FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nie samym Trainz - Bus Driver
Autor Wiadomość
Jacek 83218
trainz

Wysłany: 15-10-2008, 15:32   Nie samym Trainz - Bus Driver

Tym razem ja postanowiłem napisać coś w tym cyklu. Mam nadzieję że nie naruszam praw autorskich mnicha ;)

Ta gra jest chyba dostępna w sklepach od dłuższego czasu, ale kupiłem ją dopiero wczoraj jako dodatek do "Komputer świat gry" za 11,60zł zamiast za 40 czy 50 zł. Jak się łatwo domyśleć w grze prowadzi się autobusy. Dostępnych jest kilka rodzajów, fikcyjnych ale jak to często bywa wzorowanych na prawdziwych pojazdach. Tak więc, mamy pare autobusów typowo miejskich, piętrusa, nowoczesny autokar, typowo amerykański "gimbus" i więźniarkę (pasażerowie nieco milsi jak ci z gimbusa ;)).
Zabawa jest typowo zręcznościowa, fizyka jest niestety dosyć uproszczona, brak kamery w kabinie, czy w ogóle możliwości zmiany widoku, co mocno psuje realizm jazdy. W grze wprowadzono punktację i "konieczność przestrzegania przepisów ruchu. Przepisy są w sumie 3 - zatrzymywanie się na czerwonym, używanie kierunkowskazów przy skręcaniu i rzecz jasna nie zderzanie się z innymi pojazdami oraz obiektami ograniczeń prędkości nie ma, zajeżdżać, wyprzedzać czy wymuszać można o ile nie skończy się to zderzeniem. Przy popełnieniu jakiegoś wykroczenia odejmowane są punkty, dodawane są za jazdę zgodnie z przepisami, zatrzymywaniu się na przystankach. Punkty traci się również za ostre hamowanie po którym pasazerowie sprawdzają z bliska czy podłoga autobusu jest umyta ;)
Gra podzielona jest na 5 etapów a każdy ma 6 zadań. Kolejny etap jest odblokowywany po wypełnieniu 4 zadań z poprzedniego. Do kazdego zadania mamy przypisany konkretny autobus i nie ma mowy o skorzystaniu z innego. Wszystkie misje odbywają się na terenie jednego całkiem sporego fikcyjnego amerykańskiego miasta z portem, lotniskiem, centrum itp. Które wydaje się żyć, samochody jeżdżą, stają na światłach, dźwigi pracują, samoloty latają, pociągi przemykają w paru miejscach, brak tylko pieszych. Miasto jest o tyle dziwne że panują w nim 3 pory roku jednocześnie. W okolicach lotniska jest zima, gdzie indziej mamy jesień i kolorowe drzewa z których lecą liście, a na większej części mamy lato. I bywa tak że podczas jednego zadania obejrzymy wszystkie te pory roku :) Misje są w zasadze podobne i polegają na jeżdzie od przystanku do przystanku i zbieraniu pasażerów którzy teleportują się do srodka zupełnie jak ludki z TRSa, czasem tylko zadanie polega na pokonaniu większej odległości bez postojów na przystankach. Samych przystanków w misjach jest nie za dużo - 8 to chyba maximum. Brakuje mozliwości swobodnej jazdy po mieście dowolnym autobusem.
Jesli chodzi o grafikę to w dzisiejszych czasach wygląda już tak sobie, nie mniej pojazdy wyglądają ładnie, otoczenie może mniej, ale ma to zaletę, gra pójdzie na pełnych detalach nawet na nienajnowocześniejszym sprzęcie.
Co do grafiki to zauważyłem że występuje tam problem z przenikaniem się alphy identyczny jak w Trainz.
W grze jest edytor map, niestety nie jest łatwy w obsłudze, jeszcze go nie rozgryzłem i wejść się do niego da dopiero po uaktywnieniu konsoli.
Może więc powstaną do niej jakieś mody.

Przy okazji
http://img399.imageshack....parogratfq6.jpg
Taki wynik stąd że po normalnym przejściu misji włączyłem ją ponownie dla zrobienia tego screena i jechałem łamiąc wszelkie zasady. :)

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 15-10-2008, 16:16   

Oj nie raz w to grałem :P Fajna zabawka, kolejny symulator, przydał mi do gustu więc chwalić będę :)

Wariat
trainz

Wysłany: 15-10-2008, 16:26   

Porażka po całej linii, dźwięki z 18WoS, fizyka jak z NFS hot pursuit (1), brak kamery, grałem ze 2-3 dni i poleciało do kosza. Nie warto kupować, już bardziej polecam darmowy Vbus.

Damiaan3
super trainz

Wysłany: 15-10-2008, 16:33   

Zauważyliśmy że łamiesz wynik : -3998 :D.Sama gra przypomina mi 18 Wheels Medal to the Pedal czy inne jej odmiany.Na pewno są/pojawią się do niej jakieś dodatki.

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 15-10-2008, 16:35   

Damiaan3 napisał/a:
Zauważyliśmy że łamiesz wynik : -3998 :D.Sama gra przypomina mi 18 Wheels Medal to the Pedal czy inne jej odmiany.Na pewno są/pojawią się do niej jakieś dodatki.

Cytat:
Przy okazji
http://img399.imageshack....parogratfq6.jpg
Taki wynik stąd że po normalnym przejściu misji włączyłem ją ponownie dla zrobienia tego screena i jechałem łamiąc wszelkie zasady. :)

Czytamy ze zrozumieniem.

Jacek 83218
trainz

Wysłany: 15-10-2008, 18:08   

Wariat napisał/a:
Porażka po całej linii, dźwięki z 18WoS, fizyka jak z NFS hot pursuit (1), brak kamery, grałem ze 2-3 dni i poleciało do kosza. Nie warto kupować, już bardziej polecam darmowy Vbus.

Hm chyba nie można się w tym całkowicie zgodzić, fakt że dźwięki są takie sobie i brakuje realizmu sterowania Vbusa nie mówiąc już o kamerze wewnętrznej. Fakt że gra jest strasznie krótka, dziś mam już zaliczone wszystkie misje. Ale jako element pakietu gier dołączanych do KS gry (jest jeszcze Gothic 2 i jakaś samochodowa strzelanka w klimacie Mad Maxa) można kupić. W sklepie w pudełku to już lepiej się zastanowić :)

Wariat
trainz

Wysłany: 15-10-2008, 18:22   

No to tak, ale nie kupować w pudle ;) Co do gry to jedna misja z więźniami jest fajna, bo jak przyhamujesz to sie cieszą, albo jak walniesz w coś :P

placuch
super user
Uczę się GMax ;)

Wysłany: 15-10-2008, 18:41   

Grałem w demko jakieś 15 minut, potem wylądowało w koszu. Do Vbusa jest zdecydowanie więcej dodatków, ale nie ma takich bajerów jak np. punkty za wykroczenia lub zniszczenia przy zderzeniu. Nikt raczej nie będzie produkował dodatków do Bus Drivera z względu na zniszczenia (duuuże zmiany w meshu). Generalnie, nie polecam nawet jako dodatek do gazetki.

"Segment p.o. Wistka" - 35%

Korzeń 
znawca

Wysłany: 15-10-2008, 18:47   

Straszna bida. Grałem w to jakiś czas temu. Brak widoku z kabiny, ogólnie słabizna.

praiks
super user

Wysłany: 15-10-2008, 19:08   

Gra jest calkiem calkiem, mozna sobie pograc dla zabicia czasu. Dostosowujac sie do przepisow drogowych, czy tez nie, zbierajac dodatkowe punkty, czy tez minusowe, mozna niezle sie zabawic.

Ale ja jednak faworyzuje troszeczke nowsza od niej, bardziej realistyczna gre "BUS SIMULATOR 2008"

Jest bardzo podobna do gry stworzonej przez Czechow, przez firme SCS, ale jest jednak od niej o wiele wiele lepsza.

Odpowiedz do tematu