Na pewno do poprawy świetliki - nad trzema niższymi segmentami są za duże, a być może i wcale ich tam nie powinno być - i spasowanie wrót z otworami w ścianie.
Okazuje się, że ta taka dobudówka na tyłach hali, przed przebudową miała piętro. No i szukam czegoś, czym mógłbym to oteksturować. Ten element w kółeczku:
To wiele tłumaczy. Porównując z tym zdjęciem które wcześniej wrzuciłem, wyszło mi, że to musiało być wyższe, niż zrobiłem. Tak więc dorzuciłem jeszcze jedno piętro, i teraz wysokość się zgadza. A kiedy ta wieża przestała pełnić swoją funkcję? Chodzi mi o to, czy mogą zostać na ścianach zwykłe okna, zakładając że celuję w początek lat '90?
Wieża nie pełniła swojej pierwotnej funkcji już bardzo dawno, w latach 60 zaadaptowano ją na inne cele, pełniła różne funkcje, szatni, salki, gabinetu lekarskiego, rozebrana w 1997. Jeżeli chodzi zaś o szczegóły to stała ona na placu pomiędzy dobudówką a istniejącym obecnie budynkiem administracyjnym, nie zaś na przedłużeniu Hali
Ostatnio zmieniony przez SMK-Chojnice 09-01-2016, 15:30, w całości zmieniany 1 raz
No to robi się coraz ciekawiej. Myślałem że ta dobudówka - przedłużenie hali to właśnie dolna kondygnacja owej wieży. Trzeba to zatem poprawić - dobudówkę przywrócić w poprzedniej formie, a wieżę zrobić jako osobny budynek .
Tak jeszcze ściśle informacyjnie, to ta przybudówka jest przedłużeniem 1 toru hali i ma z ną połączenie. Bo na którymś ze zdjęć wydawało mi się, że była ona oddzielona od hali. poglądowo przedstawiam zdjęcia, na których to mniej więcej widać.
Z tą różnicą, że w latach 90 w miejscu wjazdu na 7 stanowisko stała olejarnia, i nie było już rozjazdów na torach pomiędzy peronami 1 i 2 na wysokości hali.
W książce Krzysztofa Wiśniewskiego pt. "Ostatnie Polskie Parowozownie" znajduje się kilka zdjęć parowozowni Chojnice z kwietnia 1989 roku czyli z przed przebudowy. Kilka z nich, na których widać nieco układ torowy, zamieszczam poniżej ;)
Adam, a ten podjazd przed halą to tak ma mieć?
Na końcu płyty każdy tor ma węzeł ustawiony na 0.0, cała hala tez na 0.0. Czyli płyta jest zaniżona, im wyższy numer stanowiska tym płyty niżej
Nie ma tak być. Cuś się popsuło, chyba mi się jeden wierzchołek zaspawał. Będziemy naprawiać.
Dzięki, @Defk23. Chyba muszę sobie kupić tą książkę Coś z tych fotek już mi wcześniej też Peem podrzucił.
Układ torowy to bardziej z ciekawości, i żeby sobie ewentualnie zrobić wersję retro którejś mapy Magnusa
Przywróciłem dobudówkę do pierwotnej postaci (i dorobiłem jej wnętrze w obu wersjach), zaś wieżę zrobiłem jako osobny dodatek.
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 12-01-2016, 13:43
Wszystko wygląda przepięknie. Mam pytanie czy udałoby się samą hale prostokątną wydać w modułach tak by każdy użytkownik mógł wybrać jak szeroka ma być (ile torów). Wtedy bardzo zyskałaby na uniwersalności i pojawiłaby się na niejednej mapie.
Ostatnio zmieniony przez McDreamy 12-01-2016, 13:44, w całości zmieniany 1 raz
Spróbuję - aczkolwiek te moduły to dla mnie nowość, więc muszę się wgryźć w temat, zobaczyć jak to u Qnia w jego wachlarzach jest zrealizowane.
Przy okazji, potrzebowałbym jeszcze jednej porady - ta hala prostokątna w wersji 5-segmentowej, czyli z ostatnich screenów, jest już dość długa. Całkiem pusta w środku wygląda trochę łyso. Może by tam wstawić jakieś ścianki działowe, np będące powtórzeniem ściany czołowej, czy coś?
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 12-01-2016, 15:21
Ja bym raczej nic nie wstawiał. Szkoda pracy dla jakichś trzech, czterech osób w ogóle bawiących się w lokomotywownie. Najlepiej świadczy o tym popularność moich adolfów ;) A jak ktoś będzie chciał sobie urozmaicić wnętrze, to sam sobie powstawia różne rzeczy, trochę ich mamy.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 537 Skąd: Noreg
Wysłany: 12-01-2016, 15:35
Nie znam się - nie wydałem niczego :]
W każdym razie wariantem modułowym starej hali byłbym zainteresowany w kontekście wagonowni w Kędzierzynie. Koszmarek produkcji własnej nie ma szans pod względem wyglądu i ekonomii wykonania.
@Wujek082: Ja tam mam dla adolfa miejsce naszykowane w Lok. Nysa :]
Silnik w pełnej wersji ma 10k poly, bo jest na żywca wycięty z modelu korytarza w kabinie, ale ma 5-stopniowy LOD, i w najniższym stopniu jest redukowany do 370 poly.
Jeżeli już grubsze błędy nie zostaną wykryte, to prosiłbym Wujka o powieszenie dzisiejszej paczki na Trainzart