Wysłany: 06-12-2012, 18:39 Koleje Śląskie będą wozić autobusami. Nie wierzysz?
Cytat:
W niedzielę Koleje Śląskie przejmują obsługę wszystkich połączeń regionalnych w naszym województwie. Jednak już dziś wiadomo, że rozkład jazdy zaprezentowany zaledwie 2 tygodnie temu, nie zostanie zrealizowany całości. Na kilku trasach spółka zamiast pociągów podstawi bowiem autobusy. ZOBACZ TERAZ ROZKŁAD JAZDY KOLEI ŚLĄSKICH, A JUŻ W PONIEDZIAŁEK ROZKŁAD JAZDY WSZYSTKICH POCIĄGÓW TYLKO W DZIENNIKU ZACHODNIM.
Największe zmiany czekają pasażerów na linii Katowice - Oświęcim - Czechowice-Dziedzice. Siedem par pociągów kończyć będzie bieg w Imielinie (do końca trasy pojedzie tylko pierwszy i ostatni skład). Dalszą podróż będzie odbywać się właśnie autobusem.
Jazda autobusem czeka również podróżnych Kolei Śląskich wybierających się z Częstochowy do Włoszczowej i Żelisławic w woj. świętokrzyskim, gdzie odwołanych zostanie 8 pociągów.
Decyzje o zmianach zapadły po spotkaniu, do jakiego doszło 27 listopada między przedstawicielami Kolei Śląskich i Polskich Linii Kolejowych. Wtedy to okazało się, że z powodu ograniczeń prędkości czas przejazdu z Katowic do Czechowic-Dziedzic wydłuży się o kilka minut. A na to KŚ nie mogą sobie pozwolić. Dlaczego? Bo według robionego "na styk" rozkładu jazdy, pociąg dojeżdżający na stację końcową ma tylko kilka minut postoju przed wyruszeniem w następną trasę. Jeśli więc będzie jechał dłużej, cały rozkład jazdy posypie się niczym domek z kart.
Ale to nie koniec kłopotów. Okazało się bowiem, że do 9 grudnia nie zniknie również "wąskie gardło" na trasie Tarnowskie Góry - Kalety, gdzie remont uszkodzonego toru potrwa do końca roku. To również będzie skutkowało opóźnieniami kilku pociągów.
Przedstawiciele Kolei Śląskich nie kryją wściekłości.
- PLK zawaliły terminy i w efekcie nie są w stanie zapewnić nam realizacji rozkładu jazdy na takich warunkach, jakie same wcześniej zaproponowały - komentuje Adam Warzecha.
Zarządca kolejowej infrastruktury nie ma sobie jednak niczego do zarzucenia. Jacek Karnowski z Centrum Realizacji Inwestycji PLK zarzeka się, że w przypadku linii do Czechowic-Dziedzic jej kiepski stan nie był dla nikogo tajemnicą.
- Koleje Śląskie dostały informację, że ta linia znajduje się na czynnych szkodach górniczych i w najbliższym czasie nie ma co liczyć na jej remont. Nie będzie więc możliwości by zwiększyć na niej prędkość - mówi Karniewski.
Od 9 grudnia Koleje Śląskie będą obsługiwać w całym województwie 26 linii.
Tak narzekaliśmy na PR a teraz KŚ wścieka się na PKP PLK a sami święci nie są niestety. PR'y jakoś bez problemów obsługiwały połączenia na odcinku Katowice - Czechowice sraczami... Zapraszam do dyskusji.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 06-12-2012, 18:40, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 659 Skąd: GoP
Wysłany: 06-12-2012, 22:42
Jestem w szoku choć i tak nie wierzyłem jak zapewniali, że skompletują cały tabor do obsługi wszystkich linii, przecież to było nierealne. Tym bardziej mówili, że zakup taboru PRu ich nie satysfakcjonował... Koleje, które będą woziły pasażerów częściowo autobusami...
_________________ www.bojarsite.pl
Moja galeria fot. z GOPu & screeny Projektu fragmentu byłego PMP-PW -> www.flickr.com/photos/148644736@N06/
PR'y w przetargu organizowanym przez Urząd Marszałkowski jako jedyne stanęły do przetargu oferując sprzedaż 15 używanych sraczy ale unieważniono przetarg , przeszkodą do kupna była cena za 5 używanych sraczy.
U mnie niestety i nie tylko dla mnie ogromny minus dla KŚ za rozpieprzanie siatek połączeń osobowych pomiędzy województwami, przez to niestety wpłynie to na frekwencje.
Dzisiaj widziałem w Poznaniu jakoś po 17 szynobus dla KŚ na jeździe próbnej. A co do zakupu taboru od PR - to chyba PR nie chciało im sprzedać taboru.
Ciekawe dlaczego to PR-y miałyby sprzedawać KŚ tabor? Skoro to jest firma konkurencyjna, wykurzyła PR ze Sląska i teraz obcina co się da by utrzymać szumne 600 pociągów. Nie dodając że jednym składem który kiedyś jeździł z Częstochowy do Gliwic a nawet do Kędzierzyna teraz będzie ten przewóz wykonany jednym składem, w trzech relacjach Cz-wa Katowice, Katowice - Gliwice i Gliwice Kędzierzyn. Takie trzy w jednym.
Nie wiem czy nie zdradzę jakiejś tajemnicy ale Włodarz Województwa Śląskiego liczył na przejęcie aportem (tak to się zdaje nazywa) taboru który do tej pory był przypisany do zakładu PR Katowice. Powodem przejęcia miał być wkład jaki to Województwo Sląskie włożyło w PRa, ale podobno PRy więcej włożyły w przewozy na Śląsku niż miały z tego jakiegoś zysku. I dlatego Pani prezes PRów poleciła co nowszy tabor przekazać do innych zakładów a na Śląsk trafił taki z min. 300 tys km na liczniku. A i to w ostatnich dniach Esy EZtów jechały Z Katowic w całą Polskę.
No i tak to w KŚ stworzył się problem z obsługą mniej lub wcale nie rentownych linii.
Znając zasadę rządzenia pieniądza - zysków podejrzewam że na Takich liniach Jak Katowice - Oświęcim czy do Tarnowskich Gór ilość połączeń będzie najpierw ograniczana, zastępowana autobusami, ciekawe w jaki sposób te ostatnie będą wjeżdżały w już nieprzejezdne centra miast, a później się ciapągi odwoła bo i tak mało kto nimi jedzie. Biznes jest biznes a cel uświęca środki w dojściu do jak największych zysków.
Ale może się mylę.
A jak wygląda sprawa własności ED72A-005, owy Edek należy do UMWŚ czy do PR?
Pietrek, jeśli chodzi o osobowe kursujące przez Tarnowskie Góry byłbym spokojny chociaż kto wie, jeśli miałbym porównywać czas przejazdu osobówką a linią KZK GOP 820 to czas przejazdu pociągiem jest niższy od czasu przejazdu linią 820 pomiędzy Tarnowskimi Górami a Katowicami.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 07-12-2012, 01:34, w całości zmieniany 1 raz
Pietrek, jeśli chodzi o osobowe kursujące przez Tarnowskie Góry byłbym spokojny chociaż kto wie, jeśli miałbym porównywać czas przejazdu osobówką a linią KZK GOP 820 to czas przejazdu pociągiem jest niższy od czasu przejazdu linią 820 pomiędzy Tarnowskimi Górami a Katowicami.
ED72A-005 - czyli Spot przerobiony dla KŚ i w u tego przewoźnika chyba jeździ.
Cytując wypowiedź prezesa KŚ z przed jakiegoś miesiąca: dla paru kolejarzy nikt nie będzie utrzymywał pociągów
Wypowiedź w takim klimacie może dać podstawy do mojej wypowiedzi.
Co do czasu to przejazd 34km w ciągu 67minut ze średnią prędkością 30km/h to myślałem że akurat autobusy z TG do Katowic jadą krócej.
Tak na marginesie to KŚ chciały wyegzekwować wyższe prędkości od PLKi, a wyszło jak zwykle - betonu głową nie przebije.
Pomógł: 12 razy Wiek: 31 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 1392 Skąd: Chałupki
Wysłany: 07-12-2012, 13:28
Kamil napisał/a:
Owa zmodernizowana edyta jest w posiadaniu Urzędu Marszałkowskiego woj. Śląskiego, któremu zaś UMWŚ wydzierżawił na zasadzie umowy ową jednostkę do końca rozkładu na rok 2012 czyli do 8 grudnia dla Śląskiego Zakładu Przewozów Regionalnych, zapewne i też zapytasz dlaczego stadlery przeszły do KŚ, ponieważ im się owa umowa zakończyła nieco szybciej i nie była przedłużana, a jak każdy wie zerwanie umowy wiąże się z kosztami odszkodowania za zerwanie umowy przed terminem.
Co do SN83 czyli DH2, obecnie przyjechał tylko jeden zestaw SN83-002 (DH-3207) który jako jedyny z pojazdów przeznaczonych dla KŚ dostał zezwolenie, reszta czeka przed polską granicą na certyfikat od UTKu. Tak samo jest z wagonami czeskimi i niemieckimi. One też czekają na certyfikaty dopuszczenia, i dlatego też wprowadzono zastępczą komunikację autobusową chociażby na odcinku Imielin-Oświęcim. A zaś na okres od 9 do 20 grudnia PKP udostępni swoje wagony z racji tego iż UTK wydłuża czas oczekiwania na dopuszczenie do ruchu.
Pomógł: 12 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 543 Skąd: Kraków
Wysłany: 07-12-2012, 16:06
No a ED72A-005 będzie jeździł w Przewozach Regionalnych na trasie Kraków-Katowice zgodnie z umową o jego modernizacji między Urzędem Marszałkowskim a Przewozami Regionalnymi.
Wysłany: 07-12-2012, 16:50
Podlesky napisał/a:
No a ED72A-005 będzie jeździł w Przewozach Regionalnych na trasie Kraków-Katowice zgodnie z umową o jego modernizacji między Urzędem Marszałkowskim a Przewozami Regionalnymi.
Dokładnie nie wiem kiedy umowa się kończy. Ale jak mówisz że będzie na Kraków jeździł to zapewne umowa jest dłuższa niż do 8 grudnia ;) Bo ojciec mi mówił że na szkoleniach im mówili że będą mieli jeszcze ED72A-005, więc nie wiem.
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 07-12-2012, 17:43
Hehe, a jednak się myliłem. W KŚ będą śmigać kible z PR.
Hanys pod jaką granicą? Toż te szynobusy są w PL, bo wczoraj widziałem go już w barwach KŚ na jeździe próbnej w Poznaniu.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Kocur 07-12-2012, 17:47, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 07-12-2012, 18:08
Dostojny Kocur napisał/a:
Hehe, a jednak się myliłem. W KŚ będą śmigać kible z PR.
Hanys pod jaką granicą? Toż te szynobusy są w PL, bo wczoraj widziałem go już w barwach KŚ na jeździe próbnej w Poznaniu.
Na wczorajsze info były pod granicą. Chyba że to kolejne już są w drodze. Bo 3 sztuki stały pod granicą. A kilka w trasie.
Wysłany: 07-12-2012, 18:40
Coś to nie halo. Jak by były dopiero pod granicą to ni hu-hu nie będą gotowe na 09.12. Nawet jak by jutro dojechały, przecież trzeba polonizacje zrobić. Według mnie to one sa w PL tylko na świadectwa z UTK czekają. A jutro to pewnie niezły cyrk będzie.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 07-12-2012, 19:01
Coś tu jest nie tak. Przecież trzy DeHy (SN83-001, 002, 003) od dłuższego czasu stacjonowały w Chojnicach (ze dwa - trzy lata). Zdaje się, że to one trafiły na Śląsk, bo są własnością Sigmy Tabor, a nie PRów. Tak czy nie?
Wysłany: 07-12-2012, 19:06
Zapewne masz rację. Ale Sigma wygrała przetarg na dostawę większej ilości pojazdów http://www.kurierkolejowy...-48-mln-zl.html (i przypuszczam, że one już są w PL od jakiegoś czasu).
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Kocur 07-12-2012, 19:07, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 543 Skąd: Kraków
Wysłany: 07-12-2012, 19:15
KŚ dostało wagony od PKP IC. Co ciekawe wszystkie wagony odmalowane (wózki też) bądź po rewizji,mają jedną czerwoną jedynkę,jedną dwójkę w schemacie IC,i resztę dwójek zielonych.Wagony stoją na bocznicy stacji Katowice Zawodzie,bocznica Huty Ferrum. Info dostałem godzinę temu.
Wysłany: 07-12-2012, 19:33
Dostojny Kocur napisał/a:
A jutro to pewnie niezły cyrk będzie.
Tak masz rację. Cyrk będzie jakiego jeszcze nie było. Ojciec się obawia niedzieli. Ponieważ spalinówek nie ma, wagony czeskie jak i niemieckie czekają na autoryzację od UTKu i nie ma czym jeździć, wujek jest odpowiedzialny za rozkład i musiał układać obiegi na nowo bo ten koleś co robił rozkład to masakra mówił. Od rana do nocy walczy z obiegami. . . Rozmawiałem wczoraj z panem Sylwestrem z marketingu i mówił mi że nikt nic nie wie co i jak, rewidenci nie mają pojęcia co gdzie i jak ma jechać, jedyne co wiadomo to 35we na Częstochowie będzie latać, wagony na Racibórz-Katowice/Częstochowa a co dalej? Wielka nie wiadoma. Szykujcie się na kolejne wydanie "CHAOSU" na kolei w wydaniu Kolei Śląskich :D
Podlesky napisał/a:
KŚ dostało wagony od PKP IC. Co ciekawe wszystkie wagony odmalowane (wózki też) bądź po rewizji,mają jedną czerwoną jedynkę,jedną dwójkę w schemacie IC,i resztę dwójek zielonych.Wagony stoją na bocznicy stacji Katowice Zawodzie,bocznica Huty Ferrum. Info dostałem godzinę temu.
Tak masz rację, jutro wszystkie składy wagonowe mają jechać do Łaz oraz Częstochowy na generalne sprzątanie i w godzinach wieczornych składy będą rozważane do miejscowości początków pierwszych pociągów. Między innymi do Chałupek, Raciborza, Rybnika, Kędzierzyna Koźla, Gliwic, Częstochowy, do Łaz, Czechowic Dziedzic oraz do Imielinia i Katowic.
I byki ET22, które mają być rzekomo w rezerwie zostaną uruchomione do prowadzenia składów osobowych oraz 14we będą w rezerwie i zostaną w ostateczności użyte ;)
Wysłany: 07-12-2012, 19:49
A te SN83 co widzieliście w Poznaniu podczas jazd próbnych to były jazdy na zapoznanie szlaku, ponieważ we wakacje KŚ będą uruchamiały składy wakacyjne do Tczewa oraz Świnoujścia. A będą to:
Pociąg o nazwie "Lux Torpeda" MPJks 45513 (KWR 36141) Katowice - Tczew planowy odjazd z Katowic o 6.24, przyjazd do Tczewa o godzinie 12.50. Skład będzie złożony z EZT 35WE z maksymalną prędkością 140 Km/h. Pociąg ten jedzie przez Chorzów Batory, Bytom, Tarnowskie Góry, Kalety, Herby Nowe, Bydgoszcz, Terespol Pomorski oraz przez mniejsze miejscowości. Powrót o godzinie 16.13 MPKJks 5412 o nazwie "Lux Torpeda" (KWR 36173) planowy przyjazd do Katowic o godzinie 0.33.
Tych pociągów wakacyjnych będzie więcej, między innymi "Fistaszek" Zawiercie-Katowice-Poznań-Świnoujście na EN75 (Flirt), "Śląska Fala" Świnoujście - Katowice na 2xEN76 (Elf).
Wysłany: 07-12-2012, 19:55
Hanys co ty za bzdury piszesz, jaki jest sens robienia jazd zapoznawczych pół roku przed tym jak tam będą jeździć? Jak teraz by coś takiego robili to do wakacji i tak stracą znajomość szlaku. To była jazda próbna autobusu szynowego, bo pewnie robili odbiór. Przypominam, że Sigma to firma mająca siedzibę i zaplecze warsztatowe w Poznaniu. już pomijam fakt, że nie będa tam jeździć szynobusami...
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Kocur 07-12-2012, 19:55, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 07-12-2012, 20:00
Hanys Ty myślisz że do wakacji ten bajzel będzie istniał, bo osobiście śmiem wątpić. Poroniony pomysł władz województwa śląskiego mającego aspiracje do bycia autonomicznym regionem. Wystarczy że pasażerowie poznają uroki przesiadek na stacjach "granicznych" to eksperyment z KŚ szybko się skończy. Będzie trwał tak długo jak ten nowy rozkład.
Wysłany: 07-12-2012, 20:14
Cóż jeżeli miał byś wybór sponsorowanie innych województw a w zamian dostał byś ułamek tego co dałeś to co byś postąpił. Wolał byś inwestować w coś swojego czy dla innych województw. Zauważ że na Śląsku wszelakie najgorsze złomy jeżdżą od niespełna pół roku, jedynie co to stadlery ŚZPR posiadał co UMWŚ wypożyczył im. I nic poza tym. Wagony nam odebrano, wysłano do Poznania / Bydgoszczy. Nie chcę tutaj kogoś tutaj urazić albo sprowokować, ale kiedyś to musiało nastąpić w ten czy inny sposób. Trochę UMWŚ źle postąpił z przejęciem przewozów pasażerskich od PRów. I zbytnio mało czasu mieli na zrealizowanie kilku najbardziej istotnych warunków do prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstwa powołanego przez marszałka woj. śląskiego. Według mnie jeżeli spółka powstała bodajże w 2010 roku to od tego momentu powinni już myśleć o taborze, przejęciu, rozkładu, obiegach, kasach biletowych czy i nawet siedzib dla dyspozytorów. Jedynie co to Elfy dostali oraz stadlery na start. I nic więcej. Według mnie to Koleje Śląskie Sp. z o. o. założone 8 kwietnia 2010 roku zmarnowały okres dwóch lat. Obecnie w tym czasie powinno być już być zamknięte wszystko, tabor, ludzie oraz rozkład. A obecnie co jest? Totalna dezorganizacja. Zobaczymy co w sobotę z tego wyniknie. Nie ukrywam ze KŚ w 100% nie wywiąże się z obietnic, lecz mam nadzieje że jednak to jakoś ruszy i jakoś się ustabilizuje.