna ma 600mm i widać różnicę, bo tabor kolejki leśnej jest znacznie różny od pozostałych wąskotorówek, ale przy pozostałych powinien być uśredniony rozstaw. W końcu to tylko gra :)

To tylko moje subiektywne zdanie i nikt nie musi się ze mną zgadzać. Konie OT. Pozdrawiam

Korzeń 
znawca

Wysłany: 21-07-2008, 09:27   

Myślę, że ukrztałtowanie terenu jest ok. Mieszkam na śląsku (niedaleko Gliwic) i jedynymi wzniesieniami jakie tu spotykam są liczne hałdy ^^. Po za tym niewielkie różnice wysokości. Ja tworze tak jak widze, że to wygląda.

P.S.1 Dzięki za rady :)
P.S.2 Chyba rozwiązałem problem z zacinaniem gry. Wywaliłem i wstawiłem od nowa wszystkie dodatki i przełączyłem na Directx (wcześniej ''jechałem'' na openGL'u).

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 21-07-2008, 13:24   

Renegat napisał/a:
Myślę, że ukrztałtowanie terenu jest ok. (...)

To źle myslisz.

Cytat:
Mieszkam na śląsku (niedaleko Gliwic) i jedynymi wzniesieniami jakie tu spotykam są liczne hałdy ^^. Po za tym niewielkie różnice wysokości. Ja tworze tak jak widze, że to wygląda.

Ja mieszkam w Zabrzu i nie widziałem tak płaskich terenów w promieniu wielu kilometrów czy to Zabrza, czy to Gliwic. Tak poza tym to Śląsk w ogóle nie jest płaski.
W twojej mapce jest zdecydowanie płasko. Zobacz moją mapkę: Linia 156 tworzoną na podstawie HOGa, a sam zobaczysz.
Ostatnio zmieniony przez Jamal 21-07-2008, 13:29, w całości zmieniany 1 raz  

AppleG
nowy

Wysłany: 21-07-2008, 14:28   

Renegat napisał/a:
Myślę, że ukrztałtowanie terenu jest ok. Mieszkam na śląsku (niedaleko Gliwic) i jedynymi wzniesieniami jakie tu spotykam są liczne hałdy ^^. Po za tym niewielkie różnice wysokości. Ja tworze tak jak widze, że to wygląda.

Moze koledze chodzi o droge z Gliwic do Knurowa-Rybnika. Tam teren jest stosunkowo płaski. Oczywiscie mozna zrobić lekkie! wzniesienia ale nie odrazu beskidy. Poza tym Renegat sam zdecyduje, wkoncu to jego mapa ;)

Korzeń 
znawca

Wysłany: 21-07-2008, 14:30   

Poproawina stacja Szczynk:

Jeszcze nie wymieniłem dźwigni. Przydała by się drobna rada jakie by tu nabardziej pasowały. To samo dotyczy semaforów. Osobiście uważam, że najbardziej by tu pasowały kształtki, ale jeśli ktoś ma jakiś inny pomysł... Jeśli chodzi o ukształtowanie terenu, to trochę go ''wypukliłem'' skończe tylko robić tła i dodam screeny żebyście mogli ocenić czy tyle wystarczy.
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 21-07-2008, 14:35, w całości zmieniany 1 raz  

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 21-07-2008, 15:17   

Chyba najlepsze są te od Erniego i od VCRDN'a, pewnie są do pobrania z downloadu ptt.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 21-07-2008, 15:33   

Ja mam te wszystkie dźwigienki tylko nie mam zabardzo pojęcia które ustawić. Sam rozumiesz za durzy wybór :D

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 21-07-2008, 15:54   

Mi się wydaje, że te od VCRDN'a zardzewiałe będą w porządku wyglądać :)

Korzeń 
znawca

Wysłany: 21-07-2008, 15:57   

pysi napisał/a:
Mi się wydaje, że te od VCRDN'a zardzewiałe będą w porządku wyglądać :)

To się zobaczy. Dzięki za radę. Znasz może jakąś stronkę gdzie mogę znaleść informacje które semafory kształtowe, gdzie ustawiać??

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 21-07-2008, 16:01   

http://kolej.krb.com.pl/we1/we1.htm tutaj luknij

arczix
zaawansowany

Wysłany: 21-07-2008, 17:30   

Siema, wygląda to już lepiej, nie jest tak pusto. I tak:
- Jeśli chodzi o tereny na zachód od Knurowa, w stronę Nieborowic, DK78, są one dośc płaskie, ale w Rybnickim Okręgu Węglowym (Rybnik, Żory, Wodzisław Śląski, Jastrzębie Zdrój) są poprostu dośc spore pagórki, z których wyrastają hałdy i jest tak na całym śląsku, małe górki, pokryte lasami, z nich wychodzą wieże szybowe, różnych kopalni, kominy hut i innych zakładów, to jest prawdziwy śląsk i tak najlepiej go skojarzyć.
-Sygnalizacja: Na GKW stosowało się sygnalizację (jeśli chodzi o świetlną, bo wcześniej była kształtowa), to stosuje się taką samą jak na kolejach piaskowych, czyli kategoria C, i ktoś tu podał że nei ma wyjazdówek, a na GKW były z każdego toru (na więkrzych stacjach) wyjazdowe semafory 2,3 komorowe, lub wspólne semafory 2,3 komorowe (te 3komorowe posiadały białą komore, do podawania sygnału Ms2 - Manewry dozwolone). Na GKW nie były stosowane tarcze manewrowe. Semafory wjazdowe były 4 komorowe (do podawania sygnału S1, S2, S5 oraz Sz), lub mniej komór, np 2,3, te jednak były na małych posterunkach. Odnośnie tarcz ostrzegawczych, nie wiem, na Gdańśkich kolejach dojazdowych były tarcze ostrzegawcze, myślę że na GKW też były, oddalone jak to na szlakach klasy C, o 400m od semafora wjazdowego (zaś ten był oddalony od rozjazdu 300m, jak na klasycznych liniach [300-400m]). To tyle na temat przepisów, powinieneś się stosować właśnie do przedstawionych wyżej przepisów, stosowanych na GKW, gdzie już w latach 80tych wprowadzano radiofonię i sygnalizację świetlną. Są to według mnie jedne z najbardziej klimatycznych kolei wąskotorowych w Polsce. Szkoda że już nie wykonują swej pierwotnej pracy (transport węgla, kamienia, itd).

Pozdrawiam, Artur.
Ostatnio zmieniony przez arczix 21-07-2008, 17:31, w całości zmieniany 1 raz  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 21-07-2008, 17:41   

Ufff aleś się rozpisał :). Dzięki Ci bardzo za informacje. Jeśli chodzi o teren to oparłem się właśnie na tym o czym mówiłeś, czyli zachód od Knurowa. Ale porobiłem już jakieś górki dodałem więcej drzew i powinno być dobrze. Szkoda mi tych kształtówek, bo z tego co u Ciebie przeczytałem wynika że więkrzość, jeżeli nie wszystkie były już świetlne. Dla pewności następnym razem zrobię mapę z czasów przed żarowką ^^. Jeszcze raz wielkie dzięki

Korzeń 
znawca

Wysłany: 22-07-2008, 11:04   

Myślę, że pierwszy odcinek trasy, czyli Knurowice-Szczynk jest już w 100% ukończony. Poprawiłem teren, dodałem troche pagórków itd, itp. Zresztą zobaczcie sami :).

Już jestem pewny, że zostane przy semaforach kształtowych. moim zdaniem dodają dodatkowo klimatu mapce. I żadne szlochy ani płacze nie przekonają mnie, żebym zmienił je na świetlne. Spróbowałem i okazało się, że wogóle nie pasują do klimatu mapki.

To by chyba było na tyle. Proszę o komentarze i ocene w skali 1-6 jak wam się podoba.

arczix
zaawansowany

Wysłany: 22-07-2008, 12:27   

Świetny klimat ! Bardzo lubię też, kiedy jest odwzorowany przejazd z rogatkami, tak jak to było na GKW :) Jednak: http://img209.imageshack....=koniec7qn3.png < Na tym screenie i na pozostałych widać, że zabardzo zmieniłeś odcienie kolorów itp, że coś ci sie pokiełbasiło i troszke masz zepsutą grafike, oczywiiście chodzi mi o kolor nieba,, czy tekstur, popraw to a będzie miód :)

Oraz pytanie: http://img176.imageshack....koniec21ru5.png < Skąd wziołeś widoczne, majaczące w tle wiesze szybowe, nie umiałem ich nigdy znaleś na DLS'ie.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez arczix 22-07-2008, 12:29, w całości zmieniany 1 raz  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 22-07-2008, 12:33   

Wygląda to tak dziwnie bo gram na 16 bitach. Trochę mi się przycinało przed miastem i zmieniłem. A kopalnia jest z DLS'a. Jak znajdę to poślę Ci linka na pw :)

arczix
zaawansowany

Wysłany: 22-07-2008, 13:31   

Chodzi mi o samą nazwę wieży nadszybia :)

PS: Na tym przejeździe> http://img176.imageshack....koniec20og1.png , wystarczy jedna długa rogatka.
Ostatnio zmieniony przez arczix 22-07-2008, 13:33, w całości zmieniany 1 raz  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 26-07-2008, 12:37   

Wszem i wobec ogłaszam, iż Linia nr 5 FGKW (Fikcyjnych Górnośląskich Kolei Wąskotorowych) została ukończona. Pozostały jeszcze prace wykończeniowe i ewentualne poprawki.

Odpowiedz do tematu