Wysłany: 07-02-2016, 01:39 Zachowanie pociągów w TANE
Mam pytanko. Czy macie podczas szybszej jazdy pociągów powyżej 90 km/h że tak nimi kołysze? Da się to jakoś wyłączyć? Co jadę Elfem 140 km/h to ciepie nim na lewo i prawo.
Najpierw musisz kliknąć tutaj:
Potem wybierasz filtr Trasy i sesje. W prawym górnym rogu wyszukujesz nazwę trasy, która cię interesuje. Później klikasz na Pokaż zależności:
Z prawej strony na górze są dwa przyciski, "-" i "+". Klikasz na "+" i w nowej linijce wybierasz z listy Kategoria. Obok tego wybierasz Tor. Na wersji po angielsku wygląda to tak:
Następnie klikasz prawym przyciskiem myszy na jeden tor po czym wybierasz z listy Otwórz do edycji oraz edytuj plik konfiguracyjny:
Otworzy ci się okienko w notatniku, gdzie wklejasz w dowolne miejsce na nowej linii ten wpis:
Kod:
track-condition 0.8
Gdzie numer od 0.0 do 1.0 to wartość jakości toru od 0% do 100%. Bez tego wpisu jakość jest ustawiona na 50%.
Po wszystkim klikasz prawym przyciskiem myszy na ten otwarty do edycji wcześniej dodatek i wybierasz opcję Wprowadź zmiany:
Trzeba tak zrobić na każdym torze osobno, ale można dzięki temu ustawić na bocznicy mniejszą jakość niż na szlaku. Dodatkowo po edycji jednego toru nie musisz go od razu zatwierdzać. Możesz to zrobić jak już zmienisz wszystkie tory. Wtedy dodajesz filtr na "+" i ustawiasz Otwarty do edycji na Prawda.
To kliknij na taki dodatek prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję View Errors and Warnings. Potem napisz jakie błędy się wyświetliły w nowo otwartym oknie.
Czyli oznacza to, że tego wpisu nie da się korzystać na torach opartych na chunky-track, np. od drstracha. Na torach od samplaire'a ten wpis działa. W takim razie usuń wprowadzone wcześniej zmiany.
Pozostają tylko 2 wyjścia. Można ręcznie ustawić torom ich jakość (scr. 1), albo w sposób bardziej hurtowy wpisać żądaną jakość i ustawiać ją jednym kliknięciem na każdym torze pomiędzy węzłami (scr. 2):
Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 08-02-2016, 21:30
Ja wiem, że taka opcja została wprowadzona, ale kiedyś próbowałem tak właśnie hurtowo za pomocą jednego kliknięcia i nie bardzo to działało. Dopiero po eksperymentach wyszło, że trzeba klikać na szyny i to każdą z osobna bo kliknięcie na podkłady nic nie daje