FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nieczytelne wyświetlanie tekstu w niektórych oknach.
Autor Wiadomość
Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 14-12-2011, 19:42   Nieczytelne wyświetlanie tekstu w niektórych oknach.

Mam problem który w zasadzie pozwala żyć ale skoro może jest na to jakieś rozwiązanie to może warto spróbować?

W oknach na screenach tekst jest niewyraźny i rozmazany. Jest to nieco uciążliwe przy konfigurowaniu np. semaforów bo się trzeba dobrze wpatrzeć co się wpisuje i co jest wpisane.
Co ciekawe tekst na pasku menu jest wyraźny i ostry jak brzytwa, co widać na screenach.

Korzystam z windows7 64bit oraz XP SP3. Karta graficzna to Radeon 6870 HD, wcześsniej miałem Nvidia GF 9800 GT, ale problem był już wtedy. Korzystam z włączonej opcji ClearType w Windows 7. Wiem że wyłączenie tej opcji może spowodować takie samo rozmazanie tekstu np. podczas korzystania z firefoxa.
To tyle co wiem na ten temat. Natomiast nie wiem jak doprowadzić do tego by tekst w tych okienkach był wyraźny.

Najczęśsciej pracuję w rozdzielczości natywnej monitora 1920x1080 ale zdarza się ze w geodecie siedzę w 1440x900. Nie ma to znaczenia dla problemu, który występuje tak czy owak.

Jak to wygląda?

Menu wyboru map. Już widać, że lista jest niezbyt czytelna.

Menu ustawień sesji, to samo.

Menu konfiguracji semaforów, bardzo brzydko.

Gosia09
super user

Wysłany: 14-12-2011, 20:48   

Ustawienia początkowe wyświetlania w ustawieniach głównych odpowiada za grafikę i nie ma znaczenia na jakiej rozdzielczości siedzisz w geodecie a na jakiej w maszyniście.Druga sprawa to sprzęt na jakim pracujesz-ma to podstawowy wpływ na TSa.Ja na starym kompie PC IV ustawienia grafiki miałem na 800na600 24bit.Dzisiaj mam inny sprzęt i inne bardziej ludzkie ustawienia i takich brzydactw TRS mi nie wyświetla jak u Ciebie na załączonych screnach.Jeszcze jedno-wpływ ma również tryb Direct czy OpenGL.

drstrach
znawca

Wysłany: 14-12-2011, 20:52   

Gosia jakbyś przeczytał uważnie to co napisał AVS nie pisałbyś o słabym sprzęcie.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 14-12-2011, 20:52, w całości zmieniany 1 raz  

Wujek 082
znawca

Wysłany: 14-12-2011, 21:05   

Mnie się coś takiego zrobiło raz. Grzebałem wtedy w ustawieniach gry OpenGL/DirectX i jakieś tam inne antyaliasingi, czy co to tam jest. Jeśli dobrze pamiętam, to pomogła zmiana na inne ustawienia a potem powrót do tych wyjściowych. Uruchamiałem wtedy jednocześnie jakiś mod do Half Life'a 2 i wydaje mi się, że on mieszał w ustawieniach (bo za każdym razem coś się działo w TSie).

drstrach
znawca

Wysłany: 14-12-2011, 21:18   

Jeśli mieszał mod do innej gry, to możliwe iż zmieniał coś w ustawieniach karty graficznej. Proponuję przywrócić ustawienia grafiki do domyślnych.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 14-12-2011, 21:27   

dobra, spróbujemy się pobawić opcjami i suwakami w opcjach karty
@Gosia, nie nie....wierz mi, ten sprzęt może wiele :)

Gosia09
super user

Wysłany: 14-12-2011, 22:46   

Pozostają suwaki i direct.Spróbuj ustawić trainza na tryb OpenGL i go uruchom.Pobaw się parę minut a następnie wyjdz z gry ustaw na direct i uruchom ponownie grę.Może to coś pomoże.

tomek24 
zaawansowany
degustator vodki

Wysłany: 14-12-2011, 22:55   

Avs1000 miałem coś podobnego pewien czas temu i wystarczy zmienić w KONFIGURACJI TRAINZ na tryb Open GL , głębie bitową na 32 i tryb antyaliasingu na 4. :mrgreen:

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 15-12-2011, 08:58   

Niestety na razie nie znalazłem rozwiązania, stosując różne kombinacje ustawień
OpenGL - tu też nic nie pomogło, grafika wygląda nawet ciut ładniej, ale problematyczne okienka są niereformowalne, poza tym OpenGL u mnie trochę jednak obniża wydajność, więc na tym bym nie siedział.
Jeszcze się tym dzisiaj pobawię.

Aha,
Trainzy mam zaktualizowane do najnowszych wersji a problem ten pojawił się od pierwszego zainstalowania gier na dysku i update'y nie miały wpływu.

No nic, szukam dalej.

drstrach
znawca

Wysłany: 15-12-2011, 09:02   

No to typujemy kolejnego podejrzanego, rozdzielczość, a dokładniej proporcje ekranu, w Twoim przypadku ustawiane są z automatu na 16:9 (Full HD), spróbuj 16:10, u mnie to działa.
Aha, tradycyjnie podejrzanym jest pulpit Aero W7, proponuję wyłączyć, albo włączyć wyłączanie wraz ze startem gierki.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 15-12-2011, 09:12   

o tym nie pomyślałem, a całkeim możliwe że masz rację.

Natomiast z głupia frant na forum auranu zalazłem ten wątek

http://forums.auran.com/t...ight=unreadable

Fakt że przestawiałem kiedyś Vertex Offset na inną wartość, może tu jest pies pogrzebany.

Wieczorem to sprawdzę, póki co dzięki Panowie za czas.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 15-12-2011, 20:59   

Tak. Zatem wyłączyłem aero i zmieniłem rozdzielczość. Nic to nie dało, ale jest bardzo pozytywny efekt w postaci szybszej pracy windows bez aero, co cieszy :)

Sugerując się znalezionym wątkiem na forum auran próbowalem suwakiem Vertexów dopasowywac ustawienia i znaleźć zadowalający efekt. Bez powodzenia.

Rozwiązanie okazało się banalne:
1. Przywrócenie ustawień domyślnych dla wszystkiego.
2. Ręczna zmiana rozdzielczości (domyslnie 1024x768) z powrotem na natywną monitora.
3. Jeszcze tylko wyłączenie cieni bo nie korzystam.
Voila!

Co jednak nie daje mi satysfakcji to fakt że dalej nie znam mechanizmu który spowodował to kaszanienie tekstu i to że ręczne próby naprawienia były bezsilne. Pomógł dopiero reset ustawień, na co notabene wcześniej nie wpadłem, z kolei Koledzy macie po punkcie za chęć pomocy, co doceniam :)
Ostatnio zmieniony przez Jacek 15-12-2011, 21:06, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 15-12-2011, 21:22   

avs1000 napisał/a:
1. Przywrócenie ustawień domyślnych dla wszystkiego.

Do grafiki, czy do trainz-a, czy do obu naraz?
avs1000 napisał/a:
2. Ręczna zmiana rozdzielczości (domyslnie 1024x768) z powrotem na natywną monitora.

Pisałeś o innych rozdzielczościach, rozumiem że to zmiana ustawień do domyślnych przywróciła taką rozdzielczość?
avs1000 napisał/a:

To raczej niewiele ma wspólnego z wyświetlaniem czcionek

BTW podejrzewam, iż mogłeś mieć włączoną synchronizację pionową, a to może mieć wpływ na wygląd czcionek.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 15-12-2011, 21:29   

Cytat:
Do grafiki, czy do trainz-a, czy do obu naraz?

Do trainza.

Cytat:
Pisałeś o innych rozdzielczościach, rozumiem że to zmiana ustawień do domyślnych przywróciła taką rozdzielczość?

Tak, po resecie ustawien w trainzie, została ustawiona z automatu rozdzielczość 1024x768 - dla mnie rzecz jasna niepraktyczna.

Cytat:
avs1000 napisał/a:

To raczej niewiele ma wspólnego z wyświetlaniem czcionek

Zgadza się :) Napisałem tylko, że to zrobiłem jako kolejny krok, nie ma to w problemie znaczenia.

"mogłeś mieć włączoną synchronizację pionową, a to może mieć wpływ na wygląd czcionek."

Niewykluczone, jakiekolwiek jest jeszcze inne dno tej całej sprawy, mam wrażenie ze nawet praca w geodecie jest teraz wydajniejsza. Ale może to złudzenie :)

drstrach
znawca

Wysłany: 15-12-2011, 21:32   

avs1000 napisał/a:
Niewykluczone, jakiekolwiek jest jeszcze inne dno tej całej sprawy, mam wrażenie ze nawet praca w geodecie jest teraz wydajniejsza. Ale może to złudzenie :)

Silna jest siła sugestii :mrgreen:
Ja na razie na Aero nie narzekam, ale fakt faktem wyłączyłem parę fiuczerów.

Odpowiedz do tematu