Czy wie ktoś może, jakie oznaczenia noszą semafory i tarcze na czeskich kolejach? W przepisach, które znalazłem na czeskich stronach temu poświęconych, nie doczytałem się takich informacji, natomiast ze zdjęć, które można obejrzeć w necie, można by wywnioskować, że używa się tam systemu oznaczeń z grubsza podobnego do naszego. Szczegółów jednak nie znam, a chętnie uwzględniłbym to na własnej mapie w TRSie.
Zasada jest taka że semafory maja oznaczenia:
L X wraz z wzrostem kilometrażu linii
S X wraz z malejącym kilometrażem linii
X oznacza w tym przypadku cyfrę oznaczającą numer toru do którego się semafor odnosi.
Tarcze ostrzegawcze oznacza się Př+oznaczenie semafora do którego się odnosi
Powtarzacze oznacza się OPř +oznaczenie semafora.
tarcze manewrowe oznaczane są Se i kolejny numer tarczy.
Z tego, co widzę w serwisach czeskich, do których dotarłem idąc tropem wskazanym przez fishiii, nasi południowi koledzy też mają pewne problemy z rozszyfrowaniem systemu oznaczeń semaforów, tarcz ostrzegawczych i manewrowych. System ten w miarę przejrzysty sposób tłumaczy strona http://www.koroptew.webz.cz/nvs.htm - to informacja dla zainteresowanych problemem. Zdravim.
nie mają problemu mając sygnalizację kabinową i namiastkę ETCS :) nazwa to tylko nazwa, rozkazy i cała reszta są podawana drogą bezprzewodową prosto na terminal w lokomotywie....
A my to sto lot za ....
Tak na marginesie, w PR Katowice są chyba dwie EZT (1947 i 1946 o ile się w numerach nie pomyliłem, 19 - tki napewno) które są wyposarzone w urządzenia do wyświetlania obrazów z semaforów w kabinach i mają jeden polski a jeden czeski pantograf. Te kibelki jeździły do czech i dlatego mają te przeróbki. Czesi jeżdżą na sieci węglowej, a w Polsce jest sieć miedziana i ich odbierak nie może być wykorzystywany u nas i na odwrót.
Tak ciekawostka myślę.