Pomógł: 32 razy Wiek: 64 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 816 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 08-10-2015, 22:03 Pobieranie dodatków, dziś.
Dawno niczego nie pobierałem, bo w większości sam se zrobiłem. Do map które były ostatnimi czasy wydawane były paczki wsporcze. Tak zaginął u mnie odruch pobierania. Kilka dni wstecz pewien geodeta, powiedzmy X wydał mapę. Po obejrzeniu screenów wyglądała obiecująco, to postanowiłem obejrzeć z bliska. Do mapy nie dołączył paczki zależności bo na przykład nie musiał. Nie brakowało mi dużo zależności (116szt) więc postanowiłem trochę czasu poświęcić. Za pomocą wujka gugla namierzyłem w krótkim czasie wszystko co potrzebowałem i rozpocząłem pobieranie. Tu już tak różowo nie było. Z dużych stron gdzie np „dodatki ciurkiem” i podobnych, pobieranie to czysta przyjemność. Gorzej z mniejszymi stronami z tak zwanymi wszędobylskimi reklamami, ale i to jeszcze ujdzie. Trafiłem też na strony, gdzie z włączonym blokowaniem reklam nie da się nic pobrać za pomocą żadnej znanej mi przeglądarki. Jeżeli właściciel strony uzależnia pobranie darmowego modelu od kliknięcia w reklamę to nie jest to już darmowy model a przechodzi w pay. Jest to takie ciche i niewinne obejście zasad tu panujących a tłumaczenie „przecież to tylko jedno kliknięcie”. Mnie też kiedyś proponowano coś podobnego, nie zgodziłem się. Mam nadzieję że za głęboko kija w mrowisko nie wetknąłem.
Sprawa jest taka - czy to ze jakis dodatek jest dostepny dopiero po kliknieciu w reklame np w systemie ad-fly od razu oznacza ze jest to typowe payware tzn ze autor na tym zarabia?
Wezmy za przyklad sytuacje jaka moze zainstniec z stronkami trainzowymi ktore wyladowaly u mnie. Narazie place za serwer z wlasnej kieszeni i z skladek hostingowych ludzi niezwiazanych z trainzem ale co bedzie jezeli tamto zrodelko wyschnie?
Mozliwosc 1 - wyciagam wtyczke bo mnie nie stac na utrzymanie serwera
Mozliwosc 2 - puszczam download przez ad-fly liczac na to ze przychod z reklam pozwoli mi na utrzymanie serwera w dzialaniu
Co jest w tym wypadku mniejszym zlem?
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 09-10-2015, 11:13
Cytat:
Co jest w tym wypadku mniejszym zlem?
Załadowanie wszystkiego na TrainzArt. Każdy autor zrzuca się raz do roku na serwer. Wychodzi po 10 zł na osobę (lub mniej). Za domenę płacę sam, bo moja.
Zresztą, na razie mam u siebie na oko siedmiu autorów z większą ilością dodatków, a płacę za utrzymanie strony sam. Gdybym miał to sprawiedliwie podzielić (zwłaszcza że opłata za serwer jest podzielona między kilku właścicieli różnych serwisów), to wychodzi śmieszna, symboliczna opłata w wysokości paru złotych. Raz do roku. Więc płakanie o kasę do mnie nie przemawia, zwłaszcza że nie ja jeden umożliwiam ładowanie dodatków - jest jeszcze Radek i Wojtek (jak ktoś mnie nie lubi).
A jeszcze przypomnę, że bardziej ogarniętym userom oferuję samodzielne wrzucanie dodatków, żeby nie musieli czekać z tym na mnie. Tak robi np. Kajlu.
Ponawiam więc zaproszenie dla każdego, kto by chciał przenieść swój dorobek na dosyć szeroko znaną stronę o ugruntowanej pozycji i renomie.