FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ryszard
16-07-2014, 09:30
Koleje Śląskie będą wozić autobusami. Nie wierzysz?
Autor Wiadomość
Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 10-12-2012, 16:59   

KŚ za nic nie chcą pomocy od PR (którą i tak mają, bo Sigma jest tylko słupem, jednostki są przecież PR).

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 10-12-2012, 18:25   

Jaki jest wobec tego status DH aka SN82/ SN83 ? Są własnością PR, w leasingu w PR czy są własnością KŚ ?

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 10-12-2012, 18:32   

A tego to dokładnie nie wiem, ale to jest chyba własność Sigmy.

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 10-12-2012, 18:50   

Właścicielem DeHaczek jest Sigma Tabor.

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 10-12-2012, 20:02   

Koleje Śląskie coraz bardziej się pogrążaja niestety ;/ Jak tak dalej będzie to ten twór pfu! Matusiewicza padnie szybciej niż PR'y na Śląsku. Wczoraj kolega z Kędzierzyna dodał na YT film ze złomiastym kiblem 1007 jako pociąg KŚ z Gliwic do Kędzierzyna. Niektóre kible mają znaczki Sigmy.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 10-12-2012, 20:12, w całości zmieniany 1 raz  

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 10-12-2012, 22:23   

Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, no to wszyscy wiedzą co jest grane, parafrazując przysłowie.
W momencie kiedy zrezygnowano z PRów na Śląsku padło pytanie w jaki sposób pokryć te dodatkowe linie. I wtedy prezes KŚ rzucił hasłem że skoro PRy miały uruchomione 400 pociągów to KŚ w nowym rozkładzie uruchomi 600, jak za Bieruta tylko stachanowców brakło i mocy przerobowych.
Dochodzi do takich paranoi że na stacji do której miał przyjechać pociąg zestawiony z EZTa wjeżdża: ET22 - dwa wagony osobowe i na końcu drugi byczek.
Czyjś pomysł polegał na tym że w tej stacji zwrotnej było tylko 7min między przyjazdem a odjazdem i nie było mowy aby w tym czasie oblecieć skład. I to miało być lekiem.
Finał i tak był kiepski bo w ferworze pośpiechu maszynista miał problem z uruchomieniem drugiej lokomotywy i skończyło się tym że tą którą przyjechał sam urwał, obleciał skład i się połączył. Efekt - opóźnienie które przy takich przejściach w wiązce dobowej już się raczej nie zgubi, a później trzy pociągi jadą jeden za drugim.
Smutnym jest to że cierpią pasażerowie nie mający wpływu na gierki uprawiane przez włodarzy przewozów.
A tak na marginesie od lat mnie zastanawia ta cholerna, szumnie nazywana zmianą rozkładu zmiana polegająca na przesuwaniu odjazdów pociągów w jedną czy drugą stronę o 180 sekund. Komu przeszkadza że ludzie się przyzwyczajają do czasów odjazdu, połączeń czy przesiadek. I nie muszą się co roku uczyć od nowa.
Ostatnio zmieniony przez pietrek 10-12-2012, 22:27, w całości zmieniany 1 raz  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 10-12-2012, 22:55   

pietrek napisał/a:
Komu przeszkadza że ludzie się przyzwyczajają do czasów odjazdu, połączeń czy przesiadek. I nie muszą się co roku uczyć od nowa.

Nikomu. Ale Nie robienie tego przeszkadzałoby armii tzw. "konstruktorów rozkładów", których trzeba by zwolnić. A tak mają pracę - o "kumpli zwiącholi" dbać trzeba, nie?
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 10-12-2012, 23:23   

RBach napisał/a:
pietrek napisał/a:
Komu przeszkadza że ludzie się przyzwyczajają do czasów odjazdu, połączeń czy przesiadek. I nie muszą się co roku uczyć od nowa.

Nikomu. Ale Nie robienie tego przeszkadzałoby armii tzw. "konstruktorów rozkładów", których trzeba by zwolnić. A tak mają pracę - o "kumpli zwiącholi" dbać trzeba, nie?

A już się zaczynałem bać że to tak aby uszczęśliwić klienta. No i poprawia mi się samopoczucie jak czytam że dzięki tym zmianom w rozkładach nie zwiększa się ilość bezrobotnych.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 11-12-2012, 00:05   

pietrek napisał/a:
uszczęśliwić klienta

i Pekape (i jak widać wszystkie Koleje TuWstawDowolneWojewództwo) to pojęcia sprzeczne :-D

Uszczęśliwianie klienta to byłoby wprowadzenie stałego rozkładu jazdy, który byłby zmieniany tylko w razie "najwyższej potrzeby". I nikt mnie nie przekona, że przesuwanie pociągu o minutę w przód a za rok o minutę w tył ma jakikolwiek inny sens, poza potrzebą udowodnienia "władzy" że niezbędna jest grupa pracowników, którzy się tym zajmują :-)

A klienci? E... Sam po sobie widzę, jak wkurzające są kolejne wersje "nowego rozkładu" kolejek SKM, gdzie nagle robia kolejkę 3 minuty szybciej, do stacji docelowej przyjeżdża dokładnie o tej samej godzinie, mając takie same krzyżowania, postoje i prędkości...

Jak w marketach, gdzie raz na miesiąc przestawia się wszystko, żeby klient się przypadkiem nie nauczył co gdzie jest :-D
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025
Ostatnio zmieniony przez RBach 11-12-2012, 00:05, w całości zmieniany 1 raz  

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 11-12-2012, 21:00   

Rozkłady są tak ułożone aby jak najwięcej ludzi zniechęcić do kolei, przykładem tego pociągi lokalne na linii 289, reaktywowane po 3 latach i następnie po prawie 3 latach uwalone, rozkład tak znacznie utrudnił dojazd do pracy, szkół że teraz jedynie pozostają PKS'y i znienawidzone przeze mnie "busiarze", mieszkańcy z wiosek położonych przy linii zostali pozbawieni dojazdu do większych i mniejszych miast najpierw przez PKS'y i w końcu przez kolej.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi