FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Brakujące informacje
Autor Wiadomość
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 63
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 690
Skąd: Kraków
Wysłany: 15-01-2023, 15:34   Brakujące informacje

Cześć!
Od pewnego czasu zacząłem używać jednak Tereski w wersji SP5 i zaskoczyła mnie pewna sprawa. Otóż nie wyświetlają mi się w trybie maszynisty żadne komunikaty. W SP1 jak testowałem jakąś mapkę w maszyniście, to mi zawsze wyświetlało że np. brakuje mi mechanizmu zwrotnicy po jakiejś tam nr xxxx. W SP5 cisza a pociąg nie chce jechać niewiadomo dlaczego. Szukałem gdzie to się włącza czy wyłącza i nie znalazłem :-(
Druga sprawa to też dotyczy maszynisty a konkretnie wykresu jak przebiega trasa. I też w SP1 mogłem kółkiem myszki rozciągać skalę albo zawężać. W SP5 nie da się nic zmienić.
Może ktoś życzliwy podpowie ... ;-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
Railwoj 
trainz


Pomógł: 22 razy
Wiek: 48
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 275
Skąd: Kraków
Wysłany: 15-01-2023, 19:35   

Co do zauważania - niezauważania w SP5 węzłów torów, to nie mam jasnego oglądu. Na niektórych mapach przenoszonych z TANE, 19stka widzi w punktach umieszczenia rozjazdu na torze różnice poziomu terenu i nie tworzy węzła toru. Dopiero umieszczenie go na nowo w geodecie rozwiązuje problem. Przypuszczam, że chodzi o jakieś niezauważalne w TANE, a łapane przez 19 różnice wysokości gruntu w danym miejscu. Mi tez to trochę fatygi sprawiło, bo chodzi zwykle tylko o niektóre punkty na mapie. Gdzie indziej jest ok. Jedzie się zatem po mapie i nagle, przed którąś tam z rzędu stacją semafor jest na S1 i ani drgnie. Okazuje się zwykle właśnie taki brak węzła torów, co odcina dalszą drogę dla AI.

Co do wykresu profilu trasy - jest on nadal dostępny w maszyniście. Nieco ponad łebkiem maszynisty w dolnym lewym rogu ekranu jest taka ikonka - klucz franc. w środku takiej zębatki:
to jest menu, gdzie masz opcje maszynisty do zaptaszczania ich widoczności lub niewidoczności:



Po najechaniu myszą na linię profilu trasy wciśnij ctrl i wtedy kręć kółkiem myszy. Powinno się płynnie skalować. U mnie w każdym razie tak działa w SP5.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 15-01-2023, 19:37, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 63
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 690
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-01-2023, 17:47   

Sprawdziłemi i faktycznie z CTRL wykres trasy się skaluje. Natomiast co do komunikatów to oczywiście też myślałem że to w tym menu Narzędzi trzeba uaktywnić ale pomimo iż zaznaczyłem wszystko to dalej żadnych komunikatów nie wyświetla. Jeszcze porównam to z SP1 i może znajdę powód. ;-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 63 razy
Wiek: 39
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1740
Skąd: Legnica
Wysłany: 16-01-2023, 18:58   

Nie wiem, na ile to pomocne, ale mój SP5 wyświetla komunikaty nad portrecikiem maszynisty - o zbliżaniu się do rozjazdu/semafora i takie tam.
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
Railwoj 
trainz


Pomógł: 22 razy
Wiek: 48
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 275
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-01-2023, 19:27   

U mnie też te komunikaty są wyświetlane. Może jeszcze sprawdź to ustawienie:



Może tej opcji nie masz zaptaszczonej i dlatego nie masz komunikatów maszynisty?
 
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 63
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 690
Skąd: Kraków
Wysłany: 17-01-2023, 12:38   

Miałem zaznaczone te opcje a jednak to chyba nie to. Tzn porównując z SP1 to tam owszem opcja "Pokaż wiadomości maszynisty" tylko wyświetla albo je ukrywa. A wiadomości są tworzone i tak i tak.
_________________
KUID:269437
 
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 63
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 690
Skąd: Kraków
Wysłany: 17-01-2023, 19:38   

Nie wiem czy może ja mam tylko jakąś niedorobioną wersję, czy znowu trzeba coś dokupić żeby wszystko działało jak należy? Zauważyłem jeszcze, że na minimapie nie są wyświetlane składy ustawione na torach (i to zarówno w geodecie jak i maszyniście) a jak pociag jedzie w trybie maszynisty to też na mapie go nie widać i tylko przesuwająca się mapa może świadczyć że coś tam działa. Może trzeba by zainstalować ponownie i będzie ok?
I takie pytanie przy okazji - czy jest możliwość ściagnięcia już gotowej wersji SP5 ( np. 117009) czy trzeba ściągać tę wersję 114800 i pracowicie instalować wszystkie poprawki i zmiany ?
_________________
KUID:269437
 
 
 
Railwoj 
trainz


Pomógł: 22 razy
Wiek: 48
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 275
Skąd: Kraków
Wysłany: 17-01-2023, 20:50   

Z widocznością składów na minimapie zdarzają się problemy, to potwierdzam. Nie przyglądałem się temu problemowi bliżej, ale zdarza się, że składów na minimapie nie widać, tylko właśnie przesuwanie się pustej mapy przez kolejne punkty nawigacyjne. W ogóle w trawniku dużo jest niedoróbek i nie ma sensu ich bronić. Może w 22-jce rozwiązali różne rzeczy lepiej? Mam nadzieję, że jak wyjdzie ona z fazy testów, to będzie tam mniej takich niepożądanych niespodzianek.
Reinstalka zawsze jest wskazana, jeśli widzisz, że coś działa nie tak, jak powinno. Nie wiąże się ona z utratą i koniecznością ponownej instalacji własnej zawartości, o ile przeniosłeś ją do osobnej lokalizacji. Ja miałem ostatnio taką sytuację, gdy podczas odbudowy bazy danych gra nie kończyła procesu, tylko nagle następowało klasyczne fru i do pulpitu. I tak kilka razy. Myślałem, że już zupełna klapa i nie ma co z trawnika zbierać. Ale przeinstalowałem od zera, a z poprzedniej lokalizacji folderu local skopiowałem zawartość do nowej i gra ładnie wstała. Obyło się nawet bez konieczności dociągania braków (spoza DLSu). Co więcej, po tej reinstalce po raz pierwszy w trawniku, odkąd go nabyłem około 2,5 roku temu, ujrzałem na własne oczy dobrodziejstwo większej widoczności coron sygnalizacji Radka - poprzednio wyświetlały się te mniejsze rozmiary, mimo, że w TANE działały już większe...

A propos patcha 117009 to niestety nie ma tak dobrze. Instalator standardowej wersji dociąga do buildu 114cośtam, dopiero potem drugi, zrolowany w tym pierwszym, po jego instalacji dokonuje kolejnej, mniejszej, i tym razem już docelowej aktualizacji do 117009.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group