Mam pytanie: w folderze choćby EN57 v.1 znajduje się katalog "en57_alpha_numbers". W nim zaś gotowe tablice z różnymi miejscowościami docelowymi - łącznie 10. Czy jest jakiś prosty sposób na ich zamianę? Czy to ma związek z plikiem "config" albo "running numbers"? Bo w configu wymienione są numery od 0 do 9 i obok jakieś cyfry. Wolę zapytać najpierw, zanim coś zmajstruję. Nie ukrywam, że grafiki wolałbym nie ruszać, za cienki jestem w te klocki :(
W takim razie ciekawostka: weźmy dla przykładu EN57 v.2. Stawiamy na torach 10 członów "ra". I otóż każdy będzie miał na czołowej tablicy inną nazwę stacji przeznaczenia, no, może ze dwie się powtórzą. Są one właśnie takie, jak we wspomnianym dwa posty wyżej katalogu. Każdy z nich ma też inny numer i nie daje się on zmienić.
Wynika stąd wniosek, że w jakiś sposób - domniemuję, że właśnie w configu - można to podmienić.
Ewentualnie - i to dużo prostsze - stawiać ich kilka, aż pojawi się interesująca nas lokalizacja.
Jednak musi tym rządzić jakaś zasada, prawda? Tak tylko myślę, nie jest to wobec powyższego aż tak istotne.
PS.: w GIMPie wyedytowałem taką tablicę, wstawiłem (tak myślałem) tekst i otóż lipa - w lokomotywowni widzę edytowaną tablicę całą białą (a przedtem była pomarańczowa, bo to był EW). Właśnie dlatego lepiej, żebym się nie brał za takie przeróbki ;)
PS2.:
Sprawdziłem jeszcze raz i odszczekuję to o niemożności zmiany numeru, ale reszta prawdą jest i basta ;)
Ostatnio zmieniony przez f_boat 30-11-2008, 00:52, w całości zmieniany 2 razy
W takim razie ciekawostka: weźmy dla przykładu EN57 v.2. Stawiamy na torach 10 członów "ra". I otóż każdy będzie miał na czołowej tablicy inną nazwę stacji przeznaczenia, no, może ze dwie się powtórzą. Są one właśnie takie, jak we wspomnianym dwa posty wyżej katalogu. Każdy z nich ma też inny numer i nie daje się on zmienić.
Wynika stąd wniosek, że w jakiś sposób - domniemuję, że właśnie w configu - można to podmienić.
....
Sprawdziłem jeszcze raz i odszczekuję to o niemożności zmiany numeru, ale reszta prawdą jest i basta ;)
Więc skoro Kolega opanował już zmianę numeru pojazdu, to niech teraz Kolega zaobserwuje zależność między numerami tablic w configu i nazwami odpowiednich plików a ostatnią cyfrą numeru pojazdu. Hint: numeracja w configu jest od 0 do 9, w configu się nie grzebie. I co z tą "prawdą i basta?" :)
Aaaa widzisz... tzn widzę. Więc tak to działa. Co do niesamowitej umiejętności zmiany numerów, to posiadłem ją dużo wcześniej, ale akurat wtedy nie dawały się one zmienić. Po poście spróbowałem jeszcze raz i zadziałało, więc skorzystałem z edycji, by odszczekać. Taki już urok TRS. Może 2009 będzie lepszy?...
Chylę czoła za spostrzeżenie, a co do wniosków... Prawdą jest (i basta;)), że jednak można uzyskać te tablice o które pytałem na wstępie, bez grzebania w configu oraz malowania w GIMPie. I o to własnie mi chodziło :)
A z GIMPa zaraz będę się dokształcać, korzystając z wątku na ten temat ;)
Ano.
Zabawa z programem graficznym zaczyna się dopiero wtedy, gdy zestaw tablic (relacji) zawarty w dodatku nam nie odpowiada, ewentualnie wygląd tablic jest nie taki, jaki chcemy (w niektórych jednostkach jest przewijakowy, w innych pixele) Wtedy sobie przerabiamy tak, jak chcemy.
Ewentualnie można użyć jednostki w innym malowaniu, zazwyczaj oznacza to także inny zestaw tablic kierunkowych.