Chodzi mi o miejsce, gdzie będzie można znaleźć brakujące kuidy (autorów którzy wyrażą na to zgodę) do map i taboru i o zrobienie tego najszybciej i najprościej jak się da i nic więcej bo na nic więcej niestety nie mam czasu.
Myślę że to bardzo dobry pomysł, nie tylko będzie łatwiej i szybciej szukać brakujących kuidów ale także myślę że będzie mniej postów pt: Wie ktoś gdzie można ściągnąć dany dodatek ponieważ wejdzie sobie w taki KUIDLAND ( :D) i sam poszuka, a twórcom nerwy się zaoszczędzi pewno ;).
Wysłany: 02-01-2009, 16:18
Osobiście myślę, że można by było napisać programik, który by ściągnął sobie plik *.txt z adresami plików (też *.txt) zawierającymi paczki dodatków potrzebnych do konkretnej mapy. Chodzi mniej więcej o to, że w takim pliku były by wpisane: KUID, nazwa, ew. opis i link do pliku. Program by to sobie czytał, mógłby mieć wyszukiwarkę (konkretny KUID, nazwa), a jak użytkownik wybrał, co chce ściągnąć, to by automatycznie, po kolei, zaczął ściągać. Myślę, że jestem w stanie go napisać, więc jeśli się tym zainteresujecie, zacznę kodzić.
Osobiście myślę, że można by było napisać programik, który by ściągnął sobie plik *.txt z adresami plików (też *.txt) zawierającymi paczki dodatków potrzebnych do konkretnej mapy. Chodzi mniej więcej o to, że w takim pliku były by wpisane: KUID, nazwa, ew. opis i link do pliku. Program by to sobie czytał, mógłby mieć wyszukiwarkę (konkretny KUID, nazwa), a jak użytkownik wybrał, co chce ściągnąć, to by automatycznie, po kolei, zaczął ściągać. Myślę, że jestem w stanie go napisać, więc jeśli się tym zainteresujecie, zacznę kodzić.
Lepiej odfiltrować log z Trainz Objecta :) Tak jak ja to przedstawiłem, ale mam wrażenie, że założenie jest takie - strona w czystym HTML chociaż miałaby po 1000 linijek, a do wyszukiwania proste narzędzie - Ctrl + F :)
Wysłany: 08-01-2009, 20:01
Wracając do tego, co napisałem (wiem, że jest beznadziejny, bo to chodziło o co innego i to wcale nie jest proste w obsłudze, ale może się przyda) - link do wersji beta (brak wyszukiwarki, etc.)
Witam
Zastanawiam sie czy nie dalo by sie ,do kazdej mapki dodawac odrazu paczke dodatkow ktore sa one potrzebne do prawidlowego dzialania.
Ostatnio probuje pobawic sie mapka "Linia 156, Gliwice - Rybnik" i niestety nie jest to mi dane :( sciagnelem prawie wszystko z potrzebnych dodatkow, po przejsciach na stronach CZ i HU "rejestracja" :) (choc na wegierskiej stronie mozna przelaczyc na ang.)
To nadal nie mam wszystkiego bo np. z listy nie wszystkie linki dzialaja :( jak
http://www.trainz.neteasy.pl juz niema takiej strony
A przy okazji co to jest DLS ???
Wszystko jasne ale ciagle rece opadaja z szukaniem kiudow
A mam pytanie jeszcze co do stony auran,kurcze strasznie dlugo mi sie zawsze laduje (a mam 1Mb netia) przy rejestracji mojego trs chyba z godzine trwalo zanim co kolwiek zrobilem.Czy tak ja tylko mam ???
DLS zawsze chodzi wolno chyba że masz wykupione "First Class Ticket", żeby odrazu uniknąć głupiego pytania co to odsyłam do strony > http://www.auran.com/TRS2004/DLS.php tam jest to mniejwiecej opisane.
I na przyszłość prosiłbym o nie pisanie nie na temat.
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Ostatnio zmieniony przez zgred 10-02-2009, 17:12, w całości zmieniany 1 raz
Hmmm co prawda temat stary ale bardzo mnie zaciekawiła ta kwestia posegregowania polskich dodatków, myslę więc, że to bardzo ułatwi zadanie zarówno zwykłym użytkownikom jak i samym autorom. Również często miewałem problemy ze znaleziem tego i owego, więc idea stworzenia KUIDlanduPL jest jak najbardziej trafiona. Jeśli chodzi o moją zgodę, oczywiście wyrażam taką, aczkolwiek dotyczy to tylko dodatków, które są jescze dostępne u mnie na WTK oraz te które będę robił w przyszłości. Noo... chyba że trafi się cos co bardzo jest komuś przydatne a tego nie ma to mogę to również udostępnić. Tak więc pytanie do mnicha : Jak się trzyma ta sprawa? Będzie to dalej ciągnięte czy pomysl schowany do szuflady?
Ostatnio zmieniony przez Kylo0 02-08-2009, 19:31, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 03-05-2010, 22:52
ja nie chcac recznie sciagac wszystkich dodatkow troche sie wycfanilem i jako stary linuksowiec uzylem WGET.
Wiem ze pod windowsa tez mozna go chyba sciagnac.
wget przy odpowiednim zestawie parametrow sciagnie wszystkie dodatki z download ptt do jednego katalogu na dysku a wtedy latwo mozna je zaimportowac
Coś co robił Zwierzak jest świetne. Warto by to rozwinąć i dodać screeny dodatku. Takie coś jest na którejś niemnieckiej stronicy.
Oto ta strona http://www.trainz-index.de.vu/. W zamierzeniu miał to być zbiór całego niemieckiego taboru jaki został stworzony do Trainz na jednej stronie. Nie zawsze wypisane są dodatkowe pliki i nie jest to już zbyt aktualne.
Pomógł: 118 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 06-01-2011, 23:08
Witam, na wstępie napiszę, ze proszę na mnie nie krzyczeć "Ty stary kotlecie", bo zgodę na rewitalizację ( tak tak ) tego tematu mam od Guru :P
Przyszedł sobie taki czas, że Lutek który nie ma talentu do modelowania itp. chcę zrobić coś pożytecznego dla społeczności PTT.
Chciałbym dokończyć, a właściwie rozpocząć pracę nad tym co miało być zrobione już kiedyś- KUIDlandPL.
Jako, że to dopiero zalążek całej "inwestycji" chciałbym od nowa rozpocząć w tym wątku burzę mózgów. Jak to widzicie? Czy przydałoby się coś na wzór DLS- wpisujemy kuid i ściagamy dodatek, czy wystarczyła by lista kuid z bezpośrednim linkiem do strony gdzie widnieje dany dodatek? W stylu
1. <kuid:1234:56768> -> Lokomotywa SP45-001 ( podany w nazwie link )
2. <kuid:1234:56768> -> Lokomotywa SP45-001
3. <kuid:1234:56768> -> Lokomotywa SP45-001
Itd...
;>
Proszę o postowanie
Ostatnio zmieniony przez Lutek 06-01-2011, 23:09, w całości zmieniany 1 raz
Pomysł dobry, myślę że lepiej skorzystać wzoru jaki jest na DLS, czyli wykorzystanie pól jakie są na DLSie: kuid, username, title ale już bez description z podziałem na wersje Trainz.
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 06-01-2011, 23:51
Takie coś miałem też na myśli - tylko że zrobić na własnej stronie typu "kuidy download'u strony Shaggy'ego". Tylko że ja mam tam kilkanaście dodatków więc to nie problem zrobić, a po za tym wszystkie swoje dodatki (kuidy) mam spisane w pliku tekstowy, na taki pomysł wpadłem jak wydałem 1 dodatek i teraz każdy sobie wpisuje. Tylko że, Ty chcesz zrobić wszystkie dodatki PL, a tego jest w xxx, chyba że każdy kto coś zrobił, dawałby od siebie listę swoich dodatków... (ale nie każdemu się chce jak wydał mase tego) Część też można spisać z Download PTT.
A najprostszym sposobem jest dawanie kuid'ów pod dodatkiem i przez google znajdujesz go bez problemu.
Btw: Warto by było dodać wyszukiwarkę w PTT DOWNLOAD, nawet tą guglową ale żeby była widoczna na stronie :)
Jak dla mnie to pierwszą realizacją mogłaby być wyszukiwarka kuidów istniejących na PTT podobna do rozwiązań czeskich. Wpisać kuid, a w odpowiedzi dostać odpowiedni link do karty pobierania z download PTT. Alternatywnie wpisywanie nicku autora i lista linków do kart z jego dodatkami.
Pomógł: 118 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 07-01-2011, 00:14
Cytat:
Tylko że, Ty chcesz zrobić wszystkie dodatki PL, a tego jest w xxx, chyba że każdy kto coś zrobił, dawałby od siebie listę swoich dodatków... (ale nie każdemu się chce jak wydał mase tego)
Nie wyobrażam sobie spisywana każdego kuidu z dodatku... Raczej liczyłbym na małą pomoc od właścicieli kuidów ( dodatków ).
Cytat:
Alternatywnie wpisywanie nicku autora i lista linków do kart z jego dodatkami.
Ale tutaj chodzi o całą bazę PL dodatków ( kuidów ) a nie tylko te co wiszą na PTT, Nie wszystkie dodatki wiszą tylko na PTT.