A może przy okazji zrobić kilka innych wersji przez co rozszerzy zastosowanie tego mostu. Chodzi mi o to żeby zrobić wersje tak jak Radek pisze "tory dołem" czyli wyższe kolumny (najlepiej 7metrów, tak żeby zmieściła się trakcja). A przy okazji zrobić kilka wersji szerokości tego mostu np. 5m, 10m, 15m, 20m.
http://imageshack.us/phot...1201040002.jpg/
Tutaj tą górna płaszczyznę można spokojnie wywalić, i tak będzie zakryta wiaduktem, wiec nie bezie widoczna. A przy okazji może odrobinę tekstury bym przyciemnił samego mostu :)
Ostatnio zmieniony przez Bartek_Sp 04-01-2012, 22:45, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 04-01-2012, 23:11
Wiadukt którego fragment został pokazany jest nad jezdnią. Kolumny podpierają metalową rynnę z torami na podsypce. Pod spodem jest ruch samochodowy. Zaraz na SB dam foty.
Rury miodzio, tego mi brakowało Tylko coś niedobrego się dzieje z tym zakrętem 90 stopni w poziomie - tekstury jakby inne (mapowanie?) i sprawia wrażenie, że rura na samym zakręcie jest węższa...
Pomyśl jeszcze nad chyba najpopularniejszą wersją rury - 1200mm (rura ma 1000 ale dochodzi otulina) i nie trzy, a dwie.
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 14-01-2012, 22:18
Nie ma problemu, miałbym tylko prośbę do kogoś kto się zna na "skryptowaniu" potrzebowałbym stworzyć dodatek buildable z możliwością przełączania podpinanego dodatku ( różnica tekstur). Bo nie widzę potrzeby tworzenia x dodatków które się tylko teksturą będą różnić.
Edit: Czy odpowiada wam metoda wstawiania podpór na zasadzie buildable, czy podpory dawać jako scenery?
Ostatnio zmieniony przez mgarkowski 14-01-2012, 22:22, w całości zmieniany 1 raz
Czasem buildable przeszkadza jak masz puścić drogę pod spodem i akurat wychodzi słup, wiem, ze można przesuwać, ale czasem akurat tak nie jest mówię o doświadczeniach z dodatkami FMA. Możesz zrobić rury buildable, ale jedną wersję zrobić bez podpór właśnie w takie miejsca gdzie NIE chcemy podpór. Taka sugestia ode mnie.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-01-2012, 00:24
mgarkowski napisał/a:
Nie ma problemu, miałbym tylko prośbę do kogoś kto się zna na "skryptowaniu" potrzebowałbym stworzyć dodatek buildable z możliwością przełączania podpinanego dodatku ( różnica tekstur). Bo nie widzę potrzeby tworzenia x dodatków które się tylko teksturą będą różnić.
Nie warto, prawie nic się nie zyskuje, zrób po prostu osobne dodatki. Ten problem został dopiero rozwiązany od TS2009 przy pomocy mesh_library, gdzie cały taki pack można zrobić na jednej teksturze i ta jedna tekstura będzie wczytywana do gry.
mgarkowski napisał/a:
Edit: Czy odpowiada wam metoda wstawiania podpór na zasadzie buildable, czy podpory dawać jako scenery?
Zrób podpory buildable, będzie mniej się trzeba męczyć z podpinaniem. Pamiętaj tylko o dodaniu tagu height-range z odpowiednimi parametrami (ja przeważnie daję -100.100) żeby można je było podnosić.
Kanclerz ale te rury same z siebie są bez podpór, więc możesz sobie wykombinować z nich co tam chcesz.
Cześć
Wymieniłem sobie nudne już rury ciepłownicze FMA, na twoje. Okazały się o niebo lepsze, ale jest jeden problem. Brakuje przejścia z pionu do poziomu (takie "L"). Myślałem, że coś źle ściągnąłem, ale widze, że w zestawieniu na stronie też nie figuruje taki element. Najlepiej widać problem na obrazku:
Jakieś przeoczenie?
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 17-01-2012, 16:53
Drogi autor zrobił blok wyjścia z pod ziemi, może zapomniał zapakować. Jest jeszcze jeden podobny /komora ciepłownicza/ do którego to wchodzą pionowe rury. Przy takich przejściach torowych musi być komora umożliwiająca odcięcie danego odcinka. Zdjęcia są u twórcy.
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 19-01-2012, 12:40
Przejścia w kształcie L, jest w wersji wyjścia spod ziemi ( jak to ryszard napisał). Jest za to przejście Z- czyli z z poziomu do pionu i z powrotem do poziomu, ale ma ono 4m wysokości. Z tego co widzę u Ciebie przejście ma chyba 8 m.
Oczywiście uzupełnię pack o taką przejściówkę. Jeśli masz jakieś sugestie odnośnie elementów zestawu- pisz.
Ponownie proszę o złączenie postów.
@Korzeń, myślę że to spełni Twoje oczekiwania:
2 dodatki :przejście z poziomu do pionu dla rur z Opola jako buildable, oraz rury pionowe jako dodatek scenery
Dzięki wielkiej pomocy samplaire, została poprawiona tekstura drugiej wersji rurociągu 1200mm, oraz doszło kilka kolejnych elementów zestawu:
Dodatkowo w czasie mojego ostatniego wyjazdu służbowego zobaczyłem rurociąg przemysłowy z 3 rur 600mm ułożonych w stos O
O O
Pytanie czy taką wersję też robić ?
Ostatnio zmieniony przez Lutek 19-01-2012, 12:48, w całości zmieniany 1 raz