Wisi Ci do momentu aż ci super realistyczna kabina w połaczeniu z super realistyczną trasą nie zacznie ciąć. Panowie, nie zapominajmy o kompromisie wydajność/jakość. Bo z własnego doświadczenia wiem że TRS potrafi zarżnąć nawet baaardzo mocnego kompa.
I radziłbym odpuścić sobie wyrażenia np. "Patafian" bo to raz że niekulturalnie a dwa że nie przystoi. I spuścić lekko z tonu.
_________________ "Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett
Ostatnio zmieniony przez Lord 14-01-2009, 21:52, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 14-01-2009, 21:54
Ot mozna oglosic swieto panstwowe - po raz pierwszy zgadzam sie z gryszaqiem ;) Co prawda tylko w kwestii tego ze takie posty jak powyzej nadaja sie co najwyzej na wytapetowanie kibla od wewnatrz. Chce i ma zapal - niech robi, a inni sa od tego by mu pomoc w miare mozliwosci.
Edyta mowi ze slowo patafian jest jednym z lzejszych jakie sie cisnie pod klawisze widzac takie bzdety od czlowieka ktory sam sie nie ma czym pochwalic.
Ostatnio zmieniony przez erniesouchak 14-01-2009, 21:55, w całości zmieniany 1 raz
Drogi Ernie... fajnie, że nareszcie jestem uznawany za oczekiwacza i patafiana który NIC absolutnie nic nie zrobił. Tak się składa, że mam na swoim koncie kilka modeli, repaintów i skryptów - po prostu ich nie pokazuje dlaczego? Bo kiedyś mnie zabiło ciągle zadawane pytanie "A kiedy będzie..." . BTW rozdzierasz koszule i chronisz gościa gołym torsem, kiedyś na PW poprosiłem Cię o pomoc, spuściłeś mnie jak "kupe w muszli" - nie dostałem odpowiedzi do dziś - spoko nie musisz odpowiadać sam sobie poradziłem z problemem...
Gryszaqu pierwsze kabiny polskie do TRS jakie ja pamiętam to były kabiny trzciny do SU45 i 46 i powiem Ci że wówczas zrobiły na mnie duże wrażenie, bynajmniej nie przypominam sobie żeby były tam jakieś białe boxy czy "coś tam, coś tam" o czym piszesz.
PZDR EMIL
_________________ "...i przepustnicę ujął w dłoń
przeżegnał się, czapka na skroń
do pieca węgiel raz i dwa
już pary kłąb, już zawór gra..."
Ostatnio zmieniony przez Emil 14-01-2009, 22:19, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 14-01-2009, 22:24
A co ja jestem Biuro Obslugi Klienta czy co? Ze na kazda zasrana PW mam odpowiadac? Przepraszam, ale to jest moje hobby a nie praca zarobkowa ze mam jakis zasrany obowiazek udzielac odpowiedzi. Moze jeszcze wprowadzmy jakis kodeks czy cos. Nie pokazujesz - twoja sprawa ale widac zabolalo skoros zareagowal. Zreszta sam zauwazyles jak to jest milo byc ciagle pytanym a kiedy bedzie. Chlopak wolal sie nie pytac tylko zrobic, ale tez zle trzeba go skopac przeciez. Nasze scenowe gowno jak widac dalej smierdzi.
Mój post który wydał się tak "mieszający z błotem", miał chłopakowi pokazać że kierunek jest dobry tylko droga zła, nadal obstaje przy swoim, że kolejna kabina SU46 jest nie potrzebna. Poza tym łatwiej jest zacząć od prostych rzeczy dlatego rzuciłem kabiną od Ls40, tej kabiny którą obecnie chłopak robi - po prostu nie widzę. To jest coś w stylu "nauczyłem się pływać jestem "kozak" rzućcie mnie 5km od brzegu na pewno dopłynę" - i mimo dobrych początków mu się nie uda dociągnąć do końca. Szkoda żeby gość się zraził do modelowania przez "niezadowolenie z końcowego efektu". Takie jest moje zdanie i proponuje zacząć przygodę z kabinami od czegoś prostszego. Ostatni mój off w tym temacie ...
PZDR EMIL
_________________ "...i przepustnicę ujął w dłoń
przeżegnał się, czapka na skroń
do pieca węgiel raz i dwa
już pary kłąb, już zawór gra..."
Ostatnio zmieniony przez Emil 14-01-2009, 22:54, w całości zmieniany 1 raz
O tym co jest potrzebne, a co nie decyduje autor. Jeżeli ma ochote zrobić kabine do SU46 nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją zrobił i nikt nie ma prawa mu tego zabronić. Widocznie kabiny, które istnieją mu w jakiś sposób nie pasują i już. Nie ma co dyskutować. To, czy kabina zostanie ukończona, czy nie to też sprawa autora. Nie rozumiem też, czemu miałby się zrażać do modelowania. Jeżeli coś nie wyjdzie to raczej odebrałbym to jako motywacje, żeby to poprawić i przy okazji doskonalić swoje umiejętności.
No i w tym wszystkim nie chodzi o "kozaczenie", bo nie ma z tego żadnych profitów, z którymi można by się wozić. Wszystko co z tego jest to własna satysfakcja, że miało się motywacje, żeby się nauczyć "fachu" i coś się potrafi, a jeżeli użytkownikom się podoba to dodatkowy plus.
Ostatnio zmieniony przez Jesion 14-01-2009, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
Witam,
Jak zrobić animację dla czuwaka (przycisku)? Wiem, że animacja będzie chyba koniczna, gdyż jest tak w SM42 Sir_M. Czy te skrypty które są np. przy SM42 da się otworzyć? Chciałbym coś tam zobaczyć, interesuje mnie czuwak, nastawnik i inne (corona podlinkowana działa, ale ciągle się świeci).
BŁAGAM o pomoc
Pzdr. SM50
Ja moze jeszcze powroce do tego przelacznika - aby przelacznik sie wychylal, a nie obracal musisz obrocic jego oś: Hierarchy->Affect Pivot Only-> i w widoku top postepujesz według instrukcji (zakladajac, ze oś obiektu byla zorientowana do świata i przelacznik bedzie sie przechylac w przod i w tył, a nie w prawo i lewo!)
No dobrze jest oś ustawiona. Czy w pliku kabiny dawałeś nowego pivota dla przelacznika? Pivot musi być nowy no i jak wiadomo "wyalginowany" do przelacznika w polozeniu jak i w obrocie.
Usun wszystkie pointy, ktore byly odpowiedzialne za przelaczniki - musisz miec modele przelacznikow razem z modelem kabiny, tworzysz nowe pointy dajesz im algin do modelow w polozeniu jak i w obrocie: wtedy one same sie obroca tak jak powinny. Model przelacznika zapisujesz do oddzielnego pliku, usuwasz go z siatki kabiny, pointy zostawiasz.
Cześć, to że nie udzielam się często w tym temacie to nie znaczy, że nic nie robię. Na początek powiem, że udało mi się rozwiązać problem manometrów - brak auto-create. Niby takie proste ale nikt się tego nie dopatrzył. Czy można zrobić boleane w plane? Muszę na manometry zrobić jakąś dziurę (alpha no nie wiem). A te manometry to coś dziwnie działają bo jak hamuję to idzie poza czerwoną kreskę a powinno iść tylko do 0,2 chyba. Nie wiem czego to wina ale zamieszczę config:
No cóż ... trudno nazwać to kabiną suki... jakieś to takie bez ładu ni składu...
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Rozmieszczenie elementów w kabinie będzie takie jak na screenie? Bo jak tak to nastawnik jazdy i krany hamulcowe są w kompletnie zełj pozycji.
Poza tym patrząc na światełko - czyżby kabina miała działające SHP? Jak tak to congr. i oby tak dalej :)
Nie mam żadnych planów tylko kilka fotek więc nie jest mi łatwo robić takie coś, mam szczęście że działają mi manometry bo z nimi miałem problemy. SHP to tylko corona, która ciągle miga - nie znam się na skryptach. Jak jakieś plany kabiny masz to proszę Cię bardzo o nie na pw. Fotki też mile widziane.